Mai sunt alegerile legale? Am informatii de la jurnalisti care se tem. Trebuie sa oprim asta, altfel murim! Interviu video cu Catalin Predoiu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 12 Noiembrie 2014, ora 10:44
26739 citiri
Mai sunt alegerile legale? Am informatii de la jurnalisti care se tem. Trebuie sa oprim asta, altfel murim! Interviu video cu Catalin Predoiu

Prim-vicepresedintele PDL, Catalin Predoiu, este de parere ca fostul ministru de Externe Titus Corlatean fie "nu a vrut sa colaboreze in complot" la ilegalitati si a fugit las, fie "minte la randul sau", iar numirea lui Teodor Melescanu la MAE "pare sa confirme ca Ponta are dubla comanda".

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Catalin Predoiu sustine ca Ponta ii minte pe primarii carora le promite legea amnistiei: "Cat timp Romania e membra UE si NATO, nu va fi nicio lege a amnistiei pentru corupti, iar dl Ponta nu e atat de naiv sa nu inteleaga ca nici macar doi pasi spre DNA nu poate sa faca."

Predoiu a explicat care ar fi primele sale masuri pentru deblocarea economiei si ce fel de guvern ar construi.

Totodata, acesta a dat cateva detalii in privinta memorandumului Rompetrol si a suspiciunilor pe care le are in privinta lui Victor Ponta.

Cum veti recupera diferenta de voturi dintre dl Iohannis si dl Ponta, pe ce mizati?

Un prim aspect e o mai buna mobilizare a organizatiilor si au fost luate masurile necesare dupa primul tur. In doua-trei locuri a fost vorba de o relaxare prematura.

In al doilea rand, ma bazez pe diferenta vadita dintre candidati. Avem un om serios si un altul care a inselat toate asteptarile, chiar ale propriului partid si electorat. Pe 14 noiembrie vom marca al treilea semestru consecutiv de recesiune intr-un context de acalmie economica. Dl Ponta nu are scuza unei crize. A guvernat prost.

20% din investitii au fost taiate, cifra fara precedent, incasarile la buget sunt in jur de 31% din PIB. In timpul crizei incasarile treceau de 33%. 36 de noi taxe, locurile de munca se topesc, increderea investitorilor scade, economia e gripata.

In al treilea rand, sunt greselile flagrante in organizarea alegerilor. Ele au creat un val de nemultumire care va conta. Valul a fost stimulat si mai mult de comportamentul sfidator al dlui Corlatean si implicit al dlui Ponta.

Dl Corlatean a demisionat.

Nu si-a asumat nimic, ba chiar a aruncat o diversiune, ca nu vrea sa faca ilegalitati. Cine l-a pus sa faca ilegalitati? Dl Ponta? Toata lumea vorbeste despre sectiile de votare, dar e vorba si de alte ilegalitati? Eu am mai vazut demisii la referendum motivate de refuzul de a face ilegalitati.

Fie dl Corlatean a fost supus unor presiuni, nu a vrut sa colaboreze in acest complot si a fugit las, fie minte la randul sau. A insinuat ca BEC ar face ilegalitati, aratand o hotarare si un comunicat de presa. Dar BEC nu putea sa treaca intr-o hotarare ceva ce e in competenta Ministerului de Externe. La BEC sunt magistrati ai ICCJ.

Ce ilegalitati a fost pus dl Corlatean sa comita? Mai sunt alegerile acestea legale?

Am primit o comunicare din partea unei organizatii din diaspora care spune ca 1.000 de sectii ar fi necesare pentru a absorbi intentiile de vot. Art. 32 al 2 din Legea privind alegerea presedintelui Romaniei spune ca Ministerul de Externe are obligatia sa estimeze intentiile de vot. Acest text nu a fost aplicat. Discuta Ministerul de Externe cu diaspora sau este doar un organism birocratic?

Dar a plecat dl Corlatean si a venit dl Melescanu.

Melescanu nu a luat vreo masura. A prezentat masurile pe care le pregatise Corlatean. E clar ca e clar: Melescanu = Corlatean din acest punct de vedere. Melescanu nu a venit ca sa rezolve problema, ci doar sa ocupe pozitia, la cerere. Numirea lui Melescanu pare sa confirme ca Ponta are dubla comanda. Sau, in orice caz, o slabiciune deosebita pentru Melescanu.

Solutia pentru garantarea dreptului constitutional la vot este extinderea sectiilor de votare. Dreptul la vot e un drept pur politic. Poporul trebuie sa decida, nu Ponta - Corlatean - Melescanu.

Se pot organiza sectii noi in strainatate acum, intre tururi? Legea vorbeste totusi despre aceleasi sectii si aceleasi liste.

Ai pe de o parte un drept constitutional garantat inclusiv prin Pactul international al drepturilor civile si politice, si pe de alta parte un articol de lege pe care Melescanu il interpreteaza extensiv, dar in contra literei si spiritului Constitutiei.

Si totusi numarul sectiilor din strainatate este acelasi cu cel din 2012.

In 2009 au fost 294 de sectii, iar in 2012 au fost 306, pentru ca avea interes de cvorum la referendum. "Smecheria" pe care au facut-o acum a fost sa desfiinteze sectii din zone cu populatie romaneasca numeroasa si sa infiinteze sectii in localitati cu putini romani.

De exemplu, la Verbania, in Italia, sunt 130 mii de romani si primaria s-a oferit sa gazduiasca sectie pe spezele ei, dar a fost refuzata. Au desfiintat la Marsilia, oras mare, si au infiintat la Nancy, oras mic, au desfiintat la Liege, oras mare, si au infiintat intr-un oras mai mic.

Raspandirea geografica a fost de asemenea aleasa pentru a bloca votul defavorabil lui Ponta. De exemplu, in 2012 la referendum, au avut 13 sectii in Moldova, un bazin electoral pro-Basescu, in 2014 au marit la 21 de sectii, pentru ca Ponta e sprijinit de premierul Iurie Leanca. Si tot asa.

Premierul Ponta s-a "jucat" cu amplasarea sectiilor de votare in functie de interesul candidatului Ponta. Foarte "democratic"! E un gest care ne lasa sa ne facem o idee de ce-ar putea face Ponta la Cotroceni, daca ar fi ales.

Romanii din diaspora au trimis in tara aproximativ 18 miliarde de euro din 2010 si pana astazi. Eu sper ca ei si rudele din tara sa inteleaga ca Ponta e inamicul lor, nu prietenul lor.

Daca dl Iohannis va castiga, va castiga pe un vot preponderent negativ antiPonta. In virtutea acestui vot va veti mobiliza sa faceti o noua majoritate si sa rasturnati Guvernul?

Este pasul logic dupa victoria dlui Iohannis. E nevoie de un presedinte care sa dea perspectiva democratica si de o guvernare care sa valorifice atuurile Romaniei. Cand anume, e greu de estimat, dar trebuie sa fie constitutional, adica prin motiune de cenzura, alegeri anticipate sau alegeri la termen, dar din punctul meu de vedere inca doi ani cu Ponta premier sunt de neacceptat.

Sunteti premierul dlui Iohannis. Sunteti pregatit sa preluati guvernarea, daca Guvernul Ponta va fi rasturnat intr-un fel sau altul?

Sunt premierul noului PNL. Fara ezitare va spun ca ceea ce avem acum pregatit pentru guvernare e mult mai bun decat ceea ce exista la Palatul Victoria. A doua zi dupa alegeri, procesul de pregatire si consolidare a viitoarei guvernari trebuie reluat. Adica multa munca de pregatire a politicilor, de corelare a lor, de pregatire a echipelor. Chiar daca va fi o preluare de guvernare inainte de 2016, ea nu va fi din a doua zi, a treia zi dupa alegeri, nimeni nu stie cand se va intampla, si tot timpul trebuie folosit pentru continuarea pregatirii.

Si daca va fi in ianuarie 2015?

Sunteti mai optimista decat mine, dar repet, daca acum, nu in ianuarie, pleaca toti ministrii din Palatul Victoria si mergem acolo cu echipa noastra, facem o treaba mai buna. Fie si pentru ca putem face din prima clipa un guvern mult mai curat.

Care ar fi primele trei masuri pe care le-ati lua ca premier pentru a apuca de undeva aceasta economie gripata?

Simplificarea legislatiei se poate face imediat, fara bani de la buget. Exista reglementari care se bat cap in cap si restrang marja de miscare a investitorului. In cateva luni poate fi facuta o periere a legilslatiei, asa cum am facut la Justitie. In loc de 10 legi, una singura clara si simpla.

Contactul cu mediul de afaceri nu exista decat la nivelul marilor operatori, nimeni nu-i asculta pe antreprenori. Putem lua modele deja consacrate de legislatie.

Apoi, prin concentrarea rapida pe evaziune si coruptie, pot fi deblocate venituri suplimentare la bugetul statului si astfel poti aborda bolovanul cel mare, adica simplificarea fiscalitatii. Trebuie mai putine taxe.

Dl Ponta a introdus 36 de noi taxe pentru ca nu a reusit sa amelioreze colectarea la buget si sa stimuleze investitiile. E ingrijoratoare declaratia dlui Tariceanu, asupra careia a revenit cand a realizat ca i-a iesit porumbelul pe gura - vor sa elimine cota unica si sa introduca impozitul progresiv de pana la 40%. Taxele si legislatia complicata omoara economia.

Cum ati evita cresterea taxelor pe datele concrete?

Prin abordarea in cascada de care am vorbit, pornind de la simplificarea legislatiei. Oamenii trebuie lasati sa munceasca, ei au fost transformati in scribi.

O combinata de presedinte Iohannis - Guvern PNL inseamna o alta credibilitate interna si externa, deci o relansare a procesului investitional, o reducere a cheltuielilor bugetare. Un guvern curat va da incredere investitorilor, incredere care acum nu exista. Va fi o alta fata a puterii.

Imi spuneti de un guvern curat. Aveti in minte cateva nume pentru acest guvern?

Le am, dar nu le pot pronunta. Eu vad un guvern curat si creativ, care sa inteleaga ce se intampla in lume. Un guvern talentat, inteligent politic, care sa stie sa lucreze cu Parlamentul si cu partidul. Instrumentele vor fi proiectul de lege, hotararea de guvern si ordinul de ministru.

Si ordonanta de urgenta?

Numai in caz de urgenta, dupa cum spune si legea. E drept ca si Parlamentul trebuie sa functioneze altfel si trebuie sa ajungem la un Parlamant mai mic. Un ministru trebuie sa stie sa lucreze si cu Comisia Europeana, sa fie un actor la Bruxelles. Multi se duc acolo ca sa faca figuratie. De la orice stat european se asteapta solutii, nu doar de la cateva state mari.

In mod concret, cum poate presedintele sa interfereze cu Justitia, sa o blocheze?

Echipele dlui Ponta promit primarilor ca ii amnistiaza. Le dau o veste proasta celor care spera asa ceva: cat timp Romania e membra UE si NATO, nu va fi nicio lege a amnistiei pentru corupti. Si va ramane membra UE si NATO, indiferent ce vor unii prin est.

Adica dl Ponta ii minte pe cei carora le face aceasta promisiune?

Ori ii minte, ori se minte. Daca le-a promis sincer amnistia, e naiv. Lumea democratiilor euroatlantice nu mai functioneaza fara justitie si a declarat razboi pe viata si pe moarte coruptiei pentru ca ea omoara democratia. Liderii occidentali care chiar cred in aceste valori nu vor accepta o astfel de lege.

Vor fi presiuni si asta nu trebuie sa creeze nicio indignare. Suntem parte a unui sistem care functioneaza dupa niste reguli. Se vor ridica voci din aceasta lume care sa-i spuna dlui Ponta ca daca va da curs unei asemenea initiative nu va mai fi primit pe acolo.

Si daca ar incerca sa o revoce pe dna Kovesi?

Ar fi si mai grav. Dna Kovesi e un reper, cum a fost dl Morar la vremea lui. Eu nu cred ca dl Ponta e atat de naiv sa nu inteleaga ca nici macar doi pasi spre DNA nu poate sa faca.

Presedintele ICCJ spunea ca reforma din justitie nu e ireversibila si poate fi inversata in doua zile.

Se refera la schimbarea legilor si are dreptate. Punctul cheie al democratiei e Parlamentul si de acolo partidele. Si in partea aceasta nu am avansat cu reformele. Modul in care functioneaza un partid politic sau Parlamentul in Germania e mult diferit de ceea ce avem noi. Trebuie sa ajungem la reforma Parlamentului si a partidelor. Cand ai aceste lucruri, nu mai ai grija.

Dar pana atunci e important ce presedinte, ce premier, ce ministru de Justitie si sefi de partide ai, pentru ca ei pot sa pastreze cursul sau sa il schimbe.

Nu mai putem fi o tara corupta, nu se mai poate. Oprim dezvoltarea Romaniei. Coruptia inseamna lipsa de sansa. Multi pleaca din cauza asta din tara, raman cei care au fost invatati ca merge asa si sistemul va prolifera. Trebuie sa oprim asta, altfel murim!

Ati facut o declaratie care a starnit valuri atunci cand l-ati intrebat pe Victor Ponta despre mita in chestiunea Rompetrol.

Eu am spus asa: de ce a fost facut acest cadou catre KazMunai, de ce ei nu investesc banii respectivi si daca e adevarat ca s-a negociat acest memorandum in Dubai de catre premier si o alta persoana.

Sunt informatii care mi-au parvenit de la doi jurnalisti care au spus ca le au, dar le e frica sa vorbeasca despre ele: esti membru al Opozitiei, vorbeste tu! Inainte de a pune intrebarile m-am uitat in decizia CCR care s-a pronuntat asupra legii de aprobare a memorandumului. Acolo se spune ca este vorba despre un contract guvernat de dreptul privat international si ca in el nu ar putea fi tranzactionate interese publice.

Ce s-a discutat de fapt? Premierul nu a dat aceste explicatii si sunt obligat sa pun aceste intrebari publice, cand aflu asemenea acuzatii foarte grave de la jurnalisti care se temeau sa vorbeasca deschis. Eu nu ma tem.

Poate premierul are un motiv pentru acest discount de 400 de milioane. Sa spuna care. Sa spuna: au fost investiti atatia bani de catre kazahi sau urmeaza sa fie, banii sunt acolo. Sa spuna ca nu e adevarat ca au existat discutii in Dubai. Era obligatia mea sa spun ca avem o problema in societate, cat sunt in politica asta fac. Sa raspunda dl Ponta, sa ne lamureasca.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#alegeri prezidentiale 2014, #Catalin Predoiu premier ACL, #Ponta memorandum Rompetrol , #PDL
Comentarii
Poza DOTTORE MANGLA CUM FRAUDE
DOTTORE MANGLA CUM FRAUDE
rank 5
Poza Doresc disparitia PSD
Doresc disparitia PSD
rank 5
Salvarea Romaniei si a democratiei in Romania,sta in ACL si Johannis