Prima runda PNL- PDL, rezultate spectaculoase. "Nu alegem candidatul unic in birouri" Interviu cu Catalin Predoiu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 29 Mai 2014, ora 11:19
10614 citiri
Prima runda PNL- PDL, rezultate spectaculoase. "Nu alegem candidatul unic in birouri" Interviu cu Catalin Predoiu

Noua constructie PNL-PDL trebuie sa aiba statul de drept in ADN-ul ei si sa constituie o garantie ca vara lui 2012 nu se va repeta, afirma prim-vicepresedintele PDL, Catalin Predoiu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Catalin Predoiu a aratat ca prima runda de negocieri PDL-PNL a avut rezultate spectaculoase - o alianta de facto functionala imediat, trecerea liberalilor in opozitie de sus pana jos, dar si decizia de a avea un candidat unic la prezidentiale.

Catalin Predoiu a explicat cum va fi stabilit acesta si a aratat ca de principiu s-a discutat si despre un tandem presedinte-premier: "sa aflam ce vor romanii de la candidat, inainte de a spune ce vrea candidatul sa ofere romanilor. (...) Omul politic trebuie sa fie mai umil in raport cu electoratul".

In opinia prim-vicepresedintelui PDL, este esential ca noua constructie sa fie in primul rand pentru ceva, nu contra ceva, si ca ea sa aiba la baza principiile fundamentale ale statului de drept si apartenenta euroatlantica a Romaniei: "negociem orice, dar nu negociem principii".

Catalin Predoiu a explicat ce rol poate avea Traian Basescu in raport cu alianta PDL-PNL, dar si cum isi poate gasi PMP un loc in cadrul ei.

Ce rezultate a avut prima runda de negocieri PNL - PDL?

Rezultate spectaculoase, mai ales pentru doua partide mari, cu structuri puternice. Exista o vointa clara de aliere si chiar de fuzionare intr-un partid mare de dreapta. De azi exista o alianta de facto, nu avem nevoie de hartii pentru colaborare politica si administrativa. Concret, incepand de azi, liberalii fac aliante in administratiile locale cu PDL. PNL a trecut in opozitie de sus si pana jos. Dar e vorba de un proces, nu se poate face azi sau maine.

Care sunt concret etapele pana la fuziune? Ce urmeaza in urmatoarea perioada?

Se va lucra in echipe tehnice. E greu de spus momentul la care un astfel de proiect este gata. Cert este ca incepem printr-o colaborare de fapt. PNL s-a angajat sa intre total in opozitie in consiliile judetene. Va lucra cu PDL. Va face opozitie PSD alaturi de PDL.

Ati discutat despre candidatul la prezidentiale?

Va fi un candidat unic, stabilit dupa o cercetare sociologica privind asteptarile electoratului in privinta profilului candidatului. Vom alcatui criteriile de alegere a candidatului numai dupa ce vom sti exact ce profil de candidat vor cetatenii romani.

Va referiti la un sondaj de opinie?

Nu este vorba de un sondaj de opinie care sa intrebe cine e mai simpatic azi sau luni romanilor. Este vorba de o cercetare sociologica ce poate arata ce trasaturi profesionale, morale, psihice trebuie sa aiba candidatul in viziunea romanilor, care sa arate ce valori trebuie sa fi demonstrat pana acum candidatul. Pornim de la ceea ce vor romanii ca sa ajungem la cel mai apropiat profil si nu invers.

Deci sunteti dispus sa renuntati la candidatura?

Sunt pregatit sa candidez, pot sa castig, am un proiect si voturile colegilor care m-au mandatat in campania interna a PDL. Dar niciodata nu voi pune ceva inaintea dorintei romanilor. Parafrazand pe Kennedy, sa aflam ce vor romanii de la candidat, inainte de a spune ce vrea candidatul sa ofere romanilor. Cercetarea sociologica va stabili ce profil de candidat vor cetatenii romani. Romanii trebuie sa aiba presedintele pe care si-l doresc. Nu ne putem permite sa stabilim candidatii in birouri.

S-a discutat despre un tandem presedinte-premier, unul de la PDL, altul de la PNL?

A fost evocata ideea de tandem, dar nu s-au discutat nume.

Ce vreti sa obtineti, de fapt, la finalul acestor negocieri? O constructie anti-PSD?

Un proiect in primul rand "pentru", nu "contra". Un proiect pentru o Romanie cu un nivel de trai superior. Si nu ma refer doar la salarii, ci si la calitatea vietii, la alt mediu politic, la mai multa civilitate, la educatie, justitie, anticoruptie, racordarea la marile teme europene din care suntem mai mult absenti. Nu avem la Bruxelles influenta pe care ar trebui si am putea sa o avem.

Iar pilonii acestui proiect trebuie sa fie statul de drept, continuarea luptei anticoruptie si consolidarea institutiilor anticoruptie, strangerea legaturii cu lumea euroatlantica pe baza valorilor democratice. Nimic nu e dat pentru totdeauna. Joe Biden spunea la Bucuresti ca atat timp cat suntem pe drumul democratiei si al statului de drept nu vom fi singuri. Dar asta inseamna si ca, daca parasim acest drum, ramanem singuri. Noi nu vrem sa lasam Romania singura.

Negociere inseamna concesii, compromisuri si in detalii sta in general diavolul.

Corneliu Coposu spunea niste vorbe esentiale: negociem orice, dar nu negociem principii. De aici plecam. Discutam orice, dar nu discutam independenta Justitiei, nu discutam continuarea luptei anticoruptie, nu discutam statutul euroatlantic al Romaniei. Aceste lucruri nu se discuta.

Ce se discuta sunt mijloacele tactice pentru a ajunge la acest rezultat.

Important este ca negocierile sa aduca o forta politica in stare nu doar sa invinga PSD, ci sa puna capat arbitrariului in politica, politizarii functiilor statului, presiunilor pe Justitie, falimentelor in lant si sa incepa alt drum pentru Romania.

Ati vorbit despre statul de drept ca un principiu care nu poate fi negociat. Dar avem vara lui 2012 cu PNL si Crin Antonescu in primul rand al ceea ce PDL numea la vremea respectiva lovitura de stat. Puteti avea incredere in mentalitatea omului care a vrut sa revoce judecatorii CCR?

Am spus-o si atunci, o spun si acum: ce s-a intamplat in vara lui 2012 a fost o incalcare a statului de drept. Si lucrurile acestea trebuie discutate. Dar ideea este ca la capatul acestor negocieri sa aducem cat mai multi oameni politici si cat mai multe forte politice pe drumul respectarii statului de drept.

Acesta este succesul pe care il vizam. Rezultatul trebuie sa fie o constructie care sa aiba in ADN-ul ei statul de drept si valorile lui si sa constituie garantia ca vara lui 2012 nu se va mai repeta.

O gena defecta poate strica ADN-ul.

Genetica a facut progrese foarte mari. Trebuie sa faca si genetica politica.

Ati putea sustine candidatura lui Crin Antonescu la prezidentiale?

Nu discutam deocamdata nume. In plus, intrebarea e prematura. PNL va avea peste o luna un congres. Vom discuta atunci despre candidatul PNL. Iar despre candidatul dreptei, dupa ce vom face cercetarile sociologice despre care v-am vorbit.

De ce nu ati asteptat congresul PNL?

Ar fi fost o greseala din doua motive. In primul rand, e important ca omul politic sa asculte ce vrea electoratul. Electoratul de dreapta vrea aceste discutii. Iar sa-l asculti e parte din noua politica pe care vrem sa o promovam. Electoratul nu greseste.

In al doilea rand, e important sa blochezi miscarile adversarului. Sunt convins ca alierea noastra va paraliza PSD. Deja vad semne mari de ingrijorare la dl. Ponta.

Vedeti PMP in noua constructie?

Eu respect electoratul PMP. Este in principal fost electorat PDL si noi trebuie sa cautam mijloacele sa il aducem inapoi. Dupa ce vor avea loc si la PMP unele decantari interne pe care le observ, suntem deschisi sa discutam. Nu refuzam nicio discutie cu nicio forta de dreapta, nu plecam pe ideea de excluziune.

Dar un puzzle politic incepe cu piesele mari. E o dovada de maturitate, nu de sectarism politic sau de aroganta sa incepi asa. Discutiile vor fi complexe, daca le faci din start in 3 sau 4 parteneri inegali electoral, esuezi. Noi nu vrem doar sa mimam bunele intentii.

Ce rol poate juca Traian Basescu in raport cu aceasta noua constructie?

Eu refuz paradigma pro/anti-Basescu. Eu joc in pradigma constitutionala. Este o discutie intre partide si presedintele nu are un rol constitutional in ea. Dincolo de asta, cei care sustin aceleasi valori si principii sunt intr-un fel sau altul impreuna. Nu poate nega nimeni atasamentul presedintelui Basescu fata de valorile euroatlantice si fata de independenta Justitiei. Eu, in niciun caz. Dar acum vorbim despre o constructie politica la nivelul partidelor.

Se incheie o epoca?

Inevitabil se incheie un mandat.

Cum evaluati rezultatele PDL la alegerile europarlamentare?

Este un rezultat bun, tinand cont de context. Sigur ca ni l-am fi dorit mai bun. Dar sa nu uitam prin ce a trecut PDL in ultimii doi ani. E greu sa performezi in timp ce reconstruiesti o echipa. Am fost atacati de toata lumea: de PSD, de cei care au plecat din partid si au incercat sa-l canibalizeze, am luptat cu dilemele electoratului provocate de aceste plecari si de binomul Basescu - Ponta.

Daca nu ati atins tinta fixata, 20%, nu ar fi trebuit ca dl Blaga sa demisioneze asemeni dlui Antonescu?

Noi am spus ca ne asteptam intre 16 si 21%, pentru ca situatia era foarte volatila, iar campania subminata de teme colaterale. Dupa redistribuire am luat 15%.

Ar fi fost o greseala demisia pentru ca strategia lui Vasile Blaga a fost corecta. Trebuie sa vedem poza mare. PDL era slabit, lovit, decredibilizat si usor descurajat in structuri anul trecut. A fost o munca enorma de a reinsufla incredere partidului. A fost primul poiect la care m-am angajat si eu.

Si nu poti sa faci rupturi de generatii. Generatiile trebuie sa colaboreze. Asa e in partid, asa e in societate. Cei care au incercat formula "ii aruncam pe toti la cos, pentru ca venim noi" au esuat, pentru ca generatia tanara este mai desteapta decat cea experimentata si nu prea poti sa faci o schimbare ca la hochei, iese o intreaga linie pe banca si intra alta, cel putin acolo unde noua linie nu e complet maturizata.

Eu ma refer la o improspatare de imagine, la schimbarea purtatorilor de mesaj, nu la vreo aruncare la cos.

Partidul vorbeste pe mai multe voci care se armonizeaza. Monica Macovei vorbeste nestingherita, pe temele ei, alti colegi pe temele lor, fara sa se contrazica. Pot sa va dau foarte multe nume, nu vreau sa nedreptatesc pe nimeni.

Partidul s-a democratizat intern si politica diversificarii vocilor si a liderilor poate sa construiasca o incredere mai solida a electoratului. Vremea unei singure locomotive a trecut. Societatea e mult mai complexa, electoratul e mai informat, mai exigent. E vremea specializarii in politica.

Si electoratul acesta informat si exigent a stat acasa. 32% e o prezenta mica si cel mai mare absenteism a fost exact pe dreapta.

Politica ultimilor 20 de ani a dezamagit pentru ca a oferit spectacol mult si solutii putine. E firesc ca electoratul sa spuna "nu ma mai intereseaza".

Si e foarte gresita atitudinea adesea aroganta a politicianului roman fata de electorat. Omul politic trebuie sa fie mai umil in raport cu electoratul, sa invete sa-l respecte. Nu e mai presus si nici mai destept decat poporul. Problema nu este a electoratului, care nu a venit la vot. Problema e la politicieni. Poporul are intotdeauna dreptate. Si, daca el iti spune "nu vin la vot pentru ca nu m-ai convins, pentru ca m-ai dezamagit si nu vad nimic la tine", trebuie sa te intrebi unde ai gresit.

Cum comentati scorul lui Mircea Diaconu la europarlamentare?

A fost un vot antisistem si un semnal dat partidelor de a se deschide spre societatea civila. Este o idee cu care am intrat in politica pentru ca din societatea civila vin si eu. Iar cei care se simt capabili sa aduca ceva bun in politica sa vina alaturi de noi sau macar sa se exprime in orice fel, in ONG-uri, in fundatii, pe cont propriu. Sa participe.

Eu nu sunt de acord cu tot ceea ce sustine Mircea Diaconu, dar nu pot sa nu vad ca a captat o importanta zona de numultumiti, de dezamagiti de sistemul poltic si trebuie sa fim atenti la asta, sa intelegem semnalul.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Catalin Predoiu prezidentiale, #PNL PDL alianta fuziune, #candidat unic prezidentiale , #PDL