Predoiu: Ponta a facut declaratii iresponsabile, a transformat o investitie in litigiu. Sa protejeze statul!

Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 17:42
4059 citiri
Predoiu: Ponta a facut declaratii iresponsabile, a transformat o investitie in litigiu. Sa protejeze statul!
Foto: TVR

Catalin Predoiu, fost ministru al Justitiei, il acuza pe Victor Ponta ca a facut declaratii imprudente si iresponsabile cu privire la Rosia Montana, care vor costa statul roman. "Un premier responsabil nu isi plaseaza guvernul in defensiva", spune Predoiu.

Intrebat la Realitatea TV cum comenteaza dublarea sumei cerute drept despagubiri de Gabriel Resources, anuntata miercuri de un fost presedinte al companiei, Catalin Predoiu a reamintit ca premierul Victor Ponta a fost cel care a avansat, in mod repetat, ideea ce statul roman va fi pus sa plateasca 2 miliarde in cazul in care proiectul Rosia Montana este respins de Parlament.

"A fost o imprudenta care ne va costa. Premierul nu intelege ca orice declaratie a unui oficial roman poate fi folosita impotriva statului roman, care pare a se afla intr-un atac juridic din partea companiei si nu are cine sa ne apere", a declarat Catalin Predoiu.

Prim-vicepresedintele PDL i-a acuzat pe cei doi lideri USL, Victor Ponta si Crin Antonescu, ca prin lipsa de management si declaratiile iresponsabile din ultimele zile ne-au adus in aceasta situatie.

"Orice declaratie a unui oficial roman nu are doar conotatii politice, ci, atunci cand reprezinta guvernul, are si consecinte juridice. Declaratiile din ultimul timp, nu doar ale domnului Ponta ci si ale domnului Crin Antonescu, arata ca acesti doi responsabili ai statului roman nu cunosc conventii internationale, nu cunosc comportamentul european in acorduri private de investitii, nu isi cunosc jobul si ne pun in pericol", a mai spus Catalin Predoiu.

Fostul ministru al Justitiei a explicat ca reprezentantii Gabriel Resources "forteaza nota" pentru ca "au in fata doi oameni care nu stiu despre ce vorbesc".

"Ceea ce trebuie sa faca premierul e sa arate ca protejeaza statul roman si sa anunte ca vom avea asistenta juridica de cel mai inalt nivel", a mai spus el.

Catalin Predoiu a ironizat comportamentul lui Victor Ponta din ultimele zile, intrebandu-se "cum isi permite sa se coboare la acest nivel, sa se tanguie la televizor" si comentand: "I-a trimis compania o lista de cheltuieli".

"Daca nu stie, sa plece de acolo de unde este", a mai spus Predoiu.

Trecut la treaba fara tanguieli la televizor

Prim-vicepresedintele PDL a spus ca, in calitate de om politic care tine la interesul statului roman, el ii cere premierului sa ia cateva masuri.

"Urgent, o analiza a situatiei la zi din punct de vedere juridic, stabilite interesele noastre strategice, un plan in legatura cu acest proiect si trecut la treaba, nu tanguieli la televizor!", a spus Predoiu.

Tototdata, acesta a reamintit ca pozitia guvernului cu privire la proiectul Rosia Montana nu este clara nici pana la acest moment si, in plus, cativa dintre minerii care sustin demararea exploatarii s-au blocat miercuri in subteran. La toate acestea, se adauga faptul ca proiectul de lege adoptat de Guvern si trimis la Parlament "are vicii clare".

"A adus guvernul in stituatia in care e in defensiva. Un premier responsabil nu isi plaseaza guvernul in defensiva. Statul roman trebuie urgent protejat (...) Sa completeze proiectul si sa vina cu ceva rezonabil", a mai cerut prim-vicepresedintele PDL.

E compromisa ideea de investitie la Rosia Montana

De asemenea, acesta a reamintit ca si guvernele anterioare au avut negocieri cu Gabriel Resources, dar pozitia lor a fost "exterm de clara si in interesul statului roman".

"Acum, proiectul trimis in Parlament compromite insasi ideea de investitie acolo, ceea ce e pacat", a subliniat el.

Catalin Predoiu a catalogat drept "ineptie" declaratia ministrului Rovana Plumb, conform careia va da avizul de mediu dupa consultarea Parlamentului, si a subliniat ca pozitia PDL pe acest subiect este clara: "Sustinem investitiile, sustinem crearea de locuri de munca, daca interesele sunt respectate si mediul protejat".

"S-a ajuns de la a derula un proiect de investitii la a discuta despre litigii. Domnul procuror Ponta sa intelega: cu avocatii nu te joci! Si sa ia masuri sa protejeze statul", a conchis Catalin Predoiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez”. Medicul Cătălin Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez”. Medicul Cătălin Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Predoiu Ponta Rosia Montana, #Predoiu despagubiri Rosia Montana, #Predoiu despagubiri Gabriel Resources , #PDL