Iordache amana amputarea Codurilor Penale pana marti, PNL cere ragaz pana in februarie

Luni, 18 Decembrie 2017, ora 14:29
4055 citiri
Iordache amana amputarea Codurilor Penale pana marti, PNL cere ragaz pana in februarie
Foto: Facebook/Catalin Predoiu

PNL solicita ca dezbaterea pe modificarile la Codurile Penale sa fie amanata pana in februarie, chiar daca presedintele comisiei, deputatul PSD Florin Iordache, a anuntat, luni, ca maine aceasta va fi reluata.

Catalin Predoiu a declarat pentru Ziare.com ca i-a solicitat lui Iordache inca de vineri amanarea pana in februarie.

"Eu am facut o scrisoare presedintelui Iordache si majoritatii in care am cerut sa se amane aceasta propunere de lege de implementare a directivei si eventual sa revizuiasca o serie de solutii din cuprinsul ei pentru ca depaseste cu mult sfera directivei si afecteaza mijloacele probatorii ale parchetelor. Astazi ne-a informat Iordache ca au amanat pana maine aceasta lege. Au fost discutii in jurul subiectului si s-au facut propuneri de amanare mai substantiala, pentru ca e nevoie de consultare atenta a sistemului judiciar", a spus Predoiu.

Acesta a precizat ca modificicarile sunt profunde la Codul Penal si, mai ales, la Codul de Procedura Penala, si ca s-a cerut sa fie prezent la dezbatere Ministerul Justitiei.

"Am cerut sa fie prezent Ministerul Justitiei ca sa isi precizeze pozitia fata de aceste solutii. Am sugerat expres presedintelui comisiei sa amane pana in februarie acest instrument. Nu a venit un raspuns clar. Cert este ca pana maine nu se discuta", a punctat el.

Catalin Predoiu a precizat ca din punctul sau de vedere decizia unei eventuale amanari nu tine de Florin Iordache sau de alti membri din comisie.

"Daca ar fi dupa cei din comisie care inteleg efectele prevederilor si importanta lor s-ar putea obtine o amanare, problema e ca decizia apartine unui nivel politic in PSD ALDE care nu cred ca intelege nici tehnic sau, poate chiar mai rau, e interesat", a spus fostul ministru.

El a adaugat ca a discutat cu membri din randul majoritatii carora le-a explicat importanta directivei si acestia pareau deschisi catre propunerea PNL.

"Parerea mea este ca nu este la nivelul comisiei, este mult mai sus in PSD si probabil ca vor astepta aceasta decizie. In opinia mea si a PNL, noi trebuie sa asiguram un echilibru intre drepturi si libertati fundamentale, garantii procesuale, prezumtia de nevinovatie, dreptul la imagine si capacitatea parchetelor de a combate infractionalitatea de orice tip si de drept comun.

Am in vedere aici nu numai cauza de mare coruptie sau de evaziune fiscala sau crima organizata. Acest echilibru nu se poate gasi lucrand pe picior de azi pe maine. Pe solutii improvizate fara sa evaluezi toate efectele unei eventuale modificari. De aceea e nevoie de timp, nu e vorba de a tergiversa sau de a amana acest lucru. Pur si simplu e vorba de nevoia de a lucra serios si de a elabora un instrument care sa fie tehnic corect si sa asigure acel echilibru de care vorbeam.

Daca prin ajustarea raportului de forte si a egalitatii de sanse intr-un proces echitabil PSD-ALDE inteleg sa anihileze, de fapt, capacitatea parchetelor de a administra probatorii nu e in regula. Cred ca se poate gasi acest echilibru si pentru noi e la fel de important dreptul la aparare si prezumtia de nevinovatie ca si pentru PSD, dar drepturi fundamentale au si victimele infractiunilor.

Ba pot chiar sa spun ca cea mai severa incalcare a unui drept fundamental este infractiunea, pentru ca orice infractiune este incalcarea unui drept, creeaza un prejudiciu sever, de multe ori ireparabil. Nu pot sa spun ca apar drepturi si liberati fundamentale si sa dau o prima de incurajare celor care le incalca, infractorilor. Aici trebuie gasit echilibrul. E si legiferararea asta un noi de inginerie, nu merge de azi pe maine. Practic, cum nu faci cozonaci in juma de ora nu poti sa faci nici o lege in juma de ora", a punctat Predoiu.

Amintim ca, luni, Comisia parlamentara speciala pentru modificarea legilor Justitiei si a Codurilor penale a amanat pentru a doua oara, dezbaterea pe marginea transpunerii Directivei privind prezumtia de nevinovatie la propunerea presedintelui comisiei, deputatul PSD Florin Iordache. Comisia a aprobat prin vot amanarea pentru marti a transpunerii Directivei.

  • PNL va ataca la CCR modificarile aduse Legilor Justitiei. Orban: UDMR sa iasa din plasa PSD!
  • Hilde Brandl (PNL), mesaj pentru PSD-ALDE: Proxenetii si traficantii de droguri sunt tot de la voi din curte?
  • Deputatii au adoptat si ultimele doua Legi ale Justitiei, cand toata Romania era cu ochii pe rege - filmul unei zile negre de 13
  • Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
    Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
    Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
    Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
    Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
    Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
    #Predoiu directiva prezumtie nevinovatie, #comisie directiva prezumtie nevinovatie , #PNL