Replica lui Predoiu, in presa italiana, pentru politicianul care acuza Romania ca exporta infractori: Se duc unde aplicarea legii este slaba

Sambata, 15 Aprilie 2017, ora 15:44
12213 citiri
Replica lui Predoiu, in presa italiana, pentru politicianul care acuza Romania ca exporta infractori: Se duc unde aplicarea legii este slaba

Prim-vicepresedintele PNL si vicepresedinte al Camerei Deputatilor Catalin Predoiu a vorbit intr-un interviu acordat presei italiene despre scandalul iscat de vicepresedintele Camerei Deputatilor din Italia, Luigi di Maio, care a spus recent ca tara sa importa infractori romani, in timp ce Romania importa companii si capital.

Intr-un interviu acordat postului de radio "Rai Radio 1", Predoiu a precizat ca Luigi di Maio a folosit in mod gresit o declaratie de-a sa din anul 2009. Mai mult, fostul ministru sustine ca infractorii actioneaza acolo unde legea nu se aplica asa cum ar trebui, se arata intr-un comunicat al PNL.

"Nu cred ca este doar un fenomen specific criminalitatii din Romania. Infractorii se duc in locurile in care aplicarea legii este slaba. Este un lucru pe care orice tratat de criminologie il sesizeaza. Un infractor actioneaza acolo unde riscul de a fi prins si incarcerat este mic, unde legea este slaba si, mai ales, aplicarea legii este slaba. Pentru ca trebuie sa facem o diferenta.

Cunosc destul de bine sistemul legislativ italian si pot spune ca pe anumite componente este un model de urmat, in special in dreptul civil, si Italia este o scoala importanta de doctrine juridice. Dar in ceea ce priveste aplicarea legii, aici situatia este diferita. Probabil de aceea infractorii au speculat aceste probleme", a spus Predoiu.

Intrebat daca s-a simtit ignit de afirmatiile politicianului italian, Catalin Predoiu a raspuns ca acesta a cauzat prejudicii tuturor romanilor care muncesc cinstit in Italia.

"Aici nu se pune problema ca eu sa ma fi simtit jignit. Di Maio i-a jignit pe toti cetatenii romani care muncesc cinstit si contribuie la economia Italiei. Cred ca i-a jignit si pe cetatenii italieni care lucreza alaturi de romani. Di Maio a jignit si prietenia dintre doua tari importante ale Uniunii Europene si a jignit si viitorul pe care l-am putea avea cu totii intr-o Europa construita pe principii.

Nu putem sa transferam responsabilitatile legate de lipsa de eficienta a unui sistem judiciar si sa dam vina pe oameni care pot fi afectati de aceste declaratii. Unui cetatean roman onest, care traieste in Italia, lucreaza in Italia, isi creste copii in Italia, ii sunt afectate reputatia si credibilitatea prin astfel de afirmatii. De fapt, un infractor este un infractor, indiferent daca este roman sau italian", a spus acesta.

Fostul ministru a precizat ca pana si Umberto Eco a sustinut acum ceva timp ca este gresita ideea de a acuza romanii, printre altii, de ilegalitatile din Italia.

"Sa va dau un exemplu! Cu ceva timp in urma, Umberto Eco, celebrul filosof italan, a scris un articol in care arata ca infractionalitatea in Italia in materie de viol este comisa in proportie de 60 la suta de italieni si doar 7 la suta de romani. El il critica la acea vreme pe primul ministru Silvio Berlusconi, care sustinea ca romanii si marocanii sunt principalii furnizori de infractionalitate in Italia, protestand la formarea asa numitelor 'patrule civile'.

Umberto Eco a publicat acest articol in l'Espresso cu intentia de a demonstra ca premierul Italiei greseste, iar modul lui de a gandi este eronat. In concluzie, nu este vorba de a ma simti eu jignit, ori alti oficiali din Romania, ci este vorba ca Di Maio a jignit oamenii ambelor tari", a incheiat politicianul roman.

Citeste si Predoiu ii da replica politicianului care a acuzat Romania ca exporta infractori: Nu cumva coruptii au transformat Italia in raiul infractorilor?

Reactia vine dupa ce Luigi di Maio a sustinut recent ca "Italia a importat din Romania 40% dintre infractorii lor. Intre timp, Romania importa din Italia companiile noastre si capitalul nostru. Ce afacere este UE!". Vicepresedintele Camerei Deputatilor recunoaste insa ca "Italia nu a vrut niciodata sa faca justitia sa functioneze, ba chiar de multe ori a sabotat-o intentionat".

Referitor la acest lucru si ambasada Romaniei a reactionat. Intr-o scrisoare transmisa cotidianului La Stampa, ambasadorul George Gabriel Bologan s-a declarat "ingrijorat" de mesajul care "ii jigneste pe atatia dintre concetatenii mei de buna credinta".

A.G.

Citeste si:
Ciucă l-a rugat pe premierul Greciei să susțină România pentru a fi admisă cât mai repede în Schengen
Ciucă l-a rugat pe premierul Greciei să susțină România pentru a fi admisă cât mai repede în Schengen
Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi, 7 iulie, la Atena, că l-a rugat pe prim-ministrul grec şi echipa sa să sprijine demersul României de a fi cât mai curând admişi în spaţiul...
Premierul Ciucă invitat la inaugurarea gazoductului dintre Grecia și Bulgaria. ”Se discută cu partea americană pentru gaz lichefiat”
Premierul Ciucă invitat la inaugurarea gazoductului dintre Grecia și Bulgaria. ”Se discută cu partea americană pentru gaz lichefiat”
Șeful guvernului de la București se află joi, 7 iulie, în vizită de lucru în Grecia, cu prilejul operaţionalizării interconectorului de gaze Grecia – Bulgaria. Conform programului...