Justitia si ministrii care au avut-o in grija

Marti, 22 Iulie 2008, ora 11:40
2917 citiri
Justitia si ministrii care au avut-o in grija

Singura solutie pentru a scapa definitiv de amenintarea clauzei de salvgardare este accelerarea reformelor si finalizarea lor, a declarat ministrul Justitiei Catalin Predoiu, in timp ce fostii ministri acuza ca lupta anticoruptie este vizibil ingreunata.

Ministrul justitiei, Catalin Predoiu, recomanda asteptarea cu calm a raportului Comisiei Europene care va fi publicat in data de 23 iulie. "Cred ca progresele inregistrate in ultima perioada au indepartat pentru moment discutiile legate de aplicarea unor masuri de salvgardare prevazute in Tratatul de Aderare. Singura solutie pentru indepartarea deplina a aplicarii masurilor de salvgardare este accelerarea reformelor si finalizarea acestora", a declarat Catalin Predoiu, transmite NewsIn.

Raportandu-se la ultimele luni, ministrul considera ca reformele din justitie sunt sprijinite de politicieni si ca s-a revenit pe un "drum bun".

"Exista vointa politica in sprijinul reformelor din justitie si resurse tehnice pentru realizarea acestora, iar rezultatele din ultimele luni demonstreaza acest lucru. Exista inca probleme nerezolvate, dar cred ca am revenit pe un drum bun, drumul implementarii reformelor in sistemul judiciar", mai arata Catalin Predoiu.

Catalin Predoiu a evitat sa comenteze opiniile emise pana acum de reprezentanti ai Comisiei Europene referitoare la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) sau Parlament, pe motiv ca speculatiile cu privire la evaluarile de detaliu ale raportului sunt premature. "Orice speculatii privind evaluarile punctuale sunt contraproductive", a precizat Predoiu pentru NewsIn.

Ministrul a afirmat ca fiecare dintre fostii ministrii de justitie a contribuit la lansarea si implementarea unor reforme, cu precizarea ca este importanta continuarea acelor progrese si lansarea proiectelor cerute de reforma.

Tudor Chiuariu, fost ministru al justitiei in perioada aprilie-decembrie 2007, se arata, de asemenea, optimist in ceea ce priveste neactivarea clauzei de salvgardare si sistarea unor fonduri europene in cazul Romaniei. "Este exclusa clauza de salvgardare, iar discutia asta cu blocarea fondurilor n-are nicio legatura. Si acest raport, ca celelalte rapoarte, o sa spuna ca este apreciata activitatea Departamentului pentru Lupta Antifrauda. Discutia de pe raportul pe justitie nu are nicio legatura cu fondurile europene", a declarat Tudor Chiuariu.

"Nu am nimic sa-mi reprosez, in calitate de fost ministru al Justitiei", a mai spus Chiuariu, precizand ca a insistat pentru adoptarea legii ANI si eficientizarea luptei impotriva coruptiei. "Eu am incercat macar sa fac ceva, anume sa nu mai avem la conducerea unor structuri, cum e DNA-ul, procurori neprofesionisti, partinitori si care primesc comenzi politice", a afirmat Chiuariu, el insusi cercetat de DNA.

Monica Macovei, fost ministru al justitiei in perioada 29 decembrie 2004 - 5 aprilie 2007, nu a dorit sa dea nume si sa faca declaratii detaliate privind raportul de tara ce va fi publicat de Comisia Europeana in data de 23 iulie. "Raportul indica extrem de clar cine este vinovat si cine este premiant, asa ca parerea altora nu este relevanta. Cred ca oamenii trebuie sa stie exact ce spune raportul; asta sa li se spuna", a declarat Monica Macovei.

Ea a anticipat cu ironie reactiile la prezentarea raportului. "Parca vad ca isi dau cu parerea pe la televizor exact cei vinovati, care ar trebui dati afara de pe unde sunt, nu plimbati prin studiouri sa isi dea cu parerea", a afirmat Macovei, ca singura referire la starea justitiei.

Monica Macovei este considerata vinovata de ce se intampla acum in justitie de catre un alt fost ministru al justitiei. Rodica Stanoiu, cea care a condus ministerul in perioada decembrie 2000 - martie 2004, considera ca problemele nu sunt la DNA sau la Parlament, ci la CSM, "din cauza doamnei Macovei".

"DNA a facut dosarele intr-un fel in care ele n-au rezistat pe procedura si nu neaparat din cauza procurorilor, ci din cauza ca s-a schimbat legislatia. Si asta din cauza doamnei Macovei, care s-a grabit sa modifice legea raspunderii ministeriale, de aceea s-a blocat toata chestiunea. Nu Parlamentul a blocat dosarele", a mai spus Rodica Stanoiu. "Blocarea mare este CSM-ul. Dar intrebati-o pe doamna Macovei, nu pe mine, pentru ca eu am vrut o reforma echilibrata intre MJ si CSM si mi s-a spus ca vreau sa pastrez eu puterile ministrului, ca si cand eu as fi vrut sa raman o viata intreaga la MJ", a declarat fostul ministru.

"Ministrul actual mi se pare un om deosebit, sobru, la locul lui, pe care eu il apreciez, numai ca nu mai poate face nimic, pentru ca nu mai are cum.

Valeriu Stoica, fost ministru al justitiei in perioada 1996-2000, crede, insa, ca problemele au inceput odata cu inlaturarea Monicai Macovei din Ministerul Justitiei si ca procesul de reforma a fost blocat in momentul instalarii guvernarii cabinetului Tariceanu 2.

"Cat timp a fost Monica Macovei ministru de justitie, ea a contribuit la integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, tocmai prin indeplinirea obiectivelor care erau legate de reforma justitiei. Dupa ce Monica Macovei a fost inlaturata din functia de ministru al justitiei, din acel moment au inceput marile probleme", a declarat Valeriu Stoica.

De asemenea, el considera ca "principala responsabila pentru aceasta situatie este clasa politica si, in principal, coalitia dintre Partidul Social Democrat (PSD) si Partidul National Liberal (PNL) de anul trecut, cand s-a instalat Cabinetul Tariceanu 2. De atunci, practic, a fost blocat procesul de reforma pe justitie", mai sustine Valeriu Stoica.

Fostul ministru vede continuarea monitorizarii ca o "bila neagra pentru Romania" si culpabilizeaza parlamentarii pentru acest lucru. "Se stie ca in raportul pe tara va fi criticata situatia incerta a justitiei din Romaniei, consecinta fiind continuarea monitorizarii. O astfel de solutie este, dupa parerea mea, o bila neagra pentru Romania. Este adevarat ca si unii magistrati au o culpa, dar principalii responsabili sunt parlamentarii, care au blocat procesele, au blocat urmarirea penala a unor demnitari, au adoptat reglementari care au impiedicat functionarea normala a justitiei sau, dimpotriva, nu au facut reglementarile care trebuiau sa ofere cadrul corect pentru functionarea justitiei", a mai afirmat Valeriu Stoica.

Fostul ministru regreta ca CSM-ul a ignorat problemele aparute in procesul de reforma in justitie. "Din pacate, CSM-ul a avut o atitudine ezitanta, iar in momentele hotaratoare a preferat sa bage capul in nisip, ca strutul", considera Stoica.

De asemenea, fostul ministru crede ca initiativele legislative ale Parlamentului sunt un obstacol pentru DNA si parchet. "Cat timp Parlamentul a introdus tot felul de blocaje legislative, parchetul si mai ales DNA-ul nu au cum sa fie eficiente in aceasta batalie", arata Valeriu Stoica.

Romania asteapta, pe 23 iulie, raportul de monitorizare privind starea jutitiei. Ministrul justitiei, Catalin Predoiu, a declarat, pe 11 iulie, ca Romania nu se poate astepta acum la ridicarea monitorizarii pe justitie. Declaratia sa vine dupa ce presedintele Traian Basescu a afirmat, pe 6 iulie, la Mamaia, de Ziua Justitiei, ca Romania va continua sa fie monitorizata si dupa raportul Comisiei Europene din 23 iulie.

Aderarea Romaniei la spatiul Schengen si grupul Euro ar putea fi amanata, daca nu se obtin condamnari in cazurile de coruptie la nivel inalt, iar clasa politica romaneasca nu sprijina ferm si "fara echivoc" reforma justitiei, avertizeaza proiectul de raport al CE obtinut de NewsIn.

Comisia a stabilit in 2007, in cazul Romaniei, patru obiective de referinta care vor fi evaluate in raportul din iulie, prin mecanismul de cooperare si verificare. Astfel, Romania trebuie sa asigure un proces judiciar mai transparent si mai eficient, printr-o responsabilizare crescuta a Consiliului Superior al Magistraturii si printr-o marire a capacitatii acesteia. Romania trebuie sa raporteze si sa monitorizeze impactul aplicarii noilor coduri de procedura civila si penala. Al doilea obiectiv de referinta atrage atentia asupra necesitatii infiintarii ANI, care sa poata verifica averile, incompatibilitatile si potentialele conflicte de interese ale demnitarilor, ca apoi sa emita hotarari obligatorii in baza carora pot fi aplicate sanctiuni. Al treilea obiectiv face referire la consolidrea procesului de lupta anticoruptie, prin continuarea investigatiilor profesioniste si nepartizane a faptelor de mare coruptie. Pe langa consolidarea procesului existent, Comisia Europeana cere luare unor masuri sporite de lupta si prevenire a coruptiei, mai ales la nivel de autoritati locale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În România ”nu există un risc de flux masiv de migranţi ilegali”. Ministrul de Interne anunță că suntem gata să ne alăturăm zonei Schengen
În România ”nu există un risc de flux masiv de migranţi ilegali”. Ministrul de Interne anunță că suntem gata să ne alăturăm zonei Schengen
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat, joi, că, de la începutul acestui an, s-au înregistrat 3.200 de tentative de trecere ilegală a frontierei româneşti, ceea ce demonstrează...
Aderarea României la Spațiul Schengen cu frontierele terestre va fi discutată de Consiliul European în luna iunie. ”Suntem pregătiţi să o facem”
Aderarea României la Spațiul Schengen cu frontierele terestre va fi discutată de Consiliul European în luna iunie. ”Suntem pregătiţi să o facem”
Ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu a declarat că va continua să facă toate eforturile necesare pentru ca România să devină stat membru cu drepturi depline în spaţiul Schengen....
#Catalin Predoiu, #raport, #justitiei, #Tudor Chiuariu, #Moniaca Macovei, #Rodica Stanoiu, #valeriu stoica , #raport Justitie
Comentarii
D
Dornicul de adevar si eficienta in justitie
rank 1
Justitia inca merita BILA NEAGRA si e pacat. Inca ne justificam cu proiecte contradictorii ?