Ziare.com

Predoiu: Sesiunea de urgenta pentru Legea ANI, un semnal politic corect

Duminica, 08 August 2010, ora 16:53

   

Predoiu: Sesiunea de urgenta pentru Legea ANI, un semnal politic corect
Catalin Predoiu, ministrul Justitiei, este de parere ca un semnal corect din partea Romaniei privind raportul pe Justitie ar fi covocarea Camerei Deputatilor in sesiune de urgenta pentru discutii despre legea Agentiei Nationale de Integritate (ANI).

"Convocarea Camerei in sesiune de urgenta pentru a dezbate cadrul normativ al ANI reprezinta, dincolo de relevanta tehnica, un semnal politic corect privind vointa Parlamentului de a remedia o vulnerabilitate importanta in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare", sustine Catalin Predoiu, intr-o declaratie de presa remisa duminica.

Ministrul Justitiei adauga ca dezbaterea privin Legea ANI trebuie sa tina cont atat de deciziile Curtii Constitutionale, cat si de recomandarile Comisiei Europene din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.

"Ministerul Justitiei va sprijini demersul prin participarea la redactarea textelor in procesul de dezbatere parlamentara, atat in Comisie, cat si in Plenul Camerei, indiferent daca este vorba de completarea proiectului de lege intors de la CCR sau de o noua initiativa parlamentara", a mai declarat Predoiu.

ANI este doar un punct pe agenda Romaniei

Ministrul precizeaza insa ca problematica Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) nu se termina odata cu reglementarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI), pentru ca Raportul vizeaza intreaga activitate din Justitie.

"Remedierea cadrului normativ al ANI este numai o etapa in efortul sistematic si continuu pe care intregul sistem politic putere - opozitie trebuie sa il faca pentru realizarea obiectivelor MCV", se mai arata in declaratia ministrului.

Predoiu adauga ca exista conditii pentru ca Romania "sa se mentina pe traiectul european": buna guvernare la nivel central si mai ales local, indiferent de orientare politica, combaterea coruptiei si mentinerea integritatii in functiile publice.

In plus, este nevoie si de atragerea de fonduri comunitare care sa ajute la dezvoltarea Romaniei.

"Comisia Europeana acorda maxima atentie respectarii integritatii in atragerea si cheltuirea fondurilor comunitare si institutiile statului trebuie sa faca aplicarea aceluiasi spirit in conditii de transparenta", subliniaza Catalin Predoiu.

Fondurile comunitare trebuie atrase transparent si legal

Ministrul precizeaza ca initiativele economice ale institutiile statului, precum desfasurarea licitatiilor, atragerea de fonduri comunitare, privatizarile sau concesionarile trebuie desfasurate transparent si legal, respectand acquisul comunitar.

"Raportul de tara pe justitie din iulie 2010 se cuvine a fi receptat de sistemul politic ca un semnal energic transmis din partea Comisiei si a Statelor Membre privind optiunile de viitor ale Romaniei, fata de programe sectoriale precum Spatiul Schengen, dar si general europene. Ministerul Justitiei va continua sa urmareasca si sa sprijine aceste obiective, in primul rand prin eforturile de a consolida sistemul judiciar, independenta Justitiei si responsabilitatea magistratilor", a adaugat Predoiu.

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis miercuri convocarea unei sesiuni extraordinare pe 16 august, dupa ce Curtea Constitutionala a sesizat neconstitutionalitatea Legii, asa cum a fost realizata de senatori. Camera Deputatilor este camera decizionala.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 772 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

asa si trebuie !!...sa vedem cum o sa voteze si deputatii legea, acum ca vor fii camera decizionala

daca nici acum in a 13-lea ceas nu se desteapta alesii poporului ...atunci parlamentul este exact o gasca de hoti care isi pazesc bine averile furate !!!...sa vedem cum o sa mai schilodeasca si astia legea.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor