Ziare.com

Predoiu: Magistratii nespecializati sunt de vina pentru erorile judiciare

Vineri, 30 Ianuarie 2009, ora 09:21

   

Predoiu: Magistratii nespecializati sunt de vina pentru erorile judiciare
Finantarea insuficienta, slaba specializare a magistratilor si lipsa de credibilitate sunt principalele probleme cu care se confrunta justitia romana, a declarat, joi, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.

"Romania vine dupa o perioada de 10-15 ani in care sistemul (judiciar - n.r.) a fost finantat necorespunzator, iar acest lucru si-a pus amprenta asupra calitatii actului de justitie", a spus ministrul Predoiu, citat de NewsIn.

Acesta a subliniat ca, in momentul de fata, pe buget exista presiuni si a solicitat responsabilitate atat din partea Guvernului cat si a beneficiarilor bugetului, lansand un apel catre CSM la flexibilitate in negocieri.

Ministrul Justitiei a mai mentionat faptul ca fondurile alocate justitiei sunt investitii pe termen lung. O alta problema a justitiei romane este "slaba specializare a magistratilor", care, in opinia lui Catalin Predoiu, "este principala cauza in erorile judiciare si nu coruptia, asa cum se spune de cele mai multe ori".

Ministrul Predoiu a mai declarat ca toate aceste aspecte creaza sistemului judiciar o lipsa de credibilitate in ochii cetatenilor Romaniei.

In alocutiunea sustinuta joi seara la un eveniment al Camerei de Comert romano-germane, ministrul Justitiei a prezentat si masurile pe care le-a luat pana acum pentru a ajuta mediul de afaceri.

Acesta a reamintit integrarea directivei privind fuziunile transfrontaliere si modificare legii insolventei, pentru accelerarea acestei proceduri.

Printre obiectivele pentru acest an se numara o serie de investitii in infrastructura IT a instantelor. "Vom intreprinde o serie de investitii pentru informatizarea instantelor si interconectarea sistemelor noastre cu ale celorlalte state membre ale Uniunii Europene", a mai spus ministrul Justitiei.

Insa, principalul obiectiv al acestuia o reprezinta accelerarea reformei in justitie, astfel incat sa fie ridicata monitorizarea pe acest domeniu din partea Comisiei Europene.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2051 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

deci,

dl Predoiu vrea sa spuna ca erorile judiciare sunt datorate lipsei de specializare a magistratilor (din lipsa de fonduri), adica nu trebuie pusa in discutie responsabilitatea acestor functionari in conditiile actuale. Eu insa ma intreb : cum se face ca, in aceleasi conditii, sunt si magistrati care nu fac erori judiciare ?
Si apoi, dle Predoiu, in unele cazuri "eroarea" merge clar in directia avantajarii unei anumite persoane, a unui anumit interes , in legatura cu niste bani ...

 

Domnului ministru, fost avocat, Predoiu

Domnule ministru, sunt un om cu orecare invataminte trase din contactele cu judecatorii. Am un proces care, prin actiuni directe si colaterale, dureaza de vreo 17. In acest dosar-dosare au intrat circa 80 de judecatori, inclusiv doi vicepresedinti de curte suprema sau de casatie.Dintre acesti 80, cel putin 50 sunt de-o netrebnicie crunta. Si nu sunt prosti, sunt numai canalii care aplica legea dupa cum interesele unuia sau altuia dintre ei le cer. Nu va dau nume de cat daca imi veti cere expres prin e-mail:steliancinca@yahoo.com. Pana atunci, va relatez, succint, faptele.
1991.Rodipet s.a.solicita in insatnta obligarea societatii Acolade s.r.l., unde eram singur asociat, restituirea unui avans primit pentru difuzarea unor tiparituri, pe motiv ca acestea nu s-au vandut. Nedovedindu-si pretentiile, Rodipet a pierdut procesul.In aceasta situatie am cerut, prin intanta, ca Rodipet sa plateasca contra valoarea publicatiilor pretins nevandute.Procesul a fost, in cele din urma castigat, iar in 2000 am cerut actualizarea datoriei si obligarea la plata. Intre timp, socieattea Acolade s-a dizolvat de drept. Conform legii 31/1990, asociatul unic devine automat succesorul universal etc. Faptul e recunoscut de TB in considerentele hotararii prin care obliga pe Rodipet la plata, in mai 2002.Pe baza acesteia, s.c.Acolade pune poprire pe conturile Rodipet. Impotriva acestei popriri, debitoarea face contestatie. Contestatia este respinsa, iar TB admite recursul, caseaza sentinta si trimite cauza la rejudecare pe motiv ca instanta de fond nu a pus in discutia partilor exceptia lipsei capacitatii procesuale a intimatei s.c.Acolade s.r.l. Instanta de rejudecare ignora recomandarea tribunalului, schimba arbitrar partile din proces, schimba si obiectul cauzei, din contestatie la poprire in contestatie la savarsirea executarii (incasarea banilor)dupa care dispune intoarcerea executarii catre Rodipet, in ciuda faptului ca, prin hotarare irevocabila, aceasta fusese obligata la plata datoriei.Important de retinut: recursul declarat la TB este respins printr-o minciuna grosolana, iar toate instantele carora m-am adresat in vederea revenirii la normal, au mentinut sentinta instantei de rejudecare, prin metode, unele, de-a dreptul mafiote, mergandu-se pana acolo incat 12(doisprezece),judecatori de la ICCJ, 3 la fond si 9 la recurs, sa-mi refuze dreptul la un termen pentru angajarea unui aparator, intr-un dosar penal ce viza modul in care 10 judecatori au inteles sa nu-si indeplineasca obligatiile de serviciu, fapt pentru care eu am fost pagubit de 500.000 ron.
V-am spus toate astea, pentru a va da raspuns la dilema:judecatorii sunt cei care decredibilizeaza actul de justitie, sau de vina e perceptia justitiabilor referitoare la onestiattea lor; sunt judecatorii prost platiti, prost pregatiti profesional, corupti sau solidari cu coruptii, ori nu! Din experienta mea, pe care o pot documenta cu zeci de hotarari date de astfel de judecatori, majoritatea lor sunt curupti.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor