Ziare.com

Predoiu, pentru AFP: Orbiti de ura, politicienii uita de menirea lor

Joi, 29 Noiembrie 2012, ora 13:35

   

Predoiu, pentru AFP: Orbiti de ura, politicienii uita de menirea lor
Politica sufera de multe, pentru ca, orbiti de ura ce-i desparte, politicieni de varf uita de menirea lor, aceea de a degaja solutii pentru contribuabili, afirma fostul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu.

Intr-un interviu acordat AFP, Predoiu spune ca lipsa de integritate si coruptia nu sunt noutati in politicul romanesc.

"Noutatile sunt politicile si institutiile de combatere a coruptiei, precum si preocuparea vizibila a liderilor politici, chiar daca nu intotdeauna bazata pe convingeri, de a combate si limita cazurile de coruptie", a spus Predoiu, adaugand ca aceste noutati vor prevala cu timpul si vor impune un alt fel de a face politica.

Important, afirma Predoiu, este ca oamenii politici lucizi sa inteleaga ca trebuie sa preia initiativa in aceasta reforma subtila, sa impuna valorile in interiorul partidelor si sa transforme partidele din "frane" in "motoare" ale dezvoltarii democratice a societatii.

Justitia poate genera o miscare de schimbare in politic, dar nu va putea schimba politicul in ansamblul sau, a mai spus Predoiu.

"Politica sufera de multe, pentru ca, orbiti de ura ce-i desparte, politicieni de varf uita de menirea lor, aceea de a degaja solutii pentru contribuabili", a continuat fostul ministru al Justitiei, intervievat de AFP.

Despre raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare impus de Comisia Europeana, asteptat in ianuarie 2013, Predoiu considera ca va contine critici in ceea ce priveste amanarea intrarii in vigoare a Codului de procedura civila si neindeplinirea punctelor din anexa raportului din vara, precum si fata de atitudinea Senatului, care nu a aplicat decizia instantei supreme intr-un caz de incompatibilitate a unui senator (Mircea Diaconu-n.red.).

"Stagnarea sau reculul unor politici din sistemul judiciar, precum si ciocnirile dintre politic si sfera justitiei vor constitui fundalul critic al raportului", a mai spus Predoiu.

Pe de alta parte, fostul ministru a subliniat ca ridicolul si esecul procedurii de numire a procurorului general al Romaniei si sefului Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) vor influenta inevitabil raportul.

"Cred ca va fi apreciata hotararea de Guvern de suplimentare a schemelor de personal din justitie, desi inca nu are acoperire bugetara. E doar o promisiune, dar e o promisiune importanta", a continuat Predoiu.

In opinia lui Predoiu, criza politica din vara a indepartat momentul la care MCV ar fi putut fi ridicat. Aplicarea Codului de procedura civila (Codul civil fiind intrat in vigoare din 2010-n.red.) si implementarea Strategiei Nationale Anticoruptie sunt "puncte de control obligatorii" in parcursul Romaniei pentru ridicarea MCV.

Ca orizont temporal, o evolutie pozitiva constanta in urmatorii doi ani ar crea o sansa realista de ridicare a MCV, a conchis Catalin Predoiu, care a detinut portofoliul Justitiei din 29 februarie 2008 pana in 7 mai 2012.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 1568 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Spune-ti clar dle. ministru ca traim intr-un stat mafiot, cu o pegra

atit de bine infiltrata in trupul tarii, incit se confunda cu clasa ploitica guvernanta. Este evident in asemenea conditii, ca acest cancer al societatii nu poate fi vindecat prin extragerea tumorii (citiva puscariabili, de gura Europei). Metastazele ramin, si cancerul progreseaza din nou. Trebui facut in paralel si o chimioterapie sao o radioterapie intensiva a societatii care produce aceste metastaze. Trebuie inceput de la educatia celor 7 ani de acasa, de la o scoala si liceu de calitate, de la strudii serioase fara pile si proptele, de la un sentiment de cinste devenit regula de viata. Avem de lucru!!! Si acum mai vin si alegerile cu candidati alesi pe sprinceana, numai unul si unul! Toti, fara exceptie trebuie trimisi acasa... Pacat ca in Europa nu mai sint posibile dictaturile! Incep sa regret... dar nu doresc sa devin fascizant!

 

Se zice ca..

nu poti acuza de reavointa ceea ce se explica mai smplu prin incompetenta.Cu alte cuvinte,adunatura aia de penali,ultimii oameni dupa infractorii de drept comun,numita parlament,nu stie decit sa fure.Nu are ce sa iasa de acolo deoarece nu sint decit bouari cu diploma.Si sa vrea sa faca ceva n-ar putea.Uitati-va putin:activisti nenorociti(ilici),sindicalisti(manivela),infractori de drept comun(grebla,cozminca,etc),poeti(vs tudor),***(ansastase,udrea,sulfina,aia din vaslui,etc),cintareti,boschetari,cocalari,buretari.Ce sa le ceri?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor