Desi i-a trebuit ceva timp premierului Ponta pentru a intelege si recunoaste ca rezultatele trimestrului al II-lea arata intrarea Romaniei in recesiune tehnica, se pare ca nu a fost indeajuns si pentru luarea unor masuri.
Pericolul reinstalarii recesiunii pe termen lung este evident, dar Ponta continua sa trateze acest lucru cu nonsalanta si iresponsabilitate, fara sa fie preocupat de luarea unor masuri urgente de preintampinare a dezastrului. In afara preocuparii sale de baza, aceea de a fi cat mai multe ore pe zi vedeta de televiziune, pe Ponta nu-l preocupa altceva decat politica de "cadouri electorale", fara a tine seama de daunele aduse bugetului si,implicit, de agravarea starii de recesiune.
Dupa cum s-a vazut, premierul Victor Ponta se afla in plina campanie electorala, iar asta inseamna ca nu putem astepta, de la domnia sa, o reactie obiectiva privind scaderea economiei in trimestrul al II-lea al anului. Nici macar de la ministrii si consilierii sai nu ne putem astepta la explicatii si prognoze logice. Transparenta si luciditatea nu sunt caracteristice actualei guvernari.
Ce ar trebui sa inteleaga Ponta prin intrarea Romaniei in recesiune tehnica
Lui Ponta si guvernului sau ar trebui sa le fie clar ca nu au reusit sa rezolve probleme esentiale ale economiei romanesti si nici sa gaseasca politici reale de relansare economica in folosul interesului general al polulatiei.
Chiar daca se lauda ca exporturile si consumul merg bine, iar pe prima jumatate de an Produsul Intern Brut a crescut cu 2,4%, exista serioase motive de ingrijorare.
Desi exporturile sunt acum cu 8 miliarde de euro peste nivelul din iunie 2010, pentru cei care nu au acum un loc de munca viitorul nu suna prea bine. Rata somajului nu a coborat sub 7%, ceea ce inseamna ca gasirea unui loc de munca ramane o problema. Oficial, sunt 700.000 de romani care isi cauta un loc de munca, cu 19.000 mai multi decat acum patru ani.
O posibila explicatie este ca strainii investesc mult mai putin in tara noastra. In prima jumatate a anului, companiile straine au adus doar 1,1 miliarde de euro in Romania, fata de 1,8 miliarde in aceeasi perioada din 2010. Ingrijorator este si nivelul restantelor la imprumuturi, care a ajuns la 11,3 miliarde de lei, in iunie, de aproape trei ori mai mari decat la mijlocul anului 2010.
Este un semn clar ca avansul de 2,4% pe care l-a avut Produsul Intern Brut in prima jumatate de an se simte numai si numai in statistici, fara nici o relevanta pentru buzunarul cetateanului.
Ce ar trebui sa faca Ponta si Guvernul sau
Evident, nu ar trebui sa plece de la "solutia" gasita de catre Ponta, aceea de a da vina pe recesiunea din zona euro si de a preconiza reorientarea relatiilor noastre economice externe prioritar cu China, Turcia si chiar cu Africa. Extinderea relatiilor cu China si cu alte tari asiatice este binevenita, dar nu ca o alternativa la UE, asa dupa cum a prezentat-o prim-ministrul. Relatiile extracomunitare nu sunt "o descoperire miraculoasa" si nici "un substitut al relatiilor intracomunitare".
Extinderea relatiilor extracomunitare functioneaza in alte tari UE doar ca o complementaritate a atributelor pe care le au ca tari membre ale comunitatii europene.
Adevaratele masuri imediate, cu efect real asupra preintampinarii agravarii situatiei de recesiune ar trebui sa le identifice guvernul, in primul rand, in complexul de factori care au condus la aparitia acestei situatii.
Inainte de toate, guvernul ar trebui sa analizeze faptul ca Balanta de plati pe primul semestru ne arata o iesire suplimentara de un miliard de euro ca profit repatriat de companiile straine. Banii, in acest caz, sunt cea mai mica problema. Problema cea mare e fenomenul: investitorii isi retrag profiturile in chiar momentul in care reinvestirea lui e scutita de impozit. Este pur si simplu dovada lipsei de incredere pe care politica economica a guvernului Ponta o transmite investitorilor.
De unde apare neincrederea intr-o economie cu salarii garantat mici, a unei tari care se imprumuta ieftin? Analizele unor experti ne angajati politic arata ca exista urmatoarele elemente:
1. Anularea avantajelor fiscalitatii pe cota unica (mica) prin imprevizibilitatea si caracterul haotic si reactiv al fiscalitatii generale. Taxa pe stalp si supraaccizarea combustibililor sunt doar doua exemple de scapare a lucrurilor de sub control: atunci cand o "cerere neelastica" cum e cea de combustibil (adica oricat ar creste pretul, marfa se cumpara pentru ca nu te poti lipsi de ea) inregistreaza o scadere atat de abrupta, insemna ca pana si legile economice se grabesc sa faca exceptii intr-o atare economie. Toate acestea au afectat preponderent marii jucatori din economie - cei cu cifre de afaceri de sute de milioane de euro.
2. Iminenta ruperii acordului cu FMI.
3. Fiscalitatea e atat de lipsita de strategie, incat a ajuns un fel de sabie a lui Damocles deasupra mediului de afaceri intrat aici cu un plan precis si cu marje mici de abatere.
Pe primul semestru, investitiile straine au scazut cu 10% fata de perioada similara a anului trecut. O scadere atat de abrupta se mai inregistrase (dupa iesirea din recesiunea anilor 2009-2011) in semestrul al II-lea al anului 2012 - dupa criza politica din vara aceluiasi an.
Echilibrarea deficitelor s-au facut exclusiv pe scaderea investitiilor.
Absorbtia fondurilor europene a crescut numai in declaratiile politice ale ministrului Teodorovici.
Plecand de la aceste elemente care arata cauzele intrarii in recesiune se pot identifica masurile pe care Ponta ar fi trebuit deja sa le prezinte si sa le pregateasca aplicarea.Trebuie actionat cu rapiditate in directia crearii unui mediu economic si financiar favorabil cresterii competitivitatii firmelor romanesti prin relaxarea sistemul fiscal, eliminarea accizarii carburantulului, ca si revenirea asupra introducerii taxei pe echipamemte/utilaje, trebuie eliminate urgent gaurile negre prin finalizarea privatizarilor.
Evident, se cere si o remaniere guvernamentala mergand pe linia cresterii competentei si profesionalismuli minstrilor din domeniul politicii fiscal si de tragere a fondurilor comunitare.