Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Inspectorii judiciari vor ocupa posturile doar prin concurs

Miercuri, 27 Mai 2009, ora 22:20
2296 citiri

Inspectorii judiciari vor avea un mandat de sase ani, pe durata caruia vor fi suspendati din functia de judecator sau de procuror, iar posturile de inspector vor fi ocupate exclusiv prin concurs sau examen, a decis miercuri Guvernul.

Pana acum, inspectorii judiciari erau detasati pe o perioada de 3 ani si puteau sa ramana inca trei ani in aceasta functie.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat, la inceputul sedintei de miercuri a Executivului, ca reorganizarea inspectiei judiciare a fost mentionata in raportul interimar din 12 februarie al Comisiei Europene.

"Unul dintre obiectivele stabilite pentru reforma a fost reorganizarea inspectiei judiciare, astfel incat aceasta sa-si demonstreze eficienta in activitatea Consiliului Superior, de sanctionare a faptelor magistratilor care incalca regulile disciplinare", a declarat ministrul.

Predoiu a spus ca, in urma deciziei de miercuri a Executivului, este exclusa posibilitatea ca posturile sa fie ocupate prin detasare, fara examen sau concurs.

"Instituim o modalitate unica de ocupare a posturilor de inspectie, cu excluderea posibilitatii ca unele posturi sa fie ocupate prin detasare, fara examen sau concurs. Instituim competitia totala pentru ocuparea acestor posturi. Includem sanctionarea (...) inclusiv a membrilor CSM sau a membrilor inspectiei dupa aceeasi procedura, pentru ca ei erau pana acum feriti. Erau pe procedura speciala. Intra toata lumea, pe acelasi regim uniform", a declarat ministrul.

Totodata, este introdusa posibilitatea sesizarii din oficiu a inspectiei judiciare in legatura cu abaterile disciplinare ale judecatorilor si procurorilor si sunt stabilite "reguli clare" de clarificare a conflictelor de competenta. Numirea si revocarea inspectorilor din cadrul comisiilor va fi de competenta CSM.

Modificarile au fost aduse printr-o OUG care modifica Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. Actul normativ este promovat la sesizarea CSM, a precizat Predoiu.

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#Catalin Predoiu, #inspectori judiciari, #posturi concurs, #mandat , #stiri Catalin Predoiu