Ziare.com

Inspectorii judiciari vor ocupa posturile doar prin concurs

Miercuri, 27 Mai 2009, ora 22:20

   

Inspectorii judiciari vor avea un mandat de sase ani, pe durata caruia vor fi suspendati din functia de judecator sau de procuror, iar posturile de inspector vor fi ocupate exclusiv prin concurs sau examen, a decis miercuri Guvernul.

Pana acum, inspectorii judiciari erau detasati pe o perioada de 3 ani si puteau sa ramana inca trei ani in aceasta functie.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat, la inceputul sedintei de miercuri a Executivului, ca reorganizarea inspectiei judiciare a fost mentionata in raportul interimar din 12 februarie al Comisiei Europene.

"Unul dintre obiectivele stabilite pentru reforma a fost reorganizarea inspectiei judiciare, astfel incat aceasta sa-si demonstreze eficienta in activitatea Consiliului Superior, de sanctionare a faptelor magistratilor care incalca regulile disciplinare", a declarat ministrul.

Predoiu a spus ca, in urma deciziei de miercuri a Executivului, este exclusa posibilitatea ca posturile sa fie ocupate prin detasare, fara examen sau concurs.

"Instituim o modalitate unica de ocupare a posturilor de inspectie, cu excluderea posibilitatii ca unele posturi sa fie ocupate prin detasare, fara examen sau concurs. Instituim competitia totala pentru ocuparea acestor posturi. Includem sanctionarea (...) inclusiv a membrilor CSM sau a membrilor inspectiei dupa aceeasi procedura, pentru ca ei erau pana acum feriti. Erau pe procedura speciala. Intra toata lumea, pe acelasi regim uniform", a declarat ministrul.

Totodata, este introdusa posibilitatea sesizarii din oficiu a inspectiei judiciare in legatura cu abaterile disciplinare ale judecatorilor si procurorilor si sunt stabilite "reguli clare" de clarificare a conflictelor de competenta. Numirea si revocarea inspectorilor din cadrul comisiilor va fi de competenta CSM.

Modificarile au fost aduse printr-o OUG care modifica Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. Actul normativ este promovat la sesizarea CSM, a precizat Predoiu.

Sursa: rNews

Articol citit de 691 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

APEL

Domnule MINISTRU
Respectuos solicit sa faceti public la ZIARE COM - activitatea acestor INSPECTORII JUDICIARI - care au salarii de necrezut .. Cite ACTIUNII DISCIPLINARE pentru COMITEREA de ABUZURII ale MAGISTRATILOR au fost solutionate in primul rand de PLENUL C.S.M. ????
Acesti INSPECTORII ne-au INTOXICAT cu MUSAMALIZAREA - ACTIUNILOR DICIPLINARE impotriva MAGISTRATILOR.
De aceea isi permit MAGISTRATII sa INTOXICE POPORUL ROMAN cu " ERORII JUDICIARE " si TRANSFORMAT JUSTITIA in INJUSTITIE.......
Cind se imputina CRIMILE JUDICIARE ???????- MA REFER la acele HOTARARI JUDECATORESTI - care se dau contrar dispozitiilor legale , iar MAGISTRATII cu sprijinul AVOCATILOR - fac SPAGA PE DREPTURILE CETATENILOR de RAND......

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor