Predoiu: Ponta va taia bani de la Invatamant si va creste taxe

Luni, 28 Iulie 2014, ora 18:35
1184 citiri
Predoiu: Ponta va taia bani de la Invatamant si va creste taxe

Ministerul de Finante a publicat datele cu privire la executia bugetara in primele sase luni ale anului curent. Conform acestora, veniturile bugetare s-au majorat cu 2,9%, la 100,4 miliarde de lei. Dar si cheltuielile curente s-au majorat cu 2,3%, la 99,5 miliarde de lei, notandu-se dinamica componentelor cheltuieli de personal (+3,4%, la 23,9 miliarde de lei) si cheltuieli cu bunuri si servicii (+5,7%, la 17,5 miliarde de lei).

Astfel, Finantele Publice au inregistrat in primele sase luni ale anului un deficit de 3,5 miliarde de lei (reprezentand 0,5% din PIB).

O analiza a acestor date arata ca dinamica finantelor publice in primul semestru al anului exprima urmatoarele aspecte negative: ajustarea bugetara s-a realizat prin sacrificarea investitiilor, desi a continuat majorarea cheltuielilor cu personalul si cu bunurile si serviciile. In acelasi timp, constatam ca dinamica modesta a incasarilor din TVA este expresia pura a persistentei unui nivel ridicat de evaziune fiscala.

Rezulta ca, in pofida cresterii economice, datele publicate de Ministerul Finantelor arata ca acest rezultat a fost mai degraba obtinut prin cresterea incasarilor decat prin limitarea drastica a cheltuielilor.

Este interesant de subliniat si faptul ca, desi majorarea veniturilor bugetare s-a produs si in termeni reali (adica ajustat cu inflatia medie anuala de 1,7% la o crestere nominala de 2,9%), ea nu a tinut pasul cu cresterea PIB. Ceea ce explica diminuarea ponderii veniturilor in PIB de la 15,5% la 15,2% si a creat o presiune suplimentara in sensul diminuarii cheltuielilor.

Pe partea de cheltuieli, diminuarea a fost localizata cu precadere pe zona cheltuielilor de capital (-32,8%) si pe cea a proiectelor cu finantare externa nerambursabila (-13%). Au mai scazut ca pondere in PIB si sumele alocate pentru proiecte cu finantare rambursabila (de la 0,4% la 0,2% din PIB sau -46,2% in termeni nominali).

Prin urmare, rezultatele primului semestru nu evidentiaza o crestere economica reala, exprimata prin cresterea cheltuielilor de capital, ci o colectare mai mare a veniturilor ca urmare a introducerii unor noi accize si impozite (acciza pe carburant, celebra "taxa pe stalp"). In acest context, devine tot mai clar ca urmatoarea rectificare bugetara va fi negativa. Mai simplu: se vor taia fonduri de la ministere, indeosebi de la Invatamant si Transporturi.

Concluzia? Politica bugetara "Ponta-Petrescu" este falimentara, iar in spatele cifrelor festiviste se ascunde o singura strategie, aceea a maririi veniturilor prin impozite si taxe asupra persoanelor juridice si fizice, urmare a incapacitatii stimularii mediului economic in directia cresterii potentialului investitional si a crearii de locuri de munca - in contextul nevoii de crestere per ansamblu a gradului de competitivitate al economiei romanesti.

Catalin Predoiu

Prim-vicepresedinte PDL

Candidat PDL pentru alegerile prezidentiale

Citeste si:
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Senatoarea Diana Șoșoacă a fost recent executată silit de către ANAF pentru neplata datoriilor la stat. Conform ultimei declarații de avere a politicianului, aceasta deține numeroase...
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...