Predoiu: Romania va fi in continuare monitorizata pe Justitie

Luni, 08 Decembrie 2008, ora 16:14
1708 citiri
Predoiu: Romania va fi in continuare monitorizata pe Justitie

Discutia despre ridicarea monitorizarii pe Justitie este prematura si va putea fi purtata abia in vara lui 2009, perioada in care Romania va fi in continuare monitorizata pe justitie, a apreciat, luni, ministru Justitiei, Catalin Predoiu.

Potrivit lui Predoiu, Comisia Europeana cere ridicarea imunitatii parlamentarilor cercetati, iar numele sefului DNA va depinde de viitorul ministru.

"Ceea ce este important este sa pregatim eventual o incercare de a ridica monitorizarea in vara, pe baza unui raport hai sa spunem la fel de bun in iarna cum a fost cel din vara trecuta, astfel incat in vara lui 2009 sa putem sa ne punem aceasta problema. In fond depinde de noi, de Parlament, de CSM etc", a declarat ministrul Justitiei la Realitatea Fm.

In alta ordine de idei, Predoiu a sustinut ca si-a atins telul propus in mandatul sau, si anume evitarea unor sanctiuni la raportul din iulie anul acesta: "ceea ce mi-am propus ca obiectiv a fost evitarea incasarii unor sanctiuni in vara sau activarea clauzei de salvgardare pe justitie".

Ministrul Predoiu a mai spus ca expertii europeni, care vor verifica, in aceste zile, stadiul reformelor cerute de Comisia Europeana (CE), vor avea in vedere cele patru obiective monitorizate.

Primul se refera, potrivit ministrului, la o legislatie mai buna si o eficienta crescuta a sistemului judiciar, al doilea la functionarea Agentiei Nationale de Integritate, iar al treilea si al patrulea la lupta anticoruptie la nivel central si respectiv la nivel local.

"Pe obiectivele doi, trei si patru mai sunt probleme de rezolvat se pare, dar urmeaza sa discutam si cu expertii europeni. Misiunea lor incepe maine (marti n.red.) si n-as vrea sa anticipez prea mult inainte de concluziile lor", a afirmat liberalul.

Mesajul constant al Comisiei Europene, a mai afirmat Predoiu, este nevoia de eliminare a barierelor constitutionale din calea investigatiilor procurorilor. "In ceea ce priveste obiectivele trei si patru, este de asteptat o atitudine favorabila din partea Parlamentului in favoarea ridicarii imunitatii. Asta este ce asteapta Comisia Europeana si au spus-o foarte clar si prin experti, si prin ambasadori", a precizat ministrul.

Seful DNA va depinde de urmatorul ministru al Justitiei

Referindu-se tot la lupta anticoruptie, Catalin Predoiu a declarat ca numele persoanei de la conducerea DNA va depinde de urmatorul ministru.

"A aborda acest dosar acum, pe ultima suta de metri ai acestui mandat, mi se pare excesiv, mi se pare ca se depaseste sfera actelor de stricta administrare pe care un ministru in functie le are de facut dupa ce au avut loc alegeri si cand dintr-o zi in alta se asteapta constituirea unui nou guvern", a afirmat el.

O echipa de experti ai CE vor fi prezenti, saptamana aceasta, la Bucuresti, pentru a evalua stadiul pregatirilor Romaniei pe justitie in asteparea Raportului din iarna.

La ultimul Raport pe justitie, adoptat la 23 iulie, Comisia Europeana critica politizarea de catre Parlament a cazurilor de coruptie la nivel inalt si cerea acestuia un "consens fara echivoc" in sustinerea luptei anticoruptie.

"Trebuie sa vedem un consens fara echivoc, inclusiv din partea tuturor din Parlament, pentru a eradica coruptia la nivel inalt", a declarat purtatorul de cuvant al CE, Johannes Laitenberger, la prezentarea raportului. "Stabilitatea Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) trebuie mentinuta si anchetarea fostilor ministri si membri ai Parlamentului trebuie sa se desfasoare", a spus purtatorul de cuvant.

Citeste si:
Marcel Ciolacu, despre candidatura lui Piedone junior la Primăria Sectorului 5: ”Partidul decide, nu unul sau altul”
Marcel Ciolacu, despre candidatura lui Piedone junior la Primăria Sectorului 5: ”Partidul decide, nu unul sau altul”
Președintele PSD Marcel Ciolacu le-a transmis colegilor de partid că ”nu unul sau altul” decide dacă Vlad Popescu, fiul lui Cristian Popescu Piedone, va fi candidatul PSD pentru Primăria...
Prima reacție a sindicaliștilor Metrorex după apariția stenogramelor: ”USLM are încredere în justiţie”
Prima reacție a sindicaliștilor Metrorex după apariția stenogramelor: ”USLM are încredere în justiţie”
Sindicaliştii Metrorex au transmis, luni, că ”niciodată în forurile de conducere nu s-au luat hotărâri care să atingă integritatea fizică a unei persoane sau care să încalce legea”....