Ziare.com

R. Moldova va deschide consulate romanesti la Cahul si Balti

Marti, 20 Octombrie 2009, ora 18:14

   

R. Moldova va deschide consulate romanesti la Cahul si Balti
Ministrul de externe interimar Catalin Predoiu saluta parafarea Acordului privind micul trafic de frontiera dintre Romania si R. Moldova si anunta ca autoritatile de la Chisinau si-au dat acordul pentru deschiderea consulatelor Romaniei la Cahul si Balti, care vor facilita aplicarea acordului.

Acordul privind micul trafic la frontiera dintre Romania si Republica Moldova a fost parafat marti, la Chisinau, dupa ce delegatiile au incheiat negocierile asupra textului dupa o singura runda de discutii, purtate luni.

"Normalizarea si consolidarea relatiei cu Republica Moldova se va face prin realizari concrete, palpabile. In acest sens, salutam definitivarea textului Acordului bilateral privind micul trafic la frontiera, care a fost parafat astazi. Multumesc si felicit delegatia MAE si pe colegii lor din MAEIE al Republicii Moldova pentru munca lor profesionista", a declarat ministrul Catalin Predoiu.

Totodata, Predoiu a salutat faptul ca autoritatile Republicii Moldova si-au dat acceptul pentru deschiderea consulatelor Romaniei la Cahul si Balti.

"Aceasta decizie confirma angajamentul Romaniei si al Republicii Moldova de a actiona cu hotarare pentru a intreprinde masuri clare in interesul cetatenilor din cele doua state. Deschiderea celor doua consulate va facilita aplicarea documentului care a fost parafat astazi", a mai subliniat ministrul interimar al afacerilor externe, Catalin Predoiu.

La Chisinau, anuntul semnarii acestui document juridic important a fost facut de premierul moldovean. "Finalizarea negocierilor dintre Romania si Republica Moldova pe marginea Conventiei de mic trafic la frontiera intr-o singura runda este un fapt pozitiv ce dovedeste vointa politica de la Chisinau si de la Bucuresti", a declarat marti Vlad Filat.

"Nu am avut de negociat foarte multe lucruri, deoarece acest acord este unul cadru, este un document comunitar. Noi am discutat anumite chestiuni tehnice, cum ar fi taxa pentru eliberarea permisului special pentru trecerea frontierei, perioada de valabilitate a acestuia, si alte detalii tehnice care nu tin de sensul acestei Conventii. Totul a decurs usor si rapid deoarece, dupa cum spuneam, este un document cadru al UE", a mai spus acesta.

Semnarea conventiei privind micul trafic la frontiera cu Republica Moldova a fost initiata de Romania in martie 2008, in timpul mandatului fostului ministru de externe Adrian Cioroianu.

Romania a avut aceasta initiativa in calitatea sa de stat membru al Uniunii Europene, documente similare fiind semnate de majoritatea statelor de la frontiera UE cu vecinii lor imediati.

Bucurestiul a transmis Chisinaului un proiect de conventie, dar autoritatile moldovene de atunci au respins oferta, conditionand semnarea lui de adoptarea celor doua documente controversate care au provocat tensiuni de-a lungul timpului intre Romania si Republica Moldova - Tratatul politic de baza si Tratatul de frontiera.

Sursa: rNews

Articol citit de 980 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

AHA !

Deci pana la urma Romania deschide aceste consulate,cu acordul RP

 

Eu cred ca e invers

Romania va deschide aceste consulate in Moldova, ziaristule ! mama ei de formulare.... unde ai facut facultatea, la Spiru Haret, langa Vanghelie?

 

LA CLUJ

... CU OSPATARII, TINICHIGII SI FRIZERII ...
FORMULAREA E DE PE GUGAL, GOAGAL, ASTEA, CARE ESTE

bravo fratilor asa se face

traiasca neamul romanesc si romania mare

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor