Un Cod Penal pentru linistea coruptilor

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 17 Martie 2009, ora 18:22
4600 citiri
Un Cod Penal pentru linistea coruptilor
Foto: tintapnl.com

In luna ianuarie, Victor Ponta explica la Realitatea FM retragerea din Parlament a proiectelor de coduri penale si civile: "Acelea erau coduri pentru fosta putere. Acum dl. Predoiu va face coduri care sa reprezinte noua putere". Si dl. Predoiu, mercenarul perfect, se pare, le-a facut, fix la cererea clientului.

Si care este durerea cea mai mare a PSD pe lumea aceasta? Anticoruptia care, sub presiunea UE, ar mai fi putut sa tunda cate un cap de multa vreme vanat. Cum de Daniel Morar n-au reusit sa scape, macar sa-l lase cu cat mai putine instrumente. Zis si facut.

Catalin Predoiu a umblat la cutiuta cu teorii juridice si a ales-o exact pe cea care spune ca pedepsele mari nu descurajeaza infractionalitatea. A luat si statisticile care arata condamnarile de opereta dictate de instante. Le-a amestecat si, sub pavaza lor, a amputat legislatia penala referitoare la faptele de coruptie.

In cele mai multe cazuri, noile pedepse sunt cu mult mai mici decat cele acum in vigoare. De exemplu, pentru luarea de mita proiectul prevede intre 2 si 7 ani de inchisoare, fata de maximul de 12 ani din actuala lege. Si delapidarea pierde 8 ani din pedeapsa, iar sanctiunea pentru trafic de influenta ajunge de la 2-10 ani la 1-5 ani.

Oricum instantele dadeau pedepse mai aproape de limita minima, se justifica, abil, ministrul Justitiei. Asa e, anul trecut cea mai mare pedeapsa pentru o fapta de coruptie a luat-o un instigator la trafic de influenta - 9 ani de puscarie cu tot cu sporul pentru recidiva.

Intre timp, magistrati condamnati pentru luare de mita, uneori repetata, au luat pedepse cu suspendare.

Dar aceasta blandete, inegal distribuita, nu e tot o consecinta a coruptiei oare? Cu alte cuvinte, sa ne spuna oare dl. Predoiu ca oricum coruptia invinsese Justitia, asa ca nu avem decat sa-i consfintim victoria prin chiar Codul Penal?

Efectul reducerii pedepselor este insa si mai prevers: se reduc, uneori chiar la jumatate, termenele de prescriptie, calculate in functie de pedepsele prevazute de Codul Penal. Si asa ne vom trezi ca multe procese penale ar putea inceta pentru ca, nu-i asa, in virtutea noilor reglementari, faptele s-au prescris.

Si care au fost dosarele cele mai tergiversate, deci cele mai aproape de prescriptie? Cele in care lasarea in nelucrare a fost cumparata sau cele care au avut de infruntat tot felul de obstacole legale, precum imunitatea sau exceptiile de neconstitutionalitate.

Reducerea pedepselor devine insa o imperfectiune minora prin comparatie cu faptul ca exista si infractiuni de coruptie sau forme agravate care dispar cu totul in noul Cod, toate referitoare la fapte ale inaltilor functionari. De exemplu, dispare abuzul in serviciu cu consecinte deosebit de grave, adica abuzul care provoaca o paguba de peste 200 de mii de lei.

Asadar nu va mai conta daca furi 5 lei sau 500 de mii de lei, incadrarea juridica si pedepsele vor fi aceleasi. Adica "nasul" de la CFR este pe picior de egalitate cu directorul, ministrul sau premierul corupt. Ii varam la zdup pe primii, ii scapam in prescriptii pe cei mari si statistic iesim campionii anticoruptiei.

Teoretic vorbind, Catalin Predoiu are dreptate cand spune ca fenomenul infractional nu se combate eficient cu pedepse mari, ci cu preventie si vigilenta. Romania este insa foarte departe de stapanirea fenomenului, astfel incat nu-si permite o astfel de relaxare a coercitiei lasand greul in seama preventiei. Coruptia este atat de grava si de extinsa incat ea trebuie inhibata pe ambele cai cu maxima hotarare.

Dar pentru asa ceva trebuie vointa politica si ea va fi testata cat de curand.

Minunatul proiect a ajuns in dezbaterea Parlamentului unde trebuie sa primeasca pana la urma cu vot pro sau contra. Daca actuala coalitie vrea intr-adevar sa combata coruptia, legea va pica cu brio, iar eroarea ii va fi imputabila lui Catalin Predoiu, care ar cam trebui sa plateasca pentru ea cu functia.

Daca insa relaxarea privind coruptia va deveni lege, actuala guvernare va purta intregul "merit" pentru ingroparea luptei anticoruptie. Apropos, pe unde mai sunt tepele din Piata Victoriei?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Catalin Predoiu anticoruptie, #Cod Penal coruptie, #pedepse penale reduse , #stiri Catalin Predoiu
Comentarii
Poza cioclu_rosu1
cioclu_rosu1
rank 4
GUVERNUL LUCREAZĂ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!(N`aşa dl BOC?)
Poza cioclu_rosu1
cioclu_rosu1
rank 4
Ţăranul liberal pârât a dat liber la corupţie prin CODURI:ASFEL EL A ÎMBRĂCAT ÎN CRAVATE LEGALE CORUPŢIA !!!!