La masa cu Basescu? Singura sansa a liberalilor

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 08 Martie 2016, ora 07:35
8193 citiri
La masa cu Basescu? Singura sansa a liberalilor

In timp ce PSD, UNPR si ALDE isi fac ultimele reglaje inainte de o decizie finala pentru locale, PNL s-a opintit si a scos candidatii pentru primariile din Bucuresti, cu o singura exceptie, problematicul sector 6.

Nu as zice ca sunt mari surprize cu exceptia masculinizarii extreme a candidaturilor tocmai la partidul care propune cotele de gen. Dar marea surpriza ar fi fost ca alegerea candidatilor sa fi fost facuta pe criteriul suprem al sondajelor de opinie, dupa care liberalii s-au ascuns ipocrit luni de zile.

Pentru ca niciun mare partid nu face asa ceva. O candidatura este o decizie eminamente politica, ce trebuie luata pe logica politica, nu in functie de o poza a momentului care se poate schimba oricand.

Interesant e ca stirea privind candidaturile a fost insotita de anuntul prim-vicepresedintelui PNL Catalin Predoiu ca este dispus sa faca alianta la Bucuresti cu orice forta politica si orice candidat pentru infrangerea PSD, deci inclusiv cu Monica Macovei si cu Traian Basescu.

"Nu am exclus pe nimeni in demersul pe care mi l-am asumat din punct de vedere personal, ceea ce ma intereseaza este sa maximizez sansele bucurestenilor de a avea un alt primar si o alta administratie decat PSD", a spus Catalin Predoiu.

Liberalii par sa fi inteles un adevar simplu, pe care l-au ratat cand au votat alegeri intr-un singur tur. Pe actuala configuratie politica, intr-un tur, PSD are sansele sa isi adjudece mai tot Bucurestiul. Explicatia e simpla si am mai dat-o de nenumarate ori: cand de o parte ai un electorat PSD bloc de vreo 30%, iar pe partea cealalta un electorat anti-PSD mai masiv, dar fragmentat, electoratul minoritar bloc castiga fara probleme intr-un tur de scrutin. Si atunci singura sansa este sa reduci cat mai multe dintre fracturile zonei majoritare.

Spera dl Predoiu in mod real sa ii convinga pe Traian Basescu si Monica Macovei sa isi retraga candidatii? Sa il convinga pe Nicusor Dan ca nu prea are cum sa castige Capitala fara un aparat de partid in spate? Ar trebui sa fie naiv. Nici macar la negocieri serioase nu cred ca va ajunge cu ei.

Nu pentru ca dl Predoiu nu ar fi dispus la negociere. Este literalmente o specialitate a domniei sale inca de pe vremea cand era avocat. Ci pentru ca ei nu cred ca isi propun in mod real sa castige Bucurestiul, ci sa foloseasca aceasta campanie si aceste alegeri ca pe o platforma de crestere a notorietatii in vederea parlamentarelor din toamna.

Desi adresat formal candidatilor si formatiunilor rivale de pe, sa-i zicem generic, dreapta, mesajul dlui Predoiu mi se pare unul cu manta.

S-a adresat de fapt electoratului bucurestean intr-o pledoarie pentru votul util: fragmentam votul? Castiga PSD la pas. Vrem sa invingem PSD? Nu putem decat daca ne unim. Si, atentie, cand se adreseaza electoratului M10 si chiar PMP, de fapt vorbeste unui electorat mai anti-PSD decat al liberalilor.

Si daca dl Predoiu va insista, ceea ce cred ca va face, daca va reusi sa impuna ideea de vot util, sa o explice convingator, va pune implicit presiune pe restul partidelor din zona de dreapta prin intermediul electoratului.

Nu ma indoiesc ca decizia a fost luata la varful PNL, nu este o asumare pe cont propriu dupa cum sustine dl Predoiu. Dar alegerea domniei sale sa o anunte si sa o puna in practica mi se pare buna. Pana la urma, este liderul liberal cel mai putin conturat politic si cel mai putin polarizant.

Pana la urma, cred ca liberalii merg pe singura sansa in fata masinariei pesediste, sansa usor potentata de neintelegerile care apar acum in alianta PSD-UNPR-ALDE.

Dar ar fi o eroare majora sa mizeze strict pe votul util si pe oroarea de PSD cand nici ei nu sunt campionii popularitatii. E nevoie si de o doza de vot pozitiv pe care deocamdata nu vad de ce l-ar primi. Dar campania inca nu a inceput, e drept.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#candidati PNL Bucuresti, #Predoiu alianta dreapta Bucuresti , #Traian Basescu