Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Traian Basescu i-a luat apararea noului sef al Justitiei, Catalin Predoiu (VIDEO)

Vineri, 29 Februarie 2008, ora 23:59
5890 citiri
Traian Basescu i-a luat apararea noului sef al Justitiei, Catalin Predoiu (VIDEO)

Intr-o atmosfera de buna intelegere presedinte - premier, cum nu ne-a mai fost dat sa vedem de foarte multa vreme, noul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu, a fost investit vineri seara in functie, intr-o ceremonie desfasurata la Palatul Cotroceni.

Sobru, noul ministru si-a rostit juramantul, dupa care a presedintele Traian Basescu si-a tinut discursul presarat, asa cum se astepta toata lumea, cu cateva surprize. De data aceasta insa, surprizele au fost pozitive: Traian Basescu nu numai ca s-a aratat multumit de nominalizare, dar i-a si luat apararea noului ministru in fata "speculatiilor care deja au inceput sa circule".

"Incep prin a va felicita. Este o onoare pe care o primiti in primul rand ca expresie a propunerii primului-ministru", a spus seful statului, tinand sa precizeze si faptul ca decizia a fost luata in urma consultarilor sale cu primul-ministru. "Pentru a nu lasa loc la speculatii, mi se pare corect sa informam ca, in cursul dupa-amiezii, am avut o consultare cu primul-ministru, ca amandoi am fost de acord cu desemnarea dumneavoastra", a dat asigurari Basescu.

Dupa care, foarte ferm si apasat, i-a luat apararea noului sef al Justitiei: "Vreau sa fie public cunoscut faptul ca am primit toate informatiile legate de activitatea dumneavoastra trecuta, de la primul-ministru. Speculatiile ce deja au inceput, ca ati fi fost implicat intr-un dosar sau altul, sunt speculatii ce nu au acoperire in legaturi care sa va pericliteze activitatea de ministru al Justitiei".

Traian Basescu si-a continuat pledoaria pentru verticalitatea lui Catalin Predoiu, despre care, imediat dupa nominalizare, s-a spus ca lucreaza la o firma care se afla in relatii stranse cu Dinu Patriciu. "Un avocat pe comercial poate reprezenta pe oricine: azi pe mine, maine pe domnul ministru Tariceanu. Am toata increderea in dumneavoastra, ma bucur ca sunteti tanar si cu un CV impresionant. Si nu numai tipul de CV care este facut sa umple pagini, ci un CV care este acoperit in recunoastere profesionala".

Presedintele tarii a tinut, totusi, sa atraga atentia noului ministru al Justitiei ca nu il asteapta o perioada usoara. "As vrea sa va asigur de tot sprijinul meu, mai ales ca aveti o misiune relativ dificila, si anume raportul din luna iunie al Comisiei Europene pe Justitie.

Va asigur ca Romania nu este acum in pericolul de a i se aplica o clauza de salvgardare in cazul in care isi continua progresele in Justitie si am impresia ca veti reusi, la fel cum a reusit si ministrul Ciolos".

"Va doresc mult succes", a incheiat Traian Basescu, dupa care i-a invitat cordial pe noul ministru, pe interimarul Melescanu, dar si pe primul-ministru, la o discutie in biroul sau de la Cotroceni. La plecarea din salonul oficial, Traian Basescu a fost chiar excesiv de prietenos cu membrii Guvernului prezenti, batandu-l pe umar pe primul-ministru.

Seful statului chiar i-a spus premierului: "Daca veneai de la inceput cu propunerea asta, nu mai era o criza la Justitie". Evident, Tariceanu a replicat: "Ei, nu a fost vorba chiar de o criza".

Melescanu catre Basescu, dupa investirea lui Predoiu: Bogdaproste

Ministrul Apararii, Teodor Melescanu, care a asigurat interimatul la Ministerul Justitiei si care fusese propus de PNL sa preia portofoliul, i-a spus sefului statului "Bogdaproste!", dupa depunerea juramantului de investitura de catre Catalin Predoiu, iar presedintele a izbucnit in ras, informeaza Gandul in pagina electronica.

CV Catalin Marian Predoiu

Absolvent al Facultatii de Drept, Universitatea Bucuresti, in 1991, Catalin Predoiu, in varsta de 40 de ani, este specialist in tranzactii bancare si financiare, asigurand servicii de asistenta legala unor banci si unor clienti institutionali din acest domeniu, inclusiv cu privire la probleme legate de reglementari privind dreptul valutar si controlul fiscal, metode de finantare, contracte de credit si proiecte de restructurare. Avocatul a obtinut doctoratul in domeniul bancilor comerciale, in 2004.

Catalin Predoiu a predat drept comercial, ca lector, la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, in perioada 1994-2005, si a urmat un program de instruire in practica dreptului comercial la Baroul din Caen (Franta), in 1994.

Noul ministru al Justitiei este membru al PNL din 1991.

Controversa legata de expirarea interimatului

Nominalizarea facuta de Tariceanu a survenit la doua ore dupa ce presedintele i-a transmis premierului o scrisoare in care il invita, sambata, la ora 13,00, la Cotroceni, pentru consultari legate de viitorul Justitiei.

In timp ce Presedintia sustinea ca interimatul la Justitie a expirat vineri, purtatorul de cuvant al Guvernului si Melescanu insusi au declarat ca interimatul ar expira abia luni seara.

Pe de alta parte insa, Varujan Vosganian, ministrul Economiei, declarase deja ca premierul i-ar putea lua-o inainte presedintelui, urmand sa anunte numele viitorului ministru al Justitiei chiar vineri. Ceea ce s-a si intamplat.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Predoiu , #Traian Basescu