Județul cu doi prefecți: unul numit politic, celălalt repus în funcție de justiție. Cum s-a ajuns în această situație

Marti, 18 Ianuarie 2022, ora 14:34
4579 citiri
Județul cu doi prefecți: unul numit politic, celălalt repus în funcție de justiție. Cum s-a ajuns în această situație
FOTO Facebook/ Ministerul Afacerilor Interne, Romania

După instalarea Guvernului Ciucă, coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR a făcut noi numiri în toată aparatura Guvernului, astfel că prefecții și subprefecții de la USR au fost înlocuiți.

În județul Galați, Gabriel Panaitescu, numit la propunerea USR a fost înlocuit de Claudiu Sorin Gavril, susținut pentru funcția de prefect de PSD.

Doar că Panaitesu a contestat în instanţă hotărârea de Guvern prin care fusese eliberat din funcţie, iar Curtea de Apel Galaţi a suspendat hotărârea de Guvern până la soluţionarea litigiului, potrivit adevarul.ro.

Județul Galaţi are în acest moment un prefect numit oficial şi unul repus în funcţie printr-o decizie judecătorească, scrie sursa citată.

Hotărârea Curţii de Apel Galaţi este executorie, chiar dacă poate fi atacată cu recurs.

„Respinge excepţiile invocate ca nefondate. Admite acţiunea. Dispune suspendarea executării HG nr. 937/09.09.2021 publicată în M. Of. nr. 864/09.09.2021, până la soluţionarea litigiului în fond. Obligă pârâţii în solidar la plata cheltuielilor de judecată către reclamant în cuantum de 3050 lei. Cu recurs. Pronunţată azi 17.01.2022, soluţia urmând a fi pusă la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei”, se arată decizia Curţii de Apel Galaţi.

Gabriel Panaitescu era prefect de pe 3 martie 2021, când a fost propus de USR. În luna septembrie 2021, după ce partidul său a ieşit de la guvernare, a fost eliberat din funcţie, iar atribuțiile sale au fost luate de subprefecți.

La începutul acestui an a fost numit un nou prefect, Claudiu Sorin Gavril, susţinut de PSD.

De la instalarea Gvernului, coaliția PSD-PNL-UDMR a schimbat mai mulți prefecți.

Guvernul a aprobat miercuri, 5 ianuarie, mai multe hotărâri care vizează eliberarea din funcţii a unor prefecţi şi subprefecţi şi noi numiri în funcţii de prefecţi în judeţe precum Ilfov, Bacău, Dolj, Iaşi şi altele.

Prefectul judeţului Bacău, Tudoriţa Lungu, cel al judeţului Dolj, Nicuşor Roşca, prefectul judeţului Iaşi, Marian Grigoraş, cel al judeţului Ilfov, Daniel Tudorel Zamfir, au fost eliberaţi miercuri, 5 ianuarie, din funcţii prin hotărâri de guvern.

De asemenea, Executivul a aprobat eliberarea din funcţia a subprefectului de Dolj, Adrian Flavius Sirop, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Totodată au fost făcute numiri în funcţii. Astfel Bogdănel Lucian Gabriel a fost numit în funcţia de prefect al judeţului Bacău, Barbu Gheorghiţa Daniela este noul prefect de Dolj, Marin Constantin a fost numit prefect al judeţului Ialomiţa, Cojocaru Petru Bogdan a fost numit prefect al judeţului Iaşi, Neculae Simona este noul prefect al judeţului Ilfov.

Fostul prefect Tudoriţa Lungu a fost numit subprefect al judeţului Bacău, Emilian Pavel este numit subprefect al judeţului Bihor, Lucian Pătraşcu este subprefect de Braşov, Cucu Sebastian este subprefect de Covasna, Popescu Mariana Venera este subprefect de Dolj, Marian Grigoraş este subprefect de Iaşi, Costin Alexandru Ojog este subprefect de Ilfov, Floreanu Cosmin este subprefect de Olt şi Călin Florentina a fost numită subprefect al judeţului Vâlcea.

Eveniment Quarterly Report

"A înjurat ca un birjar" Gesturile lui Florinel Coman din finalul partidei cu Oțelul VIDEO
"A înjurat ca un birjar" Gesturile lui Florinel Coman din finalul partidei cu Oțelul VIDEO
Florinel Coman a făcut tot posibilul să fie eliminat, pentru a sta în meciul de Cupă și a fi apt pentru jocul cu CFR Cluj. În prelungirile partidei cu Oțelul, Coman a a înjurat în...
Intenția de vot la alegerile parlamentare. PSD și PNL conduc în preferințe, partidul Dianei Șoșoacă trece pragul electoral SONDAJ
Intenția de vot la alegerile parlamentare. PSD și PNL conduc în preferințe, partidul Dianei Șoșoacă trece pragul electoral SONDAJ
PSD ar obţine 30,2% din voturi, PNL - 20,1%, AUR - 19,5%, iar partidul Dianei Şoşoacă, S.O.S., ar trece de pragul de 5% necesar intrării în Parlament, dacă duminică ar avea loc alegeri...
#prefect, #Galati, #prefect Galati, #USR, #PSD , #stiri sociale