Locuitorii unei comune din România, racordați clandestin la rețeaua de apă potabilă, nu au plătit acest serviciu pentru ani de zile.
S-a întâmplat în comuna Giroc din județul Timiș. Un control al Curții de Conturi la primărie și la societatea care furniza apa potabilă a scos în evidență un prejudiciu uriaș: peste 15 milioane de lei. Presa locală susține că este vorba despre racordări ilegale realizate de dezvoltatorii imobiliari care au construit locuințe în comuna de lângă Timișoara.
Potrivit raportului făcut public recent, Camera de Conturi a constatat, în 2022, un prejudiciu de 1,64 milioane de lei la Primăria Giroc pentru ”plăți efectuate pentru apa potabilă consumată și serviciile de canalizare aferente, facturate de către operatorul local ca urmare a utilizării apei potabile respectiv a serviciilor de canalizare în mod clandestin de către diverse persoane fizice și juridice de pe raza comunei”.
”Pe fondul unor regulamente lacunare, s-a materializat la UATC Giroc, în multe cazuri, un fenomen de utilizare fără plată a serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare furnizate de către operatorul local ca urmare a branșării/racordării, la rețeaua de alimentare cu apă/canalizare, respectiv fără a exista un contract la bază (sau cum au fost identificate unele situații, există contract dar nu există citiri și implicit nici facturări pentru toate locurile de consum) ceea ce a avut drept consecință neachitarea debitelor datorate de acesta, către operatorul regional pentru serviciile de alimentare cu apă și canalizare”, se precizează în raportul Camerei de Conturi Timiș.
Inspectorii au efectuat un audit și la societatea care furniza apa potabilă la nivel local, Giroceana SRL, având ca asociat unic consiliul local. Prejudiciul constatat în acest caz se ridică la 13,7 milioane de lei. În total, este vorba despre un prejudiciu din bani publici de peste 3 milioane de euro.
”La nivelul comunei Giroc s-a materializat un fenomen de utilizare fără plată a serviciilor de alimentare cu apă potabilă și de canalizare în valoare de 13.721.000 lei, furnizate/prestate de către operatorul local, în special ca urmare a efectuării în regie proprie de branșări/ racordări clandestine la rețeaua de alimentare cu apă potabilă și de canalizare a Comunei Giroc, fără a exista un aviz definitiv din partea operatorului și un contract de furnizare/prestate încheiat între operator și utilizator, respectiv fără a exista o autorizație de construcție eliberată de către administrația locală pentru realizarea de extinderi ale rețelelor de alimentare cu apă potabilă și de canalizare, respectiv ca urmare a neîncheierii de contracte sau necuprinderii în contractele încheiate a tuturor locurilor de consum respectiv a neefectuării de verificări în teren.
Acest lucru a avut drept consecință nefacturarea de către operatorul local a apei potabile furnizate și serviciilor de canalizare prestate respectiv acumularea unor debite restante semnificative către operatorul local de apă și canal, localitatea aflându-se în proximitatea sistării serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare de către operatorul regional”, se mai susține în documentul citat.
În toamna anului 2022, comuna aflată în apropierea municipiului Timișoara era în pericol să rămână fără serviciul de apă potabilă. Pentru a se evita această situație, serviciul a fost preluat de furnizorul județean Aquatim.
Ulterior, pe fir au intrat și procurorii, după ce o plângere penală a fost transmisă de către AJFP Timiș. Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș a anunțat recent demararea unei anchete în legătură cu săvârșirea infracțiunilor de gestiune frauduloasa, furt, complicitate la furt si evaziune fiscală. Sunt vizate persoane din conducerea Giroceana SRL și cei care s-au racordat clandestin la rețeaua de furnizare a apei potabile.