Soția premierului Spaniei, anchetată pentru fapte din perioada pandemiei. Reacția lui Pedro Sanchez

Miercuri, 24 Aprilie 2024, ora 15:51
1527 citiri
Soția premierului Spaniei, anchetată pentru fapte din perioada pandemiei. Reacția lui Pedro Sanchez
Premierul Pedro Sanchez și soția sa, Begona Gomez FOTO Facebook/MANILA BULLETIN

Un tribunal spaniol a lansat o anchetă preliminară pentru a stabili dacă soţia premierului socialist spaniol Pedro Sanchez, Begona Gomez, a comis o infracţiune de trafic de influenţă şi corupţie în afacerile sale private, informează Reuters.

Instanţa nu a oferit mai multe detalii, deoarece cazul este confidenţial şi preliminar, precizând doar că a făcut-o ca urmare a unei plângeri depuse de grupul de campanie anti-corupţie Manos Limpias - Mâini curate - al cărui lider are legături cu extrema dreaptă.

Manos Limpias susţine că Begona Gomez şi-a folosit influenţa în calitate de soţie a prim-ministrului pentru a obţine sponsorizări pentru un curs de masterat universitar pe care îl conducea.

Sanchez a declarat miercuri în faţa parlamentarilor din Congres, după confirmarea investigaţiei, că are încredere în sistemul de justiţie. "Într-o zi ca asta şi în ciuda veştilor pe care le-am auzit, în ciuda a tot ceea ce s-a întâmplat, eu încă mai cred în justiţia din ţara mea", a spus el.

Manos Limpias folosește un instrument juridic unic spaniol cunoscut sub numele de „acuzația poporului” pentru a depune plângeri penale împotriva terților.

Judecătorii pot alege dacă să acționeze sau nu asupra unor astfel de plângeri și nu orice acuzație a dus la o anchetă judiciară. Cu toate acestea, unii au dat curs unor astfel de anchete.

Acuzaţiile aduse de "Mâini curate" împotriva prinţesei Cristina, fiica cea mică a Regelui Juan Carlos, au dus la urmărirea penală a acesteia pentru complicitate la fraudă fiscală. Soţul ei a fost condamnat pentru fraudă şi evaziune fiscală, dar ea a fost achitată.

La începutul acestei luni, o plângere împotriva lui Sanchez pentru legea de amnistie a politicienilor catalani după demersul acestora de a obţine independenţa regiunii nu a fost admisă de Curtea Supremă.

"Este o acuzaţie falsă din partea unei organizaţii de extremă dreapta pentru a calomnia şi defăima prim-ministrul guvernului", a declarat vicepremierul Maria Jesus Montero reporterilor, în timp ce principalul partid de opoziţie, Partidul Popular, i-a cerut lui Sanchez să dea explicaţii.

În Spania, politicienii de toate culorile se acuză în mod obişnuit de corupţie unii pe ceilalţi, împreună cu membri ai familiei şi asociaţi, şi au existat câteva scandaluri de profil înalt care au dus la condamnări.

Pedro Sanchez a venit la putere în 2018, când guvernul conservator anterior a pierdut un vot de încredere în urma unui scandal de corupţie.

Quarterly Report - Editia 4

Cum a reacționat Răducu Mazăre la anunțul eliberării tatălui său. ”Am învăţat că nu trebuie să avem aşteptări”
Cum a reacționat Răducu Mazăre la anunțul eliberării tatălui său. ”Am învăţat că nu trebuie să avem aşteptări”
Răducu Mazăre s-a arătat foarte fericit de vestea eliberării tatălui său și a precizat că va merge cu familia să să-l aștepte pe Radu Mazăre la ieșirea din închisoare. Instanța a...
"Nu putem avea o relaţie". Cu ce îl amenință candidatul liberal Sebastian Burduja pe Nicușor Dan
"Nu putem avea o relaţie". Cu ce îl amenință candidatul liberal Sebastian Burduja pe Nicușor Dan
Dacă nu acceptă să participe la o dezbatere electorală, Nicușor Dan nu va mai fi susținut de liberali, în eventualitatea obţinerii unui nou mandat, a anunţat luni, 27 mai, în şedinţa...
#premier Spania coruptie, #sotia premier, #ancheta coruptie, #Pedro Sanchez spania covid, #begona gomez , #Spania