Polonia cere crearea unui fond din averile confiscate de la ruși. "Trebuie să plătească preţul cel mai ridicat"

Luni, 14 Martie 2022, ora 16:53
2788 citiri
Polonia cere crearea unui fond din averile confiscate de la ruși. "Trebuie să plătească preţul cel mai ridicat"
Premierul polonez FOTO Facebook/ Mateusz Morawiecki

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a propus luni, 14 martie, la Varşovia, ca activele statului şi ale oligarhilor ruşi îngheţate în Occident să fie confiscate definitiv şi destinate unui fond pentru reconstrucţia Ucrainei, relatează AFP.

"Agresorul brutal care a atacat o ţară trebuie să plătească preţul cel mai ridicat care poate fi impus în democraţie şi în cadrul coexistenţei paşnice a naţiunilor", a declarat Morawiecki, la finalul unei întâlniri cu omologii săi lituanian, Ingrida Simonyte, şi ucrainean, Denis Şmîgal.

El a făcut apel la comunitatea internaţională să le dea ucrainenilor "o speranţă de reconstrucţie, speranţa unui viitor" care trebuie să se bazeze "pe un mare fond format din activele ruse" confiscate.

"Îngheţaţi complet activele statului rus, confiscaţi-le. Îngheţaţi activele oligarhilor ruşi, mari şi mici, oameni de afaceri şi politicieni. Ele trebuie să le servească oamenilor, victimelor dezarmate ale regimului Putin. Trebuie ca ele să fie folosite la reconstrucţia statului care îşi apără eroic independenţa şi suveranitatea", a spus Morawiecki.

Ingrida Simonyte şi Denis Şmîgal s-au pronunţat şi ei în favoarea întăririi sancţiunilor.

Denis Şmîgal, care a calificat Rusia drept "stat terorist", a reînnoit apelul ucrainean la instaurarea unei zone de excludere aeriană deasupra ţării sale "pentru a salva mii de vieţi ale ucrainenilor (...) de bombardamentele aeriene" ruse.

Această solicitare a fost deja respinsă de ţările occidentale, care estimează că măsura ar putea fi considerată un act de război.

Premierul ucrainean le-a mulţumit partenerilor săi pentru sprijinul arătat aspiraţiei ţării sale de a adera la Uniunea Europeană. "Ucrainenii vor să vadă perspectiva aderării ţării lor la UE", a spus el.

Premierul lituanian, care a estimat că "impactul complet al sancţiunilor va fi simţit după un anumit timp", a afirmat că aceste măsuri ar trebui să vizeze şi Belarus, pentru că această ţară "şi-a pus la dispoziţie teritoriul pentru această invadare demnă de dispreţ a Ucrainei".

Citește cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Reacția Kremlinului după ce președintele Poloniei a declarat că e dispus să găzduiască arme nucleare pe teritoriul țării
Reacția Kremlinului după ce președintele Poloniei a declarat că e dispus să găzduiască arme nucleare pe teritoriul țării
Kremlinul a afirmat luni că Rusia va lua măsuri pentru a-şi "garanta" securitatea, dacă Polonia va găzdui arme nucleare pe teritoriul său, informează AFP. "Militarii vor analiza bine...
#premier, #Polonia, #reconstructie, #Ucraina, #fond, #active, #Rusia, #oligarhi, #razboi Rusia Ucraina , #Razboi Ucraina