Nicolae Ciucă, în ședința de Guvern de la Chișinău: „Traversăm în prezent un moment regional complicat” VIDEO

Vineri, 11 Februarie 2022, ora 13:25
1744 citiri
Nicolae Ciucă, în ședința de Guvern de la Chișinău: „Traversăm în prezent un moment regional complicat” VIDEO

Premierul Nicolae Ciucă a fost prezent vineri, 11 februarie, la Chișinău, într-o ședință de Guvern comună România - Republica Moldova. Oficialul român a explicat că moldovenii se bucură în continuare de sprijinul României.

Premierul României i-a transmis premierului Republicii Moldova că, în ceea ce priveşte agenda europeană a Republicii Moldova, ”o asigură că România va fi şi pe mai departe susţinătorul hotărât şi vocal al acestei ţări!”.

”Puteţi conta pe întreaga deschidere şi cooperare din partea instituţiilor României, atât de la Bucureşti, cât şi la Bruxelles. Opinia României pe tematica Republicii Moldova este ascultată în capitalele europene şi la Bruxelles. Sprijinul nostru este de asemenea căutat şi solicitat în toate iniţiativele europene destinate Republicii Moldova”, a arătat premierul.

Nicolae Ciucă a afirmat, în discursul său, că ”traversăm în prezent un moment regional complicat, cu o deteriorare semnificativă a mediului de securitate”.

”Asistăm la o desfăşurare masivă de forţe militare şi echipamente ruseşti, cea ce reprezintă cea mai mare desfăşurare după încheierea Războiului Rece. Sunt evoluţii care vin pe un fond de securitate deja complicat în regiune, marcat inclusiv de persistenţa conflictelor prelungite – inclusiv cel din regiunea transnistreană. Acestea au un efect profund destabilizator, amplificând instabilitatea regională şi generând riscuri de securitate pentru integritatea teritorială şi suveranitatea statelor afectate. Şedinţa comună de Guvern de astăzi, precum şi pachetul de documente pe care le vom semna reconfirmă, în acest context, sprijinul nostru deplin pentru consolidarea stabilităţii şi securităţii Republicii Moldova”, a spus Ciucă.

Premierul a precizat că actualul context complicat de securitate îndeamnă, totodată, la măsuri coerente şi ample de întărire a rezilienţei statului în faţa posibilelor ameninţări, care nu îmbracă numai forma explicit militară.

”Vorbim de riscul acţiunilor hibride, al ameninţărilor cibernetice, al vulnerabilităţilor care pot fi exploatate, cum este cazul aprovizionării cu energie şi gaze. Fac un apel la toţi colegii miniştri ca, în derularea cooperării bilaterale din domeniul dumnealor de responsabilitate, să aibă în vedere şi necesitatea de a trata adecvat şi de a găsi răspunsuri potrivite la aceste ameninţări”, a mai declarat Nicolae Ciucă.

Citeste si:
Ce spune premierul Nicolae Ciucă despre evaluarea miniștrilor. Criteriile după care se va ține cont
Ce spune premierul Nicolae Ciucă despre evaluarea miniștrilor. Criteriile după care se va ține cont
Premierul Nicolae Ciucă a declarat că la preluarea mandatului a convenit ca după primele șase luni să realizeze o evaluare a fiecărui ministru. Printre criterii se regăsește îndeplinirea...
Iohannis, despre compensarea prețului carburanților: „Și 50 de bani sunt 50 de bani. Se simte la sfârșitul lunii”
Iohannis, despre compensarea prețului carburanților: „Și 50 de bani sunt 50 de bani. Se simte la sfârșitul lunii”
Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, 23 iunie, că premierul Nicolae Ciucă i-a dat asigurări că reducerea cu 50 de bani a litrului de motorină sau benzină poate fi suportată de...