Nicolae Ciucă despre creșterea pensiilor: „Pensionarii nu merită să suporte povara inflației”. Ce procent e luat în calcul

Vineri, 21 Octombrie 2022, ora 14:58
3307 citiri
Nicolae Ciucă despre creșterea pensiilor: „Pensionarii nu merită să suporte povara inflației”. Ce procent e luat în calcul
Premierul român Nicolae Ciucă a vorbit despre mărirea pensiilor FOTO Facebook / Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă a declarat vineri, 21 octombrie, că pensionarii nu merită să suporte povara inflaţie, fapt pentru care procentul de creştere a pensiilor, de la 1 ianuarie 2023, poate fie de 15% sau poate fi altă cifră.

„Domnul preşedinte a legat acest procent de inflaţie şi afirm că este nevoie ca în continuare să ţinem cont de rata de inflaţie şi consider că pensionarii nu merită să suporte povara inflaţiei, motiv pentru care procentul poate să fie de 15% sau poate să fie altă cifră. Toate aceste elemente de analiză le vom realiza în coaliţie cu cifrele de buget pe masă. Avem nevoie de prognoza bugetului pentru anul 2023, trebuie să vedem care este valoarea nominală a PIB în anul viitor şi în felul acesta să putem să ne asigurăm că venim cu decizii care să fie într-adevăr susţinute de buget şi să poată să asigure compensarea creşterii preţurilor la alimente, la bunuri, la servicii”, a explicat Nicolae Ciucă, vineri la Arad.

Premierul a adăugat că sunt necesare măsuri şi în ceea ce priveşte salariile.

„Vă asigur că vom lua cât se poate de responsabil toate deciziile în acest sens. Vorbim şi de pensii şi de salariu, este clar că toată această situaţie deosebit de dificilă economic ne afectează pe toţi şi este nevoie să avem un set de măsuri şi decizii guvernamentale care să poată să menţină echilibru atât în viaţa socială, cât şi în cea economică”, a completat prim-ministrul Ciucă.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, întrebat joi la Bruxelles cu cât ar trebui majorate pensiile, că ar trebui să existe o creştere care să compenseze în mare măsură inflaţia care a ajuns la peste 15%. Şeful statului a avansat un procent de majorare de până la 15%, însă a specificat că nu ştie dacă bugetul de stat ar permite acest lucru.

Referitor la mărirea salariilor, preşedintele Iohannis a precizat că acestea trebuie corelate cu inflaţia crescută, la fel ca pensiile, deoarece nu e corect ca populaţia să plătească preţul crizelor.

Discuţiile între liderii coaliţiei despre aceste majorări au fost ca pensiile să crească cu minim 10% de la 1 ianuarie 2023, iar salariul minim să ajungă la 3.000 lei.

Citește și:
Cum ne va lovi de Paște lăcomia supermarketurilor: ”Nu exclud să avem cele mai mari prețuri din ultimii 30 de ani”
Cum ne va lovi de Paște lăcomia supermarketurilor: ”Nu exclud să avem cele mai mari prețuri din ultimii 30 de ani”
Rata anuală a inflației a crescut la 15,5% în februarie 2023, de la 15,1% în ianuarie 2023, în condițiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 22,35%, lucru pe care românii îl...
AUR și-a făcut magazin, dar ține prețurile secrete. Ce produse comercializează
AUR și-a făcut magazin, dar ține prețurile secrete. Ce produse comercializează
Partidul AUR și-a deschis de curând magazin, astfel că simpatizanții formațiunii politice își pot cumpăra haine și accesorii cu sigla partidului. Totuși, prețurile nu sunt făcute...
#premierul Romaniei, #marirea pensiilor, #inflatie Romania , #stiri Nicolae Ciuca