Rotativa de premier. Ce șanse sunt ca Ciolacu să rămână pe tușă: "Se testează apele și în rândurile pesediștilor"

Luni, 08 August 2022, ora 22:07
3868 citiri
Rotativa de premier. Ce șanse sunt ca Ciolacu să rămână pe tușă: "Se testează apele și în rândurile pesediștilor"
Rotativa de premier ar urma să aibă loc la jumătatea anului viitor FOTO Colaj ziare.com / Facebook

În plin scandal cu UDMR-ul privind declarațiile lui Viktor Orban, PNL și PSD reaprind discuția privind rotativa scaunului de premier care ar trebui să ajungă la social-democrați.

Liderul PNL Iași Alexandru Muraru a transmis duminică că schimbarea premierului Nicolae Ciucă cu social-democratul Marcel Ciolacu ar transmite un semnal prost în contextul războiului din Ucraina, dar și în prisma alegerilor care vor avea loc în 2024.

„Într-adevăr problema schimbării premierului în mai-iunie anul viitor apare în protocolul coaliției. Însă personal cred că trebuie să vedem cum va arăta situația geopolitică la momentul acela, pentru că a schimba un premier cu un an înainte de alegeri în plin conflict la marginea granițelor României nu cred că ar fi un semnal bun. Și Marcel Ciolacu a spus la un moment dat, înainte ca premierul Nicolae Ciucă să fie președinte PNL, că dacă lucrurile merg bine în coaliție și la guvernare nu este sigur că va mai fi realizată rotativa”, a susținut Muraru. Acesta din urmă mai este și deputat PNL dar și fratele geamăn al lui Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA și un colaborator apropiat al președintelui Klaus Iohannis.

„Se testează apele”

Întrebat despre scenariul modificării rotativei de premier, analistul politic Alfred Bulai a explicat pentru Ziare.com că declarația lui Muraru ar putea fi o încercare de testare a apelor.

„Mai întâi se testează apele și în rândurile pesediștilor, și în rândul peneliștilor. PSD-ul după ce face puțin scandal vin să zică ok, hai să discutăm. Ori rupem alianța, ceea ce nu-și doresc nici unii nici alții, ori haideți să o facem mai puternică ca să avem încredere unul în altul”, notează acesta.

Politologul mai notează că poziția liberalilor nu este foarte surprinzătoare și că nici PSD-ul nu ar avea multe de pierdut în scenariul în care ar ceda scaunul de la Palatul Victoria către PNL, deoarece în scenariul unei alianțe la alegerile din 2024, pot cere la schimb Cotroceniul.

„Tema în sine probabil că va fi reluată, se va sugera ideea că există această poziție a PNL-ului. Ea nu este cu totul surprinzătoare. Poate să negocieze PSD-ul și în aceste condiții, tocmai că ei vor dori ceva. Și anume - facem un parteneriat, mergem împreună la alegerile următoare și noi dăm președintele. Dar ar accepta fără nimic la schimb ar însemna că sunt chiar proști”, mai subliniază Alfred Bulai. Analistul mai amintește faptul că încă de la începutul mandatului lui Nicolae Ciucă s-a sugerat ideea de candidatură comună la alegerile din 2024.

De altfel, surse din conducerea PNL au declarat pentru Ziare.com că, în privința alegerilor parlamentare există șanse mici pentru liste comune, dar această posibilitate nu este exclusă.

Liberalii calmează spiritele

După declarația lui Muraru, luni, 8 august, mai mulți liberali au ieșit la rampă să sublinieze că PNL va respecta angajamentul în privința rotativei de premier. Primul a fost purtătorul de cuvânt al partidului Ionuț Stroe care a declarat că „nu există astăzi în partid nicio altă ipoteză decât implementarea rotativei anul viitor, conform protocolului”.

Asigurări a dat și președintele interimar al Senatului și vicepreședinte PNL Alina Gorghiu, care nu a comentat cele spuse de Muraru, dar a notat că liberalii vor respecta protocolul coaliției.

"PNL este un partid serios şi respectă absolut orice angajament, mai ales că vorbim de un angajament care a dat stabilitate României într-un moment de criză, într-un moment foarte complicat. Nu vreau să comentez declaraţia acelui coleg, aceasta este poziţia oficială a Partidului Naţional Liberal: vom respecta protocolul, vom respecta angajamentele pe care această coaliţie şi le-a luat. (...) Aş vrea să cred că PSD nu îşi consumă energia să reacţioneze la absolut orice declaraţie a unui coleg din PNL. Pe o temă atât de serioasă, ce se discută în coaliţie este literă de lege, ce poziţie are liderul partidului e, la fel, direcţia publică, oficială a Partidului Naţional Liberal”, a transmis Alina Gorghiu.

Și social-democrații au reacționat la declarațiile lui Muraru. Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a susținut luni că are încredere în faptul că Nicolae Ciucă își va respecta angajamentul și va demisiona în momentul rotativei.

"Eu îl cunosc pe domnul prim-ministru Ciucă prin interacţiunea pe care o am cu dânsul la sediul Guvernului, dânsul este un om serios, în general, ceea ce spune şi face, se ţine de cuvânt şi mă îndoiesc că dânsul, chiar la sugestia unui consilier personal care e şi parlamentar, ar putea să ia o altă decizie decât cea hotărâtă în cadrul coaliţiei, respectiv să cedeze funcţia de premier către preşedintele Partidului Social Democrat, domnul Marcel Ciolacu”, a declarat Alexandru Rafila.

O reacție mai dură a avut-o liderul senatorilor PSD Radu Oprea care l-a acuzat pe Muraru că creează fumigene la București pentru a distrage atenția de la problemele din filiala pe care o conduce.

„La Iaşi, preşedintele PNL, Alexandru Muraru, este într-o situaţie grea, cazurile penalilor Chirică şi Alexe îi dau mari bătăi de cap. Greu să explice ieşenilor că partidul pe care îl reprezintă nu este nici Chirică şi nici Alexe, că doar sunt pe funcţii alese sub sigla PNL. În încercarea de a scăpa din încercuire, dl. Muraru crează fumigene la Bucureşti. Brusc îl preocupă soarta guvernării incepând cu primăvara anului viitor”, a relatat Radu Oprea.

Întrebat dacă am putea vedea mișcări în guvern, Alfred Bulai notează că cel mai probabil până în toamnă nu se va întâmpla nimic. Totodată, nici în cazul în care PNL și PSD vor dori să facă alianță, cele două partide nu vor anunța cu atât de mult timp înainte și că înainte de asta ar avea nevoie să testeze terenul.

Citește și:
Blocul construit de un important lider PNL, branșat ilegal la curent. PSD cere lămuriri UPDATE
Blocul construit de un important lider PNL, branșat ilegal la curent. PSD cere lămuriri UPDATE
PNL trebuie să ofere clarificări în legătură cu cazul privind branşarea ilegală a unui imobil din Brăila care ar aparţine fostului secretar de stat în Ministerul Muncii, liberalul...
Gafa lui Marcel Ciolacu după ce a fost întrebat cine va prelua Ministerul Educației: „Acest portofel revine celor de la PNL” VIDEO
Gafa lui Marcel Ciolacu după ce a fost întrebat cine va prelua Ministerul Educației: „Acest portofel revine celor de la PNL” VIDEO
Președintele PSD Marcel Ciolacu a comis sâmbătă, 1 octombrie, o gafă în discursul său ținut în filiala PSD Bistrița Năsăud. Întrebat dacă partidul are vreo propunere pentru ministerul...