BOR, mesaj tranșant către preoții români fideli Moscovei care se plâng de persecuție în Ucraina: "Să se adecveze la realitate"

Marti, 24 Ianuarie 2023, ora 13:50
9107 citiri
BOR, mesaj tranșant către preoții români fideli Moscovei care se plâng de persecuție în Ucraina: "Să se adecveze la realitate"
Preoți din cadrul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, care și-a decretat autocefalia în 2019 FOTO Pomisna.info

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a transmis un mesaj legat de presupusele abuzuri la care ar fi supuși preoții din Ucraina.

Un preot român, cunoscut în comunitatea ortodoxă din Ucraina, a făcut mai multe acuzații grave la mijlocul săptămânii trecute, potrivit cărora soldați înarmați ar fi intrat în case ale clericilor din Cernăuți și că conducerea de la Kiev ar fi declanșat "o prigoană, ne-au distrus complet. Nu te poţi ruga nici la Dumnezeu acum, să stai să dormi cu frică în casă". Afirmațiile îi aparțin lui Mihail Jar, stareţ al Mănăstirii Bănceni din Ucraina, și au fost făcute în cadrul emisiunii Sinteza Zilei de la Antena 3.

Ulterior, acuzațiile au fost difuzate intens la alte posturi TV, inclusiv la Realitatea PLUS, televiziune controlată de Cozmin Gușă, analist care mediatizează teorii favorabile agresiunii ruse în Ucraina.

Foștii ziariști de la Academia Cațavencu Mircea Dinescu și Liviu Mihaiu au rostogolit la rândul lor mesajul preotului, la pachet cu vorbe grele la adresa conducerii de la Kiev.

Alte persoane din sfera politică precum Viorica Dăncilă s-a alăturat corului care creează panică în România, apărând comunitatea ortodoxă română din Ucraina împotriva unor presupuse abuzuri.

În realitate, acuzațiile grave al preotului Jar n-au fost susținute cu dovezi pertinente.

Pe de altă parte, în contextul invaziei neprovocate declanșate de Rusia, Biserica Ortodoxă din Ucraina încearcă să-și întărească independența ecleziastică față de Moscova, pe care și-a declarat-o în 2019. Există în această perioadă un conflict deschis cu Biserica Ortodoxă Ucraineană (subordonată Patriarhiei Moscovei).

Serviciul de Securitate al Ucrainei a lansat mai multe controale în clădirile Bisericii Ortodoxe Ucrainene, găsind, printre altele, materiale de propagandă în favoarea agresiunii armate a Rusiei. În condițiile în care țara vecină se află în război, sunt în vigoare prevederi legale foarte dure, inclusiv metode de anchetare în zona abuzului ale unor presupuse acțiuni contra intereselor Ucrainei.

"Patriarhia Română trebuie să reacţioneze urgent şi ferm la încercările de a instrumentaliza chestiunea românofonilor din Ucraina în interesul Kremlinului, prin intermediul subordonaţilor acoperiţi ai lui Kirill şi generalului FSB Beseda (n.r. - șeful direcției a 5-a din FSB, responsabilă cu generarea conflictele pe teritorii străine). S-a mai încercat şi în trecut infiltrarea dinspre Est a opiniei publice româneşti prin reţele clericale, duhovnici charismatici sau rasputini ca Savatie Baştovoi, promovaţi nechibzuit de instituţii şi influenceri de la noi, dar astea au eşuat în a genera tracţiune politică.

Acum e pentru prima oară când un asemenea potenţial de influenţare reală pro-Rusia există, chiar într-o ţară tradiţional rusofobă ca România, profitând de situaţia complicată din Ucraina, lipsa totală de cunoaştere a publicului român, indolenţa şi propensiunea spre gafe a partidelor de la noi, care, cum trec Prutul, calcă din strachină în strachină, şi nivelul ridicat de emoţie creat de afinităţile etnice. Este mediul perfect în care ştiu ruşii să planteze diversiuni, dintotdeauna", a scris pe Facebook analistul politic Sorin Ioniță, coordonator Expert Forum.

Preoții români din Ucraina, majoritar fideli Moscovei

Biserica Ortodoxă Română a avut o reacție în cursul zilei de luni, 23 ianuarie, cerând preoților din Ucraina care se consideră oprimați să se adapteze noii realități. Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, remarcă faptul că "preoții comunităților de etnie română din Ucraina nu aparțin de Patriarhia Română / BOR, ci în mod majoritar de Biserica Ortodoxă Ucraineană rămasă în comuniune cu BO Rusă".

"Există și o structură ecleziastică ortodoxă care și-a declarat independența în relație cu Patriarhia Moscovei (n.r. - Biserica Ortodoxă din Ucraina) și care se manifestă ca autocefală.

Patriarhia Moscovei nu a recunoscut ieșirea de sub jurisdicția ei a Bisericii din Ucraina, deci persistă încă la nivel local o ambiguitate care se va limpezi odată cu sfârșitul războiului. Sperăm ca acesta să devină posibil cât mai curând în condițiile împlinirii dreptății, întrucât pacea presupune dreptatea.

BOR a pledat și pledează firesc pentru respectarea drepturilor minorității românești din toate țările, nu doar din Ucraina (păstrarea identității lingvistice, religioase și culturale).

Realitatea din diaspora și din comunitățile românești din jurul granițelor este însă pretutindeni una care evoluează în funcție de mulți factori locali și socio-culturali.

Esențială este păstrarea și cultivarea conștiinței creștine, fidelitatea față de adevărul de credință și de valorile morale rodite de acesta.

Situația gravisimă în care se află acum Ucraina invadată și agresată militar de aproape un an, a creat o realitate tragică, inclusiv în plan local bisericesc, o realitate socială la care românii de acolo, inclusiv preoții, au datoria de conștiință să se adecveze în mod înțelept creștin, onest și realist. Păstrându-și curată conștiința morală, patriotică și religioasă.

Rațiunea supremă a acestei adecvări o constituie adevărul obiectiv probat de crunta realitate imediată, neideologizată, nemanipulată de propaganda celor ce încearcă să justifice, inclusiv religios, războiul și crimele în masă. Această rațiune este cea autentic creștină, nu cea care contrazice Evanghelia lui Hristos în litera și în spiritul ei. Culmea cea mai înaltă a răului fiind crima", a scris Vasile Bănescu pe Facebook.

Citește și:
Ce clădiri istorice rămân fără apărare dacă PUZ Zone Protejate dispare. Nicușor Dan: ”Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță și prefectul Toni Greblă”
Ce clădiri istorice rămân fără apărare dacă PUZ Zone Protejate dispare. Nicușor Dan: ”Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță și prefectul Toni Greblă”
Primarul general Nicuşor Dan a afirmat luni, 6 februarie, referitor la intenţia prefectului Capitalei Toni Greblă de a suspenda în instanţă PUZ Zone Protejate, că este singurul regulament...
Portret de prezidențiabil: ce își doresc românii?
Portret de prezidențiabil: ce își doresc românii?
Potrivit unui sondaj recent, românii ar vrea un prezidențiabil care să aibă notorietate, imagine bună, să creadă în anticorupție, să aibă un proiect economic coerent și să țină țara...