„Marea prescripție”, desființată de Înalta Curte. „Ar trebui să revină nume grele în boxa acuzaților”

Marti, 18 Iunie 2024, ora 21:00
40483 citiri
„Marea prescripție”, desființată de Înalta Curte. „Ar trebui să revină nume grele în boxa acuzaților”
Justiție FOTO Pixabay

Înalta Curte de Casație și Justiție(ÎCCJ) a stabilit, recent, că toți judecătorii sunt obligați să aplice legea unitar când vine vorba despre prescripția răspunderii penale (perioada stabilită de lege după care se înlătură răspunderea pentru o faptă penală).

Astfel, atunci când în Codul Penal nu sunt mențiuni care să întrerupă cursul răspunderii pentru o faptă ilegală, aceasta reprezintă „lege mai favorabilă” și se aplică indiferent de obiectul dosarului.

Decizia ÎCCJ de luni, 17 iunie, are la bază mențiunile Curții Europene de Justiție, cea care a schimbat radical cursul a mii de dosare penale, unele în care apar „nume grele”, trimise în judecată pentru fapte de corupție. 

„Instanțele de judecată nu pot lăsa neaplicată dezlegarea chestiunii de drept privitoare la aplicarea principiului mitior lex în materia întreruperii cursului prescripției răspunderii penale, data prin Decizia nr. 67/2022 a Înaltei Curți de Casație și Justiție – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penala, în limitele rezultate din hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene pronunțată în 24 iulie 2023 în cauza C-107/23 PPU (limite prevăzute în dispozitivul hotărârii la pct.1 teza a II-a)”, este minuta afișată pe portalul ÎCCJ.

Ce înseamnă această decizie. Avocat „Ar trebui să revină nume grele în boxa acuzaților”

Cristina Tomescu, avocată specializată în Drept Penal, a explicat, pentru Ziare.com, că decizia ÎCCJ reprezintă, de fapt, întărirea a ceea ce este logic și nu era necesar să ne reamintească magistrații europeni: persoanele dovedite că au comis infracțiuni să scape de rigoarea legii, pe motivul prescripției

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

„Hotârârea ÎCCJ de luni stabilește până unde se întinde prescripția generală și cea specială, dar nu schimbă faptul a ceea ce Curtea Europeană a stabilit: când sunt probe concrete cu privire la o infracțiune, judecătorii nu pot spune ”a intervenit prescripția, nu mai pedepsim pe nimeni”. În mod normal, ar trebui să revină nume grele, din sfera politică, publică, în boxa acuzaților, pe calea recursului în casație, cale de atac extraordinară. Procurorii au obligația să ceară revizuirea acestor decizii de achitare în baza prescripției, invocând decizia Curții Europene de Justiție și mențiunile Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Decizia care a „închis” peste 8000 de dosare penale, inclusiv de corupție. Cum au scăpat de închisoare Elena Udrea, Ioana Băsescu, Darius Vâlcov, Mircea și Vlad Cosma

 

Peste 8000 de dosare penale, unele cu politicieni, oameni de afaceri, condamnați în primă instanță sau cu rechizitorii stufoase, s-au închis, deoarece faptele s-ar fi prescris ca urmare a aplicării de către instanțele naționale a deciziilor CCR și ÎCCJ privind prescripția răspunderii penale.

Mai exact, Curtea Constituțională a decis, în 2022, că, între iunie 2018 și mai 2022, nu a existat prescripție specială, instrumentul juridic care oferea prelungirea perioadei în care pot fi trase la răspundere faptele penale, după ce suspectului i s-a comunicat faptul că este anchetat. Astfel, s-a ajuns la principiul dreptului penal, potrivit căruia se aplică „legea penală mai favorabilă”.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis, în urmă cu un an, în urma sesizării Curtii de Apel Brașov, că deciziile de încetare a proceselor penale ca urmare a prescripţiei sunt contrare dreptului european.

„Instanța națională este obligată, în principiu, să înlăture normele sau jurisprudența naționale care creează un risc sistemic de impunitate pentru asemenea infracțiuni”, se arată în hotârârea menționată mai sus.

CJUE  a stipulat că nu este admisibil ca persoanele dovedite că au comis infracțiuni  să scape de rigoarea legii, pe motivul  prescripției, iar judecătorii români pot să ignore decizia CCR privind prescripția fără să se teamă că vor fi sancționați disciplinar. Astfel, în ultima perioadă, s-a înregistrat un val de achitări pe motivul prescripției. Printre inculpații care au scăpat de pedepsele cu închisoarea pe motivul prescripției răspunderii penale sunt politicieni și oameni de afaceri precum: Elena UdreaBogdan OlteanuCristian Boureanu, Ioana Băsescu, Mircea și Vlad Cosma (fostul președinte al Consiliului Județean Prahova și fiul său).

Pocurorul-șef al DNA, Marius Voineag, menționa, la momentul pronunțării Curții Europene de Justiție, că va acționa conform mențiunilor magistraților europeni, pentru a-i trage la răspundere penală pe cei care au săvârșit fapte de corupție.

„Decizia CJUE arată că DNA a acționat just și coerent atunci când a exercitat toate căile legale de atac față de deciziile instanțelor prin care s-a dispus încetarea procesului penal ca urmare a împlinirii termenului de prescripție. Plecând de la aceste principii, consecvenți cu întreaga noastră activitate, DNA va acționa în continuare cu aceeași fermitate și determinare, cu respectarea principiului legalității”, sublinia procurorul-șef al DNA, Marius Voineag.

„Surpriza” judecătorilor pentru Liviu Dragnea. Dosarul „Tel Drum” a fost suspendat. Fost ministru al Justiției: „Bătaie de joc. Dau cu piciorul la 20 de milioane de euro”
„Surpriza” judecătorilor pentru Liviu Dragnea. Dosarul „Tel Drum” a fost suspendat. Fost ministru al Justiției: „Bătaie de joc. Dau cu piciorul la 20 de milioane de euro”
Dosarul în care fostul lider PSD, Liviu Dragnea, este acuzat de DNA, că ar fi ajutat principalul asfaltator din Teleorman să obțină peste 12 milioane de euro din fonduri europene, a fost...
Rusia nu iartă pe nimeni. Ce a pățit un avocat celebru după ce l-a criticat pe Putin
Rusia nu iartă pe nimeni. Ce a pățit un avocat celebru după ce l-a criticat pe Putin
Un tribunal din Moscova l-a condamnat, marți, 16 iulie, în lipsă la 11 ani de închisoare, pe fostul avocat autoexilat Mark Feigin, sub acuzația de distribuire de informații "false" despre...
#prescriptie, #prescriere fapte, #Inalta Curte de Casatie si Justitie, #decizie, #avocat, #DNA, #Udrea , #Justitie
  1. Accident tragic, după ce un autocar s-a răsturnat. 17 pasageri au murit, iar alţi 34 au fost grav răniţi
  2. Cât de eficientă este strategia statelor europene de a boicota președinția Ungariei și cum se poate întoarce împotriva UE un succes al lui Trump
  3. Copil accidentat grav pe un traseu de mountain-bike din staţiunea Azuga. A fost dus de urgență cu elicopterul la spital
  4. Regele Charles a înnobilat o capră. Ce are atât de special animalul și cu ce a fost spălat înainte de întâlnirea cu Majestatea Sa
  5. Scandal în Țara Galilor. Premierul a demisionat. Ce acuzații i se aduc după patru luni de la alegeri
  6. Canicula face prăpăd și-n Grecia. Ce a interzis guvernul elen să se facă în aer liber
  7. Rusia nu iartă pe nimeni. Ce a pățit un avocat celebru după ce l-a criticat pe Putin
  8. Furtuna de "urgență gravă" a făcut ravagii în București. Vijelia a lăsat în urmă zeci de copaci și stâlpi de iluminat doborâți FOTO
  9. Carambol violent în Ialomița. Cinci persoane, printre care și un minor, au fost rănite în urma impactului
  10. Avioane ținute în aer la Otopeni de o furtună violentă. De unde veneau aeronavele