Cinci dosare de evaziune fiscală cu 13 inculpați au fost ”închise” de Tribunalul Alba într-o singură zi, în 24 octombrie 2022, ca urmare a aplicării deciziilor CCR privind prescripția răspunderii penale.
Un alt dosar instrumentat de DNA Alba Iulia, cu 17 inculpați acuzați de fals în înscrisuri sub semnătură privată a fost închis de aceeași instanță în 17 octombrie 2022, tot prin aplicarea deciziilor CCR, 297/2018 și 358/2022, care au constatat că art 155 din Codul Penal este neconstituțional.
Prevederile acestui articol permiteau procurorilor să întrerupă cursul prescripţiei prin administrarea de noi probe. Pe 25 octombrie 2022, completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că decizia CCR privind prescripţia se aplică retroactiv.
În cele cinci dosare de evaziune fiscală au fost trimiși în judecată,în perioada 2016 - 2021, un număr de 11 inculpați, doi având calitatea de inculpat în două cauze diferite. Aceștia din urmă (Ion B. și Mihai R.) sunt din Strehaia, județul Mehedinți, și erau ”reprezentanții” unor firme ”fantomă” care făceau afaceri cu societăți din Alba din domeniul transporturilor de mărfuri.
Într-un dosar în care sunt judecați cei doi bărbați din Strehaia, prejudiciul calculat la bugetul statului este de 6,3 milioane de lei, plus accesoriile care trebuie calculate conform legii. În al doilea dosar, li s-a imputat un prejudiciu în valoare de aproape 1,5 milioane de lei. În total, prejudiciul din cele cinci dosare se ridică la aproximativ 10,8 milioane de lei, fără majorări și accesorii.
Cu toate că a constatat prescripția răspunderii penale, Tribunalul Alba i-a obligat pe inculpați să achite prejudiciile constatate, menținând sechestrele impuse pe bunuri ale acestora. Hotărârile pot fi contestate la Curtea de Apel.
O altă cauză care se află pe rolul Tribunalului Alba încă din 2014, instrumentată de DNA, a fost închisă tot pentru prescrierea infracțiunilor. Un număr de 17 persoane din Alba judecate pentru infracțiuni de fals în înscrisuri în procedura de acordare a unor credite bancare în valoare de peste 11 milioane de euro au scăpat atât de răspunderea penală cât și de cea civilă.
În esență, dosarul se referă la acordarea a 54 de credite de către foști angajați ai BCR Alba Iulia cu încălcarea regulamentelor interne ale băncii. Inițial, dosarul DNA Alba Iulia a avut 28 de inculpați, dar 11 dintre aceștia, acuzați de abuz în serviciu, au fost achitați încă din 2017 după o altă decizie a Curţii Constituţionale, din 2016, prin care a fost dezincriminată parţial această infracțiune. Faptele incriminate în acest dosar au avut loc în perioada 2004-2010.
După 8 ani de judecată, Tribunalul Alba a constatat, prin hotărârea pronunțată în 17 octombrie 2022, că infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată este prescrisă. Hotărârea a fost motivată, de asemenea, prin cele două decizii ale CCR, privind prescripția răspunderii penale. În acest dosar a fost respinsă și acțiunea civilă a băncii. DNA Alba Iulia, BCR și doi dintre inculpați au contestat hotărârea, dosarul urmând să ajungă la Curtea de Apel.
" Hotul neprins e negustor cinstit "
devine