Zece VIP-uri penale pentru care scandalul prescripției a venit prea târziu ANALIZĂ

Marti, 01 Noiembrie 2022, ora 03:01
17128 citiri
Zece VIP-uri penale pentru care scandalul prescripției a venit prea târziu ANALIZĂ
Viorel Hrebenciuc, Elena Udrea, Constantin Niță și „Pinalti” au apucat să fie trimiși la pușcărie înainte de scandalul prescripției. FOTO: Ionuț Mureșan / colaj

Zece deținuți cu „gulere albe” au ratat trenul prescripţiei și au ajuns la pușcărie înainte ca judecătorii CCR să le dea prea mult ajutor cu decizia privind neconstituționalitatea art 155 din Codul Penal.

Chiar dacă sute de dosare de corupție se vor închide, există câțiva condamnați definitiv care regret că n-au fost „pe fază” cu privire la perioada 2018-2022, când România nu a avut legislație cu privire la prescripția specială

Elena Udrea este marea perdantă la acest capitol, deși a fost reprezentată în instanță de o armată de avocați scumpi. Fosta șefă a Ministerului Turismului a fost condamnată, definitiv, la 6 ani de pușcărie în Dosarul „Gala Bute”, fiind acuzată de luare de mită, abuz în serviciu și alte infracțiuni, toate comise în 2010-2011.

Pe parcursul procesului, Elena Udrea și avocații ei s-au concentrat pe alte chestiuni: că magistrații nu erau specializați în judecarea infracțiunilor de corupție, că membrii Completului de 5 judecători n-au fost trași la sorți cum se cuvine, că unul dintre magistrați n-a depus jurământ la trecerea din scaunul de procuror pe cel de judecător.

Prima decizie a CCR pe tema prescripţiei – cea din 2018, prin care au fost declarate ca neconstituționale prevederile art. 155 din Codul Penal – a trecut neobservată atât pe lângă Elena Udrea, cât și pe lângă apărătorii ei.

Chiar în al 12-lea ceas, anul acesta, când CCR a dat a doua „lovitură” respectivului articol – statuând că România n-a avut legislație privind întreruperea prescripţiei între 2018 și 2022 – Elena Udrea vorbea în sala de judecată despre cum ei nu i se aplică decizia instanței de contencios constituțional cu privire la completuri.

E drept că Elena Udrea va beneficia din plin de chestiunea prescripţiei în celelalte două dosare pe care le mai are pe rolul instanțelor: cel al campaniei din 2009 (în care are o condamnare pe fond de 8 ani, alături de Ioana Băsescu – și ea cu o pedeapsă de 5 ani) și Dosarul Hidroelectrica (a cărui deznodământ pe fond este așteptat la Curtea de Apel București).

Viorel Hrebenciuc – strategul PSD băgat „la răcoare”

Viorel Hrebenciuc – cândva văzut ca „strategul PSD” și „eminența cenușie” a partidului – a fost condamnat în două dosare penale (Dosarul Romsilva și cel al traficului de influență la CNA pentru televiziunea lui „Pinalti”), deși faptele erau din 2010-2012.

Hrebenciuc a fost atât de concentrat în a scăpa de primul proces (interceptări ilegale ale SRI, Protocoalele din Justiție, „culoarele” din instanțe), încât a văzut prea târziu că judecătorii l-au „executat” cu 3 ani în dosarul privind intervențiile sale la CNA în favoarea televiziunii lui Gheorghe Ștefan zis „Pinalti”.

Viorel Hrebenciuc a „picat pe interceptare” în aprilie 2013 cu niște vorbe de duh memorabile, căreia i le adresa lui Paltin Sturdza. Ele dovedesc că Viorel Hrebenciuc era un tip care își calcula din timp fiecare mișcare:

„M-am uitat ce s-a întâmplat în toate țările din Europa de Est, care au intrat în NATO și în Uniunea Europeană înaintea noastră (…). Și am observat următorul lucru: toți miniștrii care s-au ocupat de privatizare în toate țările au fost arestați, și-n Polonia, și-n Cehia, și-n Ungaria. (…) Oameni de afaceri care au câștigat bani, au intrat toți prin pușcării sau au probleme cu legea. E clar că se va întâmpla și la noi treaba asta, vine valul și la noi. Păi vreau ca valul ăla să mă găsească… să fac, să n-am probleme, mă, și când o trece valul, o să ridic capu’ și-o să încerc să mă apuc să fac niște treburi serioase. Valul a trecut, domnu’ Sturdza, deci acuma îmi pot permite, avem reguli clare”, spunea Hrebenciuc în timp ce procurorii îl înregistrau.

Cum „valul” nu trecuse, pe data de 14 septembrie 2021, fostul deputat Viorel Hrebenciuc a fost condamnat definitiv, de Curtea de Apel Bucureşti, la 3 ani închisoare cu executare în dosarul Giga TV. Pedeapsa a fost contopită cu cea din Dosarul Romsilva – unde Hrebenciuc și-a retras apelul – și a rezultat o condamnare de 3 ani, din care acesta a executat 1/3.

Constantin Niță – ministrul a cărui șpagă s-a dus demult pe avocați

Constantin Niță, fost ministru al Energiei, a fost condamnat la o pedeapsă de 4 ani și 4 luni de pușcărie pentru o șpagă de 30.000 de euro primită de la afaceristul Tiberiu Urdăreanu, pentru ca acesta din urmă să pună mâna pe un contract bănos cu primăria Iași, condusă la vremea respectivă de Gheorghe Nichita.

Constantin Niță a stat la pușcărie câteva luni, până să vină decizia CCR pe tema completurilor de la Înalta Curte, moment în care a fost eliberat, iar de atunci se tot judecă o contestație în anulare prin care Niță speră că va scăpa de executarea restului de pedeapsă.

Instanța supremă a rămas în pronunțare, luni, 31 octombrie, iar Niță va afla decizia peste 2 săptămâni. Procurorii DNA au cerut majorarea pedepsei lui Constantin Niță de la 4 ani și 4 luni la 5 ani de închisoare, pe când acesta a cerut casarea și trimiterea spre rejudecare. Faptele lui Constantin Niță s-ar fi încadrat la prescripție deoarece sunt din 2013, dar din motive neștiute de nimeni, fostul ministru n-a „fructificat” momentul.

Nelu Iordache – afaceristul „colecționar” de dosare penale

Nelu Iordache a fost condamnat definitiv, în septembre 2021, la 11 ani și 9 luni de închisoare pentru fraude cu fonduri europene în dosarul autostrăzii Nădlac-Arad, fără a invoca prescripția, deși rechizitoriul e din 2013.

Afaceristul Nelu Iordache va profita la maxim de decizia CCR din 26 mai 2022 pe tema prescripției în celelalte trei procese pe care le mai are pe rolul instanțelor: Dosarul Bata Sky, evaziunea fiscală la Romstrade și Poșta Română.

Șeful CNAS pentru care decizia CCR a venit prea târziu

Fostul șef al CNAS, Lucian Duță, condamnat definitiv la 6 ani de închisoare, ar fi scăpat de răspunderea penală pentru mita de 6,3 milioane de euro ori în 2025 prin prescripția generală, ori în 2028 prin prescripția specială, arată judecătorii de la Curtea de Apel București în motivarea deciziei. În rest, judecătorii rețin că Duță a încercat să compromită probatoriul, că a avut o atitudine neloială și că vina aruncată pe „generalii SRI” nu oferă garanția că nu a primit mita.

Faptele lui Duță datează din 2012, așa că avocații acestuia mizau pe faptul că acesta va scăpa „la mustață” de pedeapsă, având în vedere că anul acesta s-ar fi împlinit un deceniu de la comiterea lor.

Totuși, magistrații au arătat în motivarea deciziei de condamnare că termenul de prescripție curge de la ultimul act de procedură comunicat lui Duță în 2017, anterior perioadei considerate a fi „vid legislativ”.

„Pinalti” – fostul edil care din când în când să mută la pușcărie

Gheorghe Ștefan, zis „Pinalti”, a ieșit a doua oară din pușcărie pe 5 noiembrie 2021, după ce fusese condamnat la 4 ani și 6 luni în Dosarul GiGa Tv, alături de Viorel Hrebenciuc. Cum fostul edil din Piatra Neamț are peste 60 de ani, acesta a ispășit 1/3 din pedeapsă, oricum redusă după ce i s-au scăzut zilele de arest preventive și cele executate deja dintr-o condamnare mai veche, „Pinalti” a ieșit după 50 de zile de pușcărie. Fostul primar a repetat figura din septembrie 2017, când a fost eliberat condiționat după ce executase 1 an din pedeapsa de 6 ani din procesul licențelor Microsoft.

„Pinalti” va beneficia de decizia CCR pe tema prescripţiei în alt dosar, cel în care e acuzat că firmele lui de casă au „căpușat” Poșta Română. Curtea de Apel a amânat cauza pe data de 3 noiembrie, dată la care „Pinalti” va afla cum i se aplică decizia privind prescripția.

Vanessa Youness – femeia care i-a „vrăjit” și pe afaceriști și pe polițiști

Vanessa Youness – femeia care i-a păcălit pe Dinu Pescariu și pe Claudiu Florică să-i dea 750.000 de euro ca să le pună o vorbă bună pe lângă Emil Boc pentru prelungirea contractelor Microsoft – a executat 5 luni dintr-o pedeapsă de 3 ani de închisoare pentru trafic de influență. Decizia care a trimis-o pe Vanessa Youness după gratii a venit la numai o zi de la pronunțarea celei de-a doua hotărâri a CCR.

Femeia – cunoscută pentru relația apropiată cu fostul șef al DGIPI Gelu Oltean și trimisă în judecată alături de acesta pentru trafic de droguri – a fost eliberată pe data de 14 octombrie și așteaptă să vadă dacă scapă sau nu de dosarul în care a fost condamnată definitiv. Ea și Gelu Oltean sunt judecați în Dosarul Ayahuasca în legătură cu „ceaiul” halucinogen omonim pe care îl puneau la dispoziția așa-zișilor „pacienți” care veneau la Clinica Youness.

Bogdan Olteanu – fost vice al BNR plătit „regește” de Vîntu

Bogdan Olteanu – fost vicepreședinte al BNR și fost șef al Camerei Deputaților – a scăpat de pușcărie recent, după ce executase o bună parte din condamnarea de 5 ani de închisoare pe care a primit-o pentru șpaga dată de Sorin Ovidiu Vîntu.

Omul de afaceri i-a dat lui Bogdan Olteanu 1 milion de euro pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării.

Interesant e că Bogdan Olteanu a invocat prescripția încă din 2018, dar judecătorii i-au respins solicitările. El a fost condamnat în octombrie 2020 și a fost eliberat în august 2022. La proces, avocatul lui Bogdan Olteanu a spus judecătorilor că acesta a executat aproape doi ani din pedeapsă și mai avea puțin și intra în comisia de liberare condiționată.

Pe data de 14 noiembrie, Tribunalul București va decide dacă faptele lui Bogdan Olteanu sunt prescrise sau nu.

Mihail Boldea – fugar în Kenya și rezident la Poarta Albă

Mihail Boldea – fostul deputat PDL care a devenit cunoscut după ce a fugit de justiția română în Kenya, apoi nu mai știa cum să se întoarcă – cerea judecătorilor de la Înalta Curte să-i anuleze pedeapsa de 7 ani de pușcărie în dosarul înșelăciunilor imobiliare din Galați.

Prezent prin videoconferință pentru termenul de marți, 4 octombrie, Mihail Boldea și-a susținut în fața Înaltei Curți recursul în casație formulat împotriva deciziei de condamnare din data de 29 decembrie 2020.

Pentru a fi sigur că va avea mai multe șanse de izbândă în exercitarea acestei căi extraordinare de atac, Boldea și-a tras toate „gloanțele”: vrea rejudecarea pentru unele capete de acuzare, achitarea pentru altele și, dacă nu se poate, măcar reducerea pedepselor, că a făcut denunț.

Boldea nu s-a folosit încă de decizia CCR pe tema prescripţiei, deoarece la data la care s-a judecat recursul lui în casație nu era clar ce interpretare va da ICCJ acestei chestiuni.

Ioan Niculae așteaptă pronunțarea pe 21 noiembrie 2022

Cu puțin timp înainte de hotărârea CCR din 26 mai, omul de afaceri Ioan Niculae a fost eliberat din închisoare după 15 luni de detenție.

Ioan Niculae a ieșit din pușcărie în luna mai a acestui an, după de fusese condamnat în februarie 2021 la o pedeapsă de 5 ani pentru evaziune fiscală la Interagro.

Este vorba despre o „șmecherie” de 11,5 milioane de lei, sumă prin care Ioan Niculae – finanțator al echipei de fotbal Astra Giurgiu – a „fentat” bugetul de stat cu ajutorul lui Said Baaklini, libanezul poreclit de presă „regele sardinelor”.

Mai exact, Ioan Niculae i-a cerut lui Said Baaklini să-l ajute, pe de-o parte, să spele 10.000.000 de euro, iar pe de altă parte să facă „intervenții” pe lângă decidenții politici pentru ca Interagro să obțină niște subvenții.

Omul de afaceri așteaptă o decizie pe fond în Dosarul Romgaz, în care este judecat alături de Adrian Videanu. O hotărâre în acest dosar ar putea fi pronunțată pe data de 21 noiembrie.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#prescriptie, #elena udrea gala bute, #Hrebenciuc dosar retrocedari, #Constantin Nita, #Pinalti Microsoft, #Inalta Curte de Casatie si Justitie, #CCR , #justitie