Când se va alege noul președinte al AEP după demisia lui Mituleţu-Buică. Ultima ”relicvă” a lui Liviu Dragnea mai rămâne în funcție o lună de zile

Miercuri, 11 Ianuarie 2023, ora 21:40
3815 citiri
Când se va alege noul președinte al AEP după demisia lui Mituleţu-Buică. Ultima ”relicvă” a lui Liviu Dragnea mai rămâne în funcție o lună de zile
Constantin Mituleţu-Buică mai rămâne în funcție până ce se întorc parlamentarii din vacanță FOTO Hepta

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP) Constantin Mituleţu-Buică a demisionat din funcție ca urmare a controverselor după sesizarea Agenției Naționale de Integritate. Cu toate astea, Buică va mai rămâne în funcție o lună de zile.

”Autoritatea Electorală Permanentă informează că astăzi, 11 ianuarie 2023, domnul Constantin-Florin Mituleţu-Buică a înaintat celor două camere ale Parlamentului demisia de onoare din funcţia de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente începând cu data de 13 februarie 2023, în condiţiile Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente şi ale Legii nr. 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar”, a transmis AEP într-un comunicat.

Deși Buică și-a înaintat demisia de miercuri, aceasta va fi înaintată Parlamentului abia pe 13 februarie, atunci când deputații și senatorii se vor întoarce din vacanța parlamentară. Aleșii vor convoca atunci un plen comun pentru a da curs demisiei lui Buică. Tot miercuri, USR le-a cerut partidelor de la putere să nu mai aștepte până în luna februarie și să organizeze o ședință extraordinară, motivând că Buică reprezintă „un pericol pentru democrație”.

Cu toate astea, potrivit legii, președintele AEP are rang de ministru, iar mandatul său poate înceta înainte de termen prin demisie, revocare ”pentru motive temeinice” sau deces. Dacă forul legislativ votează o Hotărâre privind demiterea șefului AEP, aceasta poate să fie contestată la Curtea Constituțională.

Scaunul lui Mitulețu-Buică a început să se clatine încă din 2021, de pe vremea vechii coaliții de guvernare, însă partidele nu au reușit atunci să găsească o procedură potrivită.

Pe lângă sesizarea ANI la Parchet pe numele său, Buică a mai fost implicat și în alte scandaluri. În 2021 lucrarea acestuia de doctorat a fost declarată plagiată, iar în 2020, de Ziua Unirii Principatelor, Buică s-a întâlnit cu ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin, pentru a discuta despre o colaborare privind „organizarea proceselor electorale din cele două țări”.

Fost membru al PSD, Constantin Mitulețu Buică a fost numit președinte al AEP în 2019, pentru un mandat de 8 ani, cu susținerea declarată a lui Liviu Dragnea și cu votul majorității parlamentare PSD-ALDE de atunci.

#presedinte AEP, #demisie presedinte aep, #autoritatea electorala permanenta, #PSD, #Constantin Mituletu Buica , #stiri PSD