Paranoia lui Lukașenko: Susține că există planuri de invadare a Belarusului dinspre Polonia și invită Rusia să amplaseze rachete nucleare intercontinentale

Sambata, 01 Aprilie 2023, ora 07:21
2192 citiri
Paranoia lui Lukașenko: Susține că există planuri de invadare a Belarusului dinspre Polonia și invită Rusia să amplaseze rachete nucleare intercontinentale
Preşedintele Belarusului Aleksandr Lukaşenko nu a prezentat vreo dovadă despre presupusul plan de invazie FOTO Nexta

Preşedintele Belarusului Aleksandr Lukaşenko a declarat că, „dacă este necesar”, va da decide să amplaseze pe teritoriul țării rachete nucleare intercontinentale rusești, susținând că occidentul ar putea pregăti un atac asupra Belarusului dinspre Polonia, conform Reuters.

În discursul anual adresat parlamentarilor şi oficialilor guvernamentali - care a semănat, ca punere în scenă, cu discursul lui Putin - Lukaşenko a declarat că planurile Moscovei de a amplasa arme nucleare pe teritoriul Belarusului ar ajuta la protejarea ţării, despre care a spus că este ameninţată de Occident.

"Nu încerc să intimidez sau să şantajez pe nimeni. Vreau să protejez statul belarus şi să asigur pacea pentru poporul belarus", a declarat Lukaşenko.

Deşi liderul rus Vladimir Putin a declarat sâmbăta trecută că rachetele tactice vor rămâne sub controlul Moscovei, Lukaşenko a sugerat că le-ar putea folosi cu acordul Rusiei, dacă Belarusul ar fi ameninţat cu distrugerea. El a menţionat, de asemenea, perspectiva desfăşurării de arme nucleare strategice - rachete balistice intercontinentale, care pot distruge oraşe întregi la la mii de kilometri distanţă - pe teritoriul Belarusului.

Belarusul are suficiente arme convenţionale pentru a contracara ameninţările, "dar dacă vedem că în spatele (ameninţărilor) se află distrugerea ţării noastre, vom folosi tot ce avem", a afirmat Aleksandr Lukaşenko. "Dacă va fi necesar, Putin şi cu mine vom decide şi vom aduce arme strategice - dacă va fi nevoie", a spus el.

''SE PREGĂTESC SĂ INVADEZE''

El nu a oferit nicio dovadă a unei astfel de ameninţări din partea Occidentului şi nici în ceea ce priveşte o altă acuzaţie, potrivit căreia ar exista planuri de invadare a Belarusului dinspre Polonia vecină.

"Credeţi-mă pe cuvânt, nu v-am înşelat niciodată. Ei se pregătesc să invadeze Belarusul, să ne distrugă ţara", a declarat el în faţa auditoriului.

Belarusul a declarat în această săptămână că armele lui Putin ar oferi protecţie împotriva a ceea ce a numit o campanie de presiune din partea Statelor Unite şi a aliaţilor săi care vizează răsturnarea lui Lukaşenko de la putere, care se află la conducere de aproape trei decenii.

Preşedintele american Joe Biden a declarat marţi că a considerat "îngrijorătoare" desfăşurarea promisă de Putin în Belarus.

Decizia Rusiei de a amplasa rachete nucleare tactice în Belarus, pe fondul tensiunilor crescânde cu Occidentul, ar reprezenta prima desfăşurare de arme nucleare în afara graniţelor sale de la prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991.

REUNIUNE LA ONU, DUPĂ ANUNŢUL RUSIEI

Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit vineri, la cererea Statelor Unite şi a Albaniei, pentru a discuta planurile lui Putin. Adjunctul ambasadorului american la ONU, Robert Wood, l-a acuzat pe Putin de "escaladarea comportamentului periculos şi destabilizator al Rusiei" prin ameninţarea sa de a desfăşura arme nucleare în Belarus.

Vladimir Putin "a fost clar în legătură cu faptul că nu transferăm arme nucleare, ci vorbim despre transferul către Belarus al unor complexe de rachete tactice operaţionale", a declarat ambasadorul Rusiei la ONU, VassilI Nebenzia, în faţa Consiliului.

China, partenerul strategic al Moscovei, nu a abordat în mod specific planurile lui Putin. Ambasadorul adjunct al Chinei la ONU, Geng Shuang, a declarat în faţa Consiliului că Beijingul susţine ca "armele nucleare să nu fie desfăşurate în străinătate de nicio putere nucleară şi, de asemenea, să fie retrase armele nucleare desfăşurate în afara graniţelor".

#presedinte belarus, #Alexander Lukasenko, #arme nucleare, #arme nucleare Rusia, #Vladimir Putin , #Rusia
Comentarii
Poza Infatuatul
Infatuatul
rank 5
Pai sa se instaleze si in Romania rachete nucleare americane