Țara care îi promite „sprijin absolut” Taiwanului în disputa cu China: „Trăiască Taiwanul liber!”

Marti, 25 Aprilie 2023, ora 10:01
3994 citiri
Țara care îi promite „sprijin absolut” Taiwanului în disputa cu China: „Trăiască Taiwanul liber!”
Preşedintele Guatemalei, Alejandro Giammattei FOTO Twitter

Preşedintele Guatemalei, Alejandro Giammattei, a promis marţi sprijinul său necondiţionat pentru "Republica Taiwan", într-o vizită la Taipei care are loc în contextul în care China intensifică presiunea asupra celor câteva ţări care încă mai menţin legături oficiale cu insula rebelă, relatează Reuters.

Guatemala este una dintre cele doar 13 ţări care mai au legături diplomatice oficiale cu Taiwanul, revendicat de China ca fiind teritoriul său. Luna trecută, Hondurasul a abandonat Taipeiul în favoarea Beijingului, în schimbul unui ajutor de aproape 2,5 miliarde de dolari.

Vorbind la ceremonia de întâmpinare desfăşurată în faţa biroului prezidenţial din Taiwan, Alejandro Giammattei a spus că Guatemala şi Taiwan sunt "ţări surori" şi aliaţi importanţi.

Vorbind în spaniolă, el s-a referit de două ori la "Republica Taiwan", renunţând la numele oficial de „Republica Chineză Taiwan”.

„Vreau ca toată lumea să aibă încredere că Guatemala va continua să fie un aliat diplomatic solid al Republicii Taiwan şi va continua să aprofundeze cooperarea în toate domeniile", a declarat preşedintele Giammatei, promiţând "sprijin absolut".

Liderul din Guatemala, aflat alături de preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, şi-a încheiat discursul cu un entuziast "Trăiască Taiwanul liber", iar Tsai a reacţionat cu un zâmbet larg şi i-a mulţumit în engleză.

Ulterior, într-un discurs în parlamentul taiwanez, Giammattei a continuat să se refere la "Republica Taiwan" şi a fost ovaţionat în picioare de legislatori, transmiţând un nou mesaj puternic de susţinere. Şi acest discurs l-a încheiat cu "Trăiască Taiwanul liber, suveran şi independent".

Relaţiile Guatemalei cu Republica Populară Chineză datează de nouă decenii, înainte ca guvernul de la Beijing să se refugieze în Taiwan, în 1949, după ce a pierdut un război civil cu comuniştii lui Mao Zedong, care au înfiinţat apoi Republica Populară Chineză.

Orice sugestie că Taiwanul este o ţară independentă şi separată de China înfurie Beijingul, care nu a renunţat niciodată la ideea de a utiliza forţa pentru a readuce insula sub controlul său. China consideră Taiwanul ca fiind propriul său teritoriu, fără dreptul la însuşirile unui stat, şi a condamnat vizita lui Giammattei.

Preşedintele din Guatemala efectuează o vizită de răspuns în Taiwan, după ce şi preşedinta Tsai a vizitat Guatemala în urmă cu mai puţin de o lună.

Alejandro Eduardo Giammattei Falla, în vârstă de 67 de ani, ocupă funcţia de preşedinte al Guatemalei din ianuarie 2020. Fost director al sistemului penitenciar din Guatemala, el a fost de patru ori candidat la alegerile prezidenţiale, începând din 2007, reuşind să câştige scrutinul în 2019. Cu vederi de dreapta, ultraconservatoare, el a devenit primul lider latino-american care a vizitat Ucraina după 24 februarie, precum şi în ultimii 12 ani. A vizitat Bucea şi a făcut apel la comunitatea internaţională să "nu stea pasivă”.

Giammattei are scleroză multiplă şi foloseşte cârje pentru a putea merge.

Planurile Chinei pentru invadarea Taiwanului, date peste cap de atacul eșuat al Iranului asupra Israelului
Planurile Chinei pentru invadarea Taiwanului, date peste cap de atacul eșuat al Iranului asupra Israelului
China va analiza atacul eșuat cu drone și rachete al Iranului asupra Israelului pentru a se pregăti mai bine pentru o invazie a Taiwanului, cred experții citați de Business Insider. Iranul...
Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, citat de Reuters. Gulyas a...
#presedinte Guatemala, #China, #Taiwan , #politica externa
Comentarii