Ultimul omagiu adus președintelui iranian Ebrahim Raisi. O mulțime uriașă s-a adunat la Teheran: ”Era un frate foarte bun”

Miercuri, 22 Mai 2024, ora 23:30
1811 citiri
Ultimul omagiu adus președintelui iranian Ebrahim Raisi. O mulțime uriașă s-a adunat la Teheran: ”Era un frate foarte bun”
Președintele Iranului a murit într-un accident de elicopter FOTO X

O mulţime uriaşă s-a adunat miercuri, 22 mai, în centrul Teheranului, pentru a-i aduce un ultim omagiu preşedintelui iranian Ebrahim Raisi, sărbătorit ca un ”martir” în urma morţii sale în urma prăbuşirii elicopterului în care se afla, relatează AFP.

”Sunt tristă. Am venit să-mi uşurez inima”, a declarat o profesoară, Maryam, în vârstă de 41 de ani, care purta un chador şi care a venit împreună cu soţul şi fiul săi dintr-un oraş situat la sud de Teheran.

În această zi declarată liberă, ceremoniile au început cu o rugăciune prezidată de către liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, care s-a prosternat în faţa sicrielor celor opt bărbaţi morţi în prăbuşire, inclusiv şeful diplomaţiei Hossein Amir-Abdollahian.

Odată cu Raisi, ”noi am pierdut o personalitate marcantă. Era un frate foarte bun. Un funcţionar eficient, competent, sincer şi serios”, a declarat el ulterior, la primirea premierului irakian Mohamed Shia al-Sudani, una dintre personalităţile străine care au venit la ceremonii.

La rugăciune, cea mai înaltă autoritate a Republicii islamice era înconjurată de principalii membri ai clerului şiit, membri ai Guvernului, inclusiv preşedintele interimar Mohammad Mokhber, şi ofiţeri de rang înalt din armata Gardienilor Revoluţiei.

Au fost prezenţi, de asemenea, liderul politic al mişcării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, şi numărul doi în Hezbollahul libanez, Naim Qassem.

În pofida morţii lui Raisi, ”suntem convinşi că Republica islamică Iran îşi va continua susţinerea poporului palestinian”, a declarat Haniyeh, care s-a exprimat scurt înainte ca trei ţări europene - Spania, Irlanda şi Norvegia - să recunoadcă Palestina.

Hamasul şi Hezbollahul fac parte din ”axa rezistenţei” care, împreună cu rebelii houthi din Yemen, este susţinută de către Teheran în contextul războiului din Fâşia Gaza dintre Israel şi Hamas.

Uniunea Europeană, absentă

Lideri din ţări din Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi Asia, inclusiv preşedintele tunisian Kaïs Saïed şi emirul Qatarului Tamim bin Hamad al-Thani, au asistat miercuri după-amiaza la o ceremonie de omagiere, la care au fost reprezentate aproximativ 60 de ţări, potrivit agenţiei oficiale iraniene de presă Irna.

Între participanţi s-au aflat şeful diplomaţiei egiptene, Sameh Choukri, - a cărui ţară nu întreţine relaţii diplomatice cu Iranul - şi o delegaţie a talibanilor afgani.

În schimb, nicio ţară din Uniunea Europeană (UE) nu a fost reprezentată la ceremonie, în contextul în care relaţiile Teheranului cu Occidentul rămân foarte tensionate.

După rugăciune, mulţimea s-a îndreptat încet către Piaţa Azadi, una dintre cele mai mari din capitala airaniană, golită de maşini şi în care magazinele au tras perdelele.

Numeroase persoane agitau portrete, unele stilizate şi colorate, ale preşedintelui defunct şi steaguri iraniene, au constat jurnalişti AFP.

Locuitorii Teheranului au primit mesaje pe telefon prin care au fost îndemnaţi să ”asiste la feneraliile martirului”.

Aceste ceremonii se desfăşoară după tradiţiile marilor adunări care au marcat 45 de ani de Republică islamică, ca cea de după moartea generalului Qassem Soleimani, un conducător militar de rang înalt ucis într-un atac american în Irak în 2020.

Numeroase prtrete uriaşe ale ”martirului” Ebrahim Raisi au fost suspendate şi agăţate în principalele locuri publice din oraşe.

Funeraliile se încheie joi cu înmormântarea preşedintelui defunct la Mashhad (nord-est), oraşul său natal.

Autorităţile organizează între timp procesul de înlocuire a lui Ebrahim Raisi, preşedinte al Iranului din 2021.

Una dintre sarcinnile preşedintelui Mokhber, în vârstă de 68 de ani, este să pregătească alegerile prezidenţiale care urmesză să aibă loc la 26 iunie.

În acest stadiu, nicio personalitate politică nu şi-a anunţat în mod public candidatura.

12 ore de căutări

Ebrahim Raisi a murit în prăbuşirea unui elicopter la bordul căruia se ducea duminică la Tabriz (nord-vest), după ce a asistat la inaugurarea comună a unui baraj împreună cu omologul său azer Ilham Aliev, la frontiera dintre Iran şi Azerbaudjan.

Operaţiuni dificile de căutare s-au desfăşurat timp de 12 ore într-o regiune abruptă şi împădurită, iar epava elicopterului a fost descoperită luni în zori.

Forţele armate, care au ordonat o anchetă cu privire la cauza dramei, au anunţat miercuri că drone iraniene au fost folosite în vederea localizării elicopterului, ceea ce nu a reuşit să facă o dronă dotată cu echipament de viziune nocturnă trimisă de Turcia.

Prezent într-un elicopter care-l însoţea pe cel al preşedintelui, şeful de cabinet al lui Raisi, Gholam Hossein Esmaili, a povestit că aeronava a dispărut brusc, fără să lanseze vreun semnal de alertă.

Ultimele rezultate parțiale publicate de BEC. Unde se organizează un nou tur de departajare între candidați
Ultimele rezultate parțiale publicate de BEC. Unde se organizează un nou tur de departajare între candidați
PSD a obţinut 35,56% din voturile pentru funcţiile de primar la alegerile de duminica trecută, fiind urmat de PNL cu 30,27%, AUR - 6,39%, Alianţa Dreapta Unită - 5,49%, UDMR - 4,51%, arată...
Florian Coldea ar fi fost consilierul secret al premierului unei țări NATO din Balcani. Legăturile cu un cunoscut cartel al drogurilor
Florian Coldea ar fi fost consilierul secret al premierului unei țări NATO din Balcani. Legăturile cu un cunoscut cartel al drogurilor
Presa din Albania a relatat, vineri, 15 iunie, că fostul prim-ministru, Sali Berisha, aflat în arest la domiciliu, a publicat un document potrivit căruia Florian Coldea ar fi fost în 2023...
#presedinte ir, #Ebrahim Raisi, #accident elicopter, #funeralii, #omagiu, #teheran , #Iran
  1. Prezența militară americană în Europa va fi redusă. Semnele de întrebare ridicate de viitorul militar al țărilor UE
  2. Dezvăluire Reuters: Campanie secretă anti-vaccinare dusă de SUA pentru a submina China, în timpul pandemiei
  3. Mașină făcută scrum într-o localitate din Cluj. Care a fost cauza incendiului
  4. Războiul dronelor. Cum i-au venit de hac dronele rusești temutei Baba Iaga a Ucrainei
  5. Accident tragic în Prahova: O femeie de 39 de ani a murit și alte patru persoane, printre care și un copil, au fost rănite
  6. Atac ucrainean masiv, cu 70 de drone, asupra unei baze aeriene rusești din Morozovsk
  7. Parisul va testa taxiurile zburătoare în timpul Jocurilor Olimpice. ”Este un progres tehnologic care ar putea fi util”
  8. Zeci de persoane au stat minute bune blocate cu capul în jos, într-un parc de distracții din SUA VIDEO
  9. Protest cu 250.000 de oameni în Franța împotriva extremei drepte, aflată în ascensiune înaintea alegerilor generale VIDEO
  10. „Trage și fugi“. Războiul din Ucraina inaugurează o nouă eră, cea a unui tip de armament extrem de mobil