O țară de 86 de milioane de locuitori se alătură axei răului Rusia-China: Ne opunem ordinii mondiale unipolare condusă de SUA

Vineri, 07 Octombrie 2022, ora 00:08
15906 citiri
O țară de 86 de milioane de locuitori se alătură axei răului Rusia-China: Ne opunem ordinii mondiale unipolare condusă de SUA
Președintele Iranului se alătură alianței dintre Rusia și China FOTO: IB Times

Cum președintele rus Vladimir Putin și omologul său chinez Xi Jingping promovează o nouă ordine mondială cu mai mulți poli de putere și renunțarea la lumea unipolară condusă de Statele Unite, iată că o nouă țară se alătură acestei alianțe. Iranul, prin vocea președintelui Ebrahim Raisi, a declarat că se prefigurează ”o nouă eră, care va fi marcată de stabilirea unei ordini globale multipolare”.

Liderul iranian a spus că cooperarea dintre Iran, Rusia și China va contribui la ”crearea unei noi puteri, care să se opună ordinii mondiale unipolare, ce a încălcat drepturile multor națiuni”, potrivit IB Times.

"Oamenii din întreaga lume au amintiri proaste despre epoca care s-a încheiat. A fost o perioadă de hegemonie, ordine mondială unipolară și încălcări ale drepturilor legitime ale multor națiuni", a declarat miercuri Ebrahim Raisi, președintele iranian într-un interviu acordat CGTN din China.

Biden vrea să-i dea lovitura lui Putin înainte de venirea iernii: Ce trimite Pentagonul în Ucraina, pentru a înfrânge Rusia

Potrivit acestuia, „o nouă eră va fi marcată de stabilirea unei ordini mondiale multipolare”. Iranul s-a alăturat recent Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO), cu statut de observator, iar relațiile dintre Iran, Rusia și China por duce ”la crearea unei noi puteri” la nivel global, a spus Raisi.

„Aderarea la SCO creează oportunități bune pentru dezvoltarea legăturilor între Iran și alți membri ai organizației”, a adăugat președintele Iranului, o țară de peste 86 de milioane de locuitori.

În cadrul unei întâlniri cu omologul său rus, Vladimir Putin, în marja summitului SCO de la Samarkand, președintele Raisi a spus: „Relația dintre țările care sunt sancționate de SUA, precum Iranul, Rusia sau alte țări, poate depăși multe probleme. și acestea ne fac și mai puternici.

Putin primește o lovitură din Crimeea: Panica locuitorilor din regiune după decretul de mobilizare izbește Moscova

Americanii cred că indiferent de țara căreia îi vor impune sancțiuni, dezvoltarea ei va fi oprită, percepția lor este una greșită”.

Confruntat cu izolarea tot mai mare și cu sancțiuni economice, Iranul caută parteneri strategici spre est. Teheranul și-a găsit aliați naturali la Moscova și Beijing.

Citește și:
Moțiune simplă împotriva ministrului Bode: ”Pentru acest eșec trebuie să existe și responsabili”
Moțiune simplă împotriva ministrului Bode: ”Pentru acest eșec trebuie să existe și responsabili”
USR şi Forţa Dreptei vor depune moţiune simplă împotriva ministrului Afacerilor Interne Lucian Bode, „pentru eşecul înregistrat în procesul de aderare la Schengen”, a anunţat Ludovic...
Bode invocă detașat intrarea în Schengen în martie: ”Nu s-a pus problema decuplării de Bulgaria”
Bode invocă detașat intrarea în Schengen în martie: ”Nu s-a pus problema decuplării de Bulgaria”
Ministrul de Interne Lucian Bode a declarat că o decizie privind aderarea României la spaţiul Schengen poate fi luată la Consiliul JAI care este programat să aibă loc în luna martie. El...