Preşedinţii din Serbia şi Kosovo s-au întâlnit faţă în faţă în prezenţa lui Macron şi Scholz

Vineri, 02 Iunie 2023, ora 07:17
2253 citiri
Preşedinţii din Serbia şi Kosovo s-au întâlnit faţă în faţă în prezenţa lui Macron şi Scholz
Preşedinţii din Kosovo şi Serbia au avut joi o scurtă discuţie despre rezolvarea crizei politice care a degenerat în violenţe FOTO Captură Video / Twitter

Preşedinţii din Kosovo şi Serbia au avut joi o scurtă discuţie despre rezolvarea crizei politice care a degenerat în violenţe, în prezenţa liderilor Franţei şi Germaniei, care i-au presat să ia măsuri rapide pentru a reduce tensiunile, relatează Reuters.

Preşedinta Kosovo, Vjosa Osmani, şi Aleksandar Vucic, preşedintele Serbiei, s-au întâlnit pentru scurt timp în prezenţa preşedintelui francez Emmanuel Macron şi a cancelarului german Olaf Scholz, precum şi a şefului politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, în marja summitului Comunităţii Politice Europene găzduit de Republica Moldova.

UE şi Statele Unite şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la cea mai recentă criză dintre guvernul din Kosovo, dominat de etnici albanezi, şi etnicii sârbi, care sunt majoritari în nordul ţării.

Violenţele au izbucnit luni, după ce autorităţile kosovare, susţinute de unităţi speciale de poliţie, au instalat primari de etnie albaneză în municipalităţile din nordul majoritar sârb. Primarii au fost aleşi cu o prezenţă la vot de doar 3,5%, după ce sârbii au boicotat scrutinul local. Confruntările au provocat rănirea a 30 de membri ai trupelor de menţinere a păcii ale NATO (KFOR) şi a 52 de protestatari sârbi.

Vorbind după întâlnirea cu Vucic, Osmani l-a acuzat pe liderul sârb că "se plânge şi se plânge şi nu spune adevărul", dar a declarat că Pristina ar putea organiza noi alegeri în nord cu participarea sârbilor, dacă acestea ar fi declanşate legal. Acest lucru ar îndeplini una dintre condiţiile stabilite de Macron şi Scholz pentru rezolvarea crizei.

"Este important ca toţi cei implicaţi să facă tot posibilul pentru a ajunge la o dezescaladare", a declarat cancelarul Scholz după summitul Comunităţii Politice Europene, un forum înfiinţat anul trecut care reuneşte peste 40 de lideri.

Osmani a declarat că "o soluţie de dezescaladare este foarte aproape", dar Belgradul va trebui, de asemenea, să respecte angajamentele pe care şi le-a asumat în cadrul unui acord încheiat în luna martie pentru a aduce relaţiile dintre cele două părţi, care au dus un război în anii 1990, pe un făgaş mai normal. "Trebuie să ne asigurăm că accentul este pus pe punerea în aplicare integrală a acordului, nu doar pe anumite părţi ale acestuia", a spus preşedinta kosovară.

Emmanuel Macron a declarat că Parisul şi Berlinul au cerut organizarea de noi alegeri în cele patru municipalităţi din nordul ţării, cu participarea sârbilor, "cât mai curând posibil". De asemenea, el a spus că împreună cu liderul german a îndemnat Kosovo să avanseze cu angajamentul de a crea o asociaţie de municipalităţi sârbe, considerată o modalitate de a oferi sârbilor din nord mai multă autonomie. Macron a declarat că a cerut ambelor părţi să revină săptămâna viitoare cu "răspunsuri clare".

Preşedintele sârb Vucic a părăsit summitul fără să comenteze întâlnirea cu Osmani.

Mai devreme în cursul zilei, niciunul dintre cei doi lideri nu îşi exprimase dorinţa de a se întâlni cu celălalt, dar au cedat sub presiunea internaţională. Cei doi s-au evitat la sosirea la summit, chiar dacă au stat la doar câţiva metri distanţă unul de celălalt pe covorul roşu.

Eveniment Quarterly Report

Olaf Scholz, la ONU: „Nimic nu se aude mai tare astăzi ca tăcerea Rusiei la apelul global pentru pace”
Olaf Scholz, la ONU: „Nimic nu se aude mai tare astăzi ca tăcerea Rusiei la apelul global pentru pace”
Cancelarul german Olaf Scholz a denunţat puternic războiul preşedintelui rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei în primul său discurs rostit miercuri în Consiliul de Securitate al ONU,...
Primar filmat când jignește o persoană seropozitivă: "Mie mi-e frică să stau lângă un om de genul ăsta! Nu vă apropiați!" VIDEO
Primar filmat când jignește o persoană seropozitivă: "Mie mi-e frică să stau lângă un om de genul ăsta! Nu vă apropiați!" VIDEO
Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) va analiza comportamentul primarului din judeţul Bacău filmat când îi spunea unei persoane seropozitive: ”Aveţi o boală...
#presedinte kosovo, #presedinte Serbia, #violente Kosovo Serbia, #Emmanuel Macron, #Olaf Scholz , #stiri Emmanuel Macron