De când Rusia a lansat invazia Ucrainei în urmă cu un an, cele trei națiuni baltice au fost printre cele mai vocale națiuni din întreaga lume care au condamnat agresiunea neprovocată a Moscovei și printre primele care au oferit Kievului sprijin. Egils Levits, președintele Letoniei, a fost primul lider mondial care a rămas la Kiev peste noapte în aprilie anul trecut, el susținând că un tribunal internațional pentru a pedepsi Rusia de presupusele crime de război comise în Ucraina, trebuie stabilit cât mai repede.
Iar Vladimir Putin ar putea fi judecat de acest tribunal internațional, chiar și în lipsă, a declarat Levits, într-un interviu acordat publicației Radio Europa Liberă.
În calitate de fost judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), Egils Levits, solictă înființarea unui tribunal special pentru a trage la răspundere Rusia pentru presupusele crime de război din Ucraina.
Un profesor de la Oxford a dezvăluit adevărul: Greșeala fatală a lui Putin din Ucraina
”Un astfel de tribunal poate fi stabilit. Nu ar trebui să așteptăm până când Rusia este învinsă sau până când Putin rămâne fără putere. Este posibil să se stabilească și aș dori să spun, că ar fi destul de oportun, deoarece nu toți criminalii sunt prezenți în persoană la tribunale.
De exemplu, în Iugoslavia, unii criminali au fost judecați în absență. Același lucru se poate face și acum. Cel mai important lucru este ca persoana să fie adusă în fața instanței, într-un proces. Este mai important să expunem și să examinăm acest război de agresiune, pentru a lămuri cum a fost posibil un astfel de război, pentru a arăta cazul publicului, prin mijloace judiciare”, a spus Levits.
El dă exemplul că și în alte procese din alte țări, inculpații nu au fost prezenți. ”În alte cazuri, de asemenea - în Rwanda, Sierra Leone sau Liberia - nu toți criminalii stăteau cu adevărat acolo”, a explicat expertul.
Levits a analizat și cum Occidentul a greșit și a devenit dependent de combustiblii fosili din Rusia. ”Această naivitate s-a născut pentru că, după Războiul Rece, Occidentul nu a acordat suficientă atenție proceselor interne din Rusia.
Dacă s-ar fi uitat mai atent la ceea ce s-a întâmplat cu Rusia și ar fi analizat mai bine, atunci, desigur, ar fi descoperit că este o iluzie pe care o aveau, visul unei Rusii democratice. Și cred că acesta este motivul. Aș spune că a fost neglijență”.
Președintele leton vorbește și despre aderarea Ucrainei la NATO. ”Cred că această discuție (de primire a Ucrainei în alianță) va fi reînnoită după război. Văd, într-adevăr, Ucraina ca stat membru al NATO, pentru că va avea una dintre cele mai bune armate din lume și va avea o contribuție reală la forța NATO”.