CNN: Portret sumbru al Americii nefericite a lui Biden

Vineri, 11 Februarie 2022, ora 23:43
5283 citiri
CNN: Portret sumbru al Americii nefericite a lui Biden
Doar 41% dintre americani cred ca Joe Biden își îndeplinește bine rolul de șef de stat

Președintele Joe Biden spune adesea că cele mai bune zile ale Americii abia de acum urmează. Însă lucrurile nu se simt așa pentru cetățenii de rând.

America este o națiune epuizată de o pandemie de doi ani, care luptă împotriva creșterii prețurilor la alimente și energie, afectată de închiderea școlilor și sfâșiată de o schismă politică care este departe de a fi la final, scrie CNN.

Sentimentul de neliniște a fost surprins într-un nou sondaj CNN/SSRS publicat joi, 11 februarie, care arată că încrederea în alegerile din SUA a scăzut și că aproape 60% dintre americani dezaprobă modul în care Biden își gestionează țara.

De asemenea, joi au fost știri că o măsură-cheie privind inflația a urcat la un maxim de aproape 40 de ani luna trecută. Creșterea prețurilor nu numai că sperie alegătorii, ci și seamănă tipul de tulburare politică în care extremiștii precum fostul președinte Donald Trump pot prospera. Atacul lui Trump asupra evidențelor, ajutat de mass-media flexibilă de dreapta, îi face pe fanii săi să tânjească după revenirea sa autoritară la putere, la 13 luni după ce a incitat insurecția sângeroasă de la Capitoliul SUA. Țara nu mai are o înțelegere comună a adevărului, 37% dintre americani spunând că Biden nu a câștigat în mod legitim suficiente voturi pentru a fi președinte, potrivit noului sondaj CNN.

Această dispoziție națională neplăcută este în primul rând un dezastru în devenire pentru democrați la alegerile intermediare din noiembrie.

Primele două decenii ale acestui secol au produs înfrângeri militare care dărâmă moralul, o criză economică generațională și o epocă de tulburări politice, inclusiv schimbări sociale și demografice radicale și o reacție la fel de intensă. Creșterea ratelor criminalității violente face ca o națiune plină de arme să se simtă mai puțin în siguranță.

Discuțiile despre un nou război civil în unele instituții de presă sunt exagerate. Dar blocurile divizate de conservatori și liberali par să creadă cu adevărat că celălalt este hotărât să le fure viziunea privind America. O forță puternică de dreapta prevede ideea că o țară care devine din ce în ce mai diversă rasial (parțial prin imigrație), mai liberală din punct de vedere social în problemele de gen și mai laică, este dezbrăcată de identitatea ei albă, prin excelență. 

Există, de asemenea, neliniște în stânga, unde oamenii sunt furioși că pandemia de Covid-19 a fost prelungită de întârzierea vaccinurilor. Și există o alarmă crescândă în rândul liberalilor că o Curte Supremă conservatoare, care începe să facă schimbări radicale în probleme sociale, rasiale și de altă natură, este gata să transforme o națiune cosmopolită într-o versiune de dreapta idealizată a anilor 1950.

Între timp, Partidul Republican zădărnicește puterea lui Biden de a salva democrația țării printr-un val de legi noi în statele conduse de GOP (Partidul Republican), care îngreunează votul și politizează rezultatele alegerilor.

Trump a armat diviziunile națiunii pentru propriile sale scopuri politice. Minciuna lui că i-au fost furate ultimele alegeri i-a captivat pe adepții săi și l-a făcut pe Biden un lider ilegitim în ochii a milioane de oameni - o impresie pe care președintele va fi imposibil să o repare.

Dominația americană, sub asediu

Sentimentul de neliniște națională este exacerbat de evenimentele din străinătate. Lumea unipolară condusă de America la sfârșitul secolului al XX-lea a evoluat în multiple provocări la adresa dominației SUA, de la China în ascensiune la Rusia revanșistă care amenință ordinea mondială democratică. Misiunea lor de a distruge democrația este, în mod remarcabil, ajutată de acoliții lui Trump din interiorul Statelor Unite, într-un scenariu care ar fi fost imposibil de crezut cu câțiva ani în urmă.

O mare parte din acest catalog de nenorociri este imposibil de cuantificat. Dar toată lumea vede stresul și bilanțul emoțional în prietenii și familiile lor din cauza unei crize de sănătate publică care se întâmplă o dată la 100 de ani. Chiar dacă, în medie, cazurile zilnice noi sunt în curs de descreștere, pandemia va lăsa moștenire o traumă care va dura ani să se vindece.

Impactul psihologic al felului în care se simte America va fi descris doar de istorie. Dar are consecințe politice în timp real.

O stare de spirit murdară într-o națiune divizată în mai multe moduri se traduce printr-o încredere tot mai scăzută în liderii politici și în sistemul însuși. De asemenea, ajută la explicarea de ce este puțin probabil ca un impuls economic de vară, o scădere a inflației și mai mult succes legislativ pe Capitol Hill să salveze președinția lui Biden.

"Trebuie să continuăm. Și cred că zilele noastre cele mai bune ne așteaptă", a spus Biden luna trecută la un eveniment care a evidențiat un impuls pentru creșterea ofertei de semiconductori. Dar încercarea președintelui de a încuraja psihicul național și propriile sale perspective politice suna destul de goală.

Rata șomajului se apropie de minimele din ultimii 50 de ani, după o cifră lunară de locuri de muncă de săptămâna trecută. Economia Americii se redresează mai repede decât cea a multor alte națiuni dezvoltate după pandemie. O lansare uriașă de vaccin a salvat mii de vieți. Un proiect de lege masiv de ajutorare Covid-19, care a fost adoptat la începutul președinției lui Biden a dus la reduceri semnificative ale sărăciei copiilor. Și în timp ce un proiect de lege îndrăzneț de mai multe trilioane de dolari privind clima și cheltuielile sociale este blocat în Senat, Biden a făcut ceea ce toți predecesorii săi recenti nu au reușit să facă - să adopte un proiect de lege bipartizan pentru infrastructură.

Un sondaj groaznic pentru Biden

Dar Biden primește puțin credit, iar ultimul sondaj CNN este brutal pentru președinte.

Doar 41% dintre cei întrebați aprobă modul în care Biden își desfășoară rolul de lider al națiunii. Ratingul său de aprobare pentru economie a scăzut la 37% - în scădere cu 8 puncte numai de la începutul lunii decembrie. Doar 45% aprobă gestionarea pandemiei. Când cei care disprețuiesc performanța generală a lui Biden au fost rugați să numească un singur lucru pe care l-a făcut și pe care l-au aprobat, 56% nu au avut nimic pozitiv de spus. „Este greu să mă gândesc la un singur lucru pe care l-a făcut, care să fie în folosul țării”, a scris un respondent.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele SUA Joe Biden reia o practică neobligatorie, întreruptă în timpul lui Trump: ”Toţi locatarii Biroului Oval trebuie să fie deschişi şi oneşti faţă de poporul american”
Președintele SUA Joe Biden reia o practică neobligatorie, întreruptă în timpul lui Trump: ”Toţi locatarii Biroului Oval trebuie să fie deschişi şi oneşti faţă de poporul american”
Preşedintele american Joe Biden şi-a făcut publică luni declaraţia fiscală, o tradiţie americană în materie de transparenţă la vârful statului, care a fost temporar întreruptă în...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#presedinte SUA, #sondaj joe biden, #republicani, #democrati , #presedinte SUA