Președintele Bundesbank, banca centrală a Germaniei, cere guvernului de la Berlin să renunțe la regulile foarte dure legate de cheltuielile publice.
Joachim Nagel avertizează că cea mai mare economie a Europei se confruntă cu o perspectivă ”complicată” și ”slabă” care, în lipsa unui sprijin susținut din partea investițiilor publice, va avea în viitor evoluții în cel mai bun caz în zona stagnării.
Economia Germaniei a stagnat în anii care au trecut de la pandemia de coronavirus, iar nemulțumirea germanilor din ce în ce mai mare la adresa coaliției de guvernământ conduse de Olaf Scholz ar putea aduce extrema dreaptă anti-europeană la guvernare, în cadrul alegerilor care vor avea loc în februarie.
Frâna îndatorării blochează investițiile
Guvernul german trebuie să-și reformeze așa-numita frână a datoriilor, care interzice Berlinului să împrumute mai mult de 0,35% din PIB în orice an fiscal, pentru a aborda riscurile economice pe termen lung cu care se confruntă Germania, susține președintele băncii centrale federale.
Mai mult spațiu fiscal pentru a aborda amenințările structurale – cum ar fi creșterea cheltuielilor pentru apărare și modernizarea infrastructurii țării – ar marca o ”abordare foarte inteligentă”, a declarat Nagel pentru Financial Times.
Declarațiile președintelui Bundesbank sunt cele mai deschise de până acum cu privire la modul în care el crede că un viitor cancelar ar trebui să se ocupe de marja fiscală limitată a Germaniei, arată sursa citată.
Perspectivă ”complicată”
Perspectiva actuală este ”chiar mai complicată” decât la începutul secolului XXI. În timp ce șomajul era mult mai grav atunci, ”nu a existat nicio fragmentare geopolitică și comerțul mondial creștea puternic”, explică Joachim Nagel.
Economia Germaniei nu a înregistrat o creștere reală din a doua jumătate a anului 2021, sectorul său de producție dominant fiind sub presiunea costurilor ridicate ale energiei și a competitivității în scădere.
Bundesbank nu își va actualiza oficial previziunile de creștere până la sfârșitul acestei luni, dar Nagel a spus că 2025 va fi probabil ”un alt an de creștere slabă” pentru economia germană, estimarea băncii centrale fiind probabil de aproximativ 0,4%.
Amenințarea Trump
Avansul economic al Germaniei ar putea fi chiar mai anemic de 0,4% în 2025, în eventualitatea în care Donald Trump va implementa tarife generale pentru exporturile din UE la scara pe care deja a anunțat-o.
”Dacă puneți creșteri majore ale tarifelor peste previziunile actuale, economia ar putea stagna în general și mai mult”, a spus Nagel, adăugând: ”chiar și piața muncii ar putea prezenta o slăbiciune mai vizibilă”.
”Ne putem gândi să facem o distincție între cheltuielile de consum și investiții pentru a obține mai multă libertate în ceea ce privește investițiile structurale”, a argumentat președintele Bundesbank, subliniind că datoria Germaniei față de PIB a scăzut semnificativ și se apropie de nivelul de 60% stabilit de regulile pactului de stabilitate și creștere al UE.
Poate mai bagă niște fonfleuri marca... Vezi tot