De ce vine președintele Portugaliei în România. Klaus Iohannis îl va primi pe înaltul oaspete la Batalionul 1 Instrucţie "Olt" din Caracal

Marti, 20 Decembrie 2022, ora 07:28
4343 citiri
De ce vine președintele Portugaliei în România. Klaus Iohannis îl va primi pe înaltul oaspete la Batalionul 1 Instrucţie "Olt" din Caracal
Marcelo Rebelo de Sousa, Președintele Portugaliei FOTO Twitter

Marcelo Rebelo de Sousa, Președintele Portugaliei, va fi primit marți, 20 decembrie, de șeful statului român cu ocazia vizitei pe care acesta o efectuează în România, la Batalionul 1 Instrucţie "Olt" din Caracal, a informat Administraţia Prezidenţială.

Potrivit sursei citate, vizita preşedintelui Portugaliei are loc în contextul unui dialog bilateral intens, la nivel înalt, dar şi de lucru, şi al unei coordonări strânse în cadrul Uniunii Europene şi NATO.

Domeniul apărării este unul dintre domeniile cheie ale cooperării bilaterale, Portugalia participând la forţa multinaţională NATO din România pentru consolidarea apărării aliate pe Flancul Estic, având un contingent de forţe terestre staţionat la Caracal.

Administraţia Prezidenţială arată că agenda discuţiilor celor doi şefi de stat va conţine aspecte legate de intensificarea cooperării româno-portugheze în domeniul apărării, dar şi economic, comercial, al agendei digitale, al surselor de energie regenerabilă, al sănătăţii şi educaţiei.

"Va fi salutată contribuţia comunităţii româneşti la dezvoltarea societăţii portugheze", indică sursa citată.

De asemenea, va fi abordată situaţia de securitate din Ucraina, cu accent pe intensificarea asistenţei umanitare acordate ţării vecine în contextul venirii iernii, inclusiv refugiaţilor ucraineni, precum şi pe sprijinul în facilitarea exporturilor de cereale. Se va discuta şi despre continuarea sprijinului activ pentru Republica Moldova, care se confruntă cu numeroase provocări, generate de situaţia de securitate de la frontierele sale şi de criza energetică căreia trebuie să îi facă faţă.

Cei doi preşedinţi vor aborda şi modalităţile de sprijin pentru statele care şi-au exprimat intenţia să adere la Uniunea Europeană - Republica Moldova, Ucraina, Georgia şi, respectiv, partenerii din Balcanii de Vest.

#presedinte, #Portugalia, #vizita Romania, #Caracal , #portugalia