Reacția președintelui României după refuzul aderării în Schengen: ”Atitudinea nejustificată a Austriei riscă să afecteze unitatea europeană”

Joi, 08 Decembrie 2022, ora 18:11
9749 citiri
Reacția președintelui României după refuzul aderării în Schengen: ”Atitudinea nejustificată a Austriei riscă să afecteze unitatea europeană”
președintele României FOTO / Facebook Klaus Iohannis

Președintele României Klaus Iohannis a declarat joi după-amiaza, 8 decembrie, că respingerea țării noastre în Schengen ”este profund nedreaptă”.

”Lipsa consensului de astăzi în ceea ce privește aderarea României la Schengen, pe fondul opoziției Austriei, este profund nedreaptă pentru țara noastră și cetățenii români.

România merita să primească un vot favorabil. O confirmă datele solide, rezultatele misiunilor recente de evaluare ale statelor membre și instituțiilor europene”, notează președintele pe contul său de Facebook.

Potrivit liderului de la București, ”un singur stat membru a ales să ignore aceste realități și să blocheze unanimitatea europeană, în mod inexplicabil și dificil de înțeles pentru întreaga Uniune Europeană”.

În opinia lui Iohannis, ”atitudinea regretabilă și nejustificată a Austriei din cadrul reuniunii de astăzi riscă să afecteze unitatea și coeziunea europene, de care avem atât de multă nevoie mai ales în actualul context geopolitic”.

Însă, el consideră că ”România va continua să acționeze cu responsabilitate, hotărâre și bună credință în direcția consolidării securității interne a Uniunii Europene, așa cum a făcut-o și până acum”.

Iohannis a mulțumit ”tuturor statelor membre și Comisiei Europene care, recunoscând meritele României în securizarea frontierei externe a UE și în consolidarea proiectului european, au susținut aderarea țării noastre”.

”Dragi români, România nu se oprește aici!

Aderarea la Schengen este obiectivul nostru strategic și nu ne vom opri până nu îl vom atinge”, astfel se încheie mesajul președintelui.

#Presedintele Romaniei, #Klaus Iohannis presedinte, #Klaus Iohannis, #aderare Romania Schengen, #Schengen , #Schengen