Teodorovici a trimis in PE noile masuri europene privind combaterea spalarii banilor

Marti, 22 Ianuarie 2019, ora 17:40
3539 citiri
Teodorovici a trimis in PE noile masuri europene privind combaterea spalarii banilor

Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a decis marti sa trimita in Parlamentul European (PE) componenta privind combaterea spalarii banilor (AML), separat de pachetul legislativ privind Sistemul european de supraveghere financiara (ESFS), in ciuda opozitiei Frantei, Spaniei si Italiei.

"Discutiile au fost substantiale, dar intr-un final constructive. Am decis sa separam componenta privind spalarea banilor si finantarea activitatilor teroriste, care este o prioritate pentru Consiliu. In concordanta cu prevederile Parlamentului European (PE), ne vom implica in negocieri cu Parlamentul European, astfel incat sa ne asiguram ca avem un acord privind AML (anti-money laundering - n.red.) pana la finalul acestei sesiuni legislative.

In ceea ce priveste restul pachetului ESFS, discutiile vor continua la nivel tehnic si politic, cu perspectiva de a ajunge la un acord cat mai curand posibil. Vom reveni asupra acestui subiect, in sedinta ECOFIN din februarie", a declarat marti, Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor din Romania, in cadrul unei conferinte de presa, la Bruxelles.

Oficialul roman a facut aceste declaratii in calitate de presedinte al Consiliului Afacerilor Economice si Financiare (ECOFIN), fiind in aceasta functie deoarece Romania detine, intre ianuarie si iunie 2019, inclusiv, presedintia Consiliului Uniunii Europene (UE) . El a prezidat marti prima sedinta in aceasta calitate.

In ceea ce priveste, discutiile substantiale, in timpul sedintei Italia, Franta si Spania s-au opus ca noile reglementari europene privind actiunile de combatere a spalarii banilor sa fie trimise PE spre discutie. In plus, reprezentantul Germaniei a atras atentia ca separarea acestor reglementari de pachetul initial contribuie la adoptarea unui pachet ESFS cu un impact mai redus.

Ministrul Finantelor din Romania a subliniat ca a luat aceasta decizie, de a separata componenta privind combaterea spalarii banilor, pentru a accelera cu discutiile in privinta intregului pachet, caracterizand decizia sa drept "pragmatica".

"In privinta acestui dosar (cel privind combaterea spalarii banilor - n.red.) cred ca putem ajunge la un acord final pana la alegeri, dar in ceea ce priveste intregul pachet, in aceasta perioada nu cred ca este abordarea potrivita (sa fie trimise in PE intregul pachet si nu separat - n.red.) ", a punctat Teodorovici.

Valdis Dombrovskis, comisarul pentru servicii financiare si stabiltiate financiara, precum si pentru pietele de capital, a precizat ca discutiile de marti au aratat ca exista sustinere puternica pentru fiecare dintre doua propuneri in ceea ce priveste componenta privind spalarea banilor - sa fie separat sau impreuna cu intregul pachet privind supravegherea pietelor financiare, dar exista opinii diferite in ceea ce priveste procedura in care sa continue discutiile.

De asemenea, ministrii de finante din UE au purtat marti noi discutii privind pachetul InvestEU, programand pentru februarie discutii tehnice.

"Pachetul InvestEU poate sutine dezvoltarea si investitiile in UE, in special anumite zone care nu au beneficiat de fondurile europene pentru investitii strategice", a mai spus Teodorovici.

In plus, ministrii de Finante din UE au mai discutat despre pachetele privind Uniunea Bancara si despre cel privind pietele de capital si contrapartile centrale, precum si de sistemele de taxare a TVA si pentru sectorul digital, fara sa se ia nicio decizie.

In plus, oficialii europeni au discutat despre semestrul european, luand doua decizii care nu au fost anuntate.

Citeste si:
Iulian Chifu a fost numit consilier al premierului Nicolae Ciucă
Iulian Chifu a fost numit consilier al premierului Nicolae Ciucă
Iulian Chifu a fost numit în funcţia de consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului. Decizia a fost publicată miercuri, 8 decembrie, în Monitorul Oficial. Printr-o altă...
Taxele pentru înmatricularea mașinilor second-hand ar putea fi majorate. Alte măsuri pentru reducerea numărului de mașini poluante
Taxele pentru înmatricularea mașinilor second-hand ar putea fi majorate. Alte măsuri pentru reducerea numărului de mașini poluante
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat miercuri, 8 decembrie, că numărul autoturimelor second-hand nou înmatriculate este în continuare prea mare. Acesta a subliniat că vor fi necesare...