Doi ministri si un europarlamentar habar n-au ce conduce acum Romania la nivel european

Vineri, 18 Ianuarie 2019, ora 11:14
7668 citiri
Doi ministri si un europarlamentar habar n-au ce conduce acum Romania la nivel european

Ministrii Niculae Badalau si Daniel Breaz, dar si europarlamentarul Maria Grapini nu stiu nici la ora actuala ce presedintie a preluat Romania de la 1 ianuarie 2019, confundand grav institutii fundamentale la nivel european.

Ce-i drept, numele celor trei institutii sunt asemanatoare si pot fi usor confundate, dar in mod normal acest lucru n-ar trebui sa se intample la cel mai inalt nivel al statului.

Pe scurt, Romania a preluat de la 1 ianuarie 2019 presedintia rotativa semestriala a Consiliului Uniunii Europene, institutia care reuneste ministrii din statele membre UE. In schimb, Consiliul European este constituit din sefii de stat si de guvern din UE, si este condus in acest moment de presedintele Donald Tusk, cel care a tinut recent un discurs memorabil la Ateneul Roman.

Pe de alta parte, Consiliul Europei reuneste pe langa toate statele Uniunii Europene si alte state din centrul si estul Europei, fiind independent de Uniunea Europeana.

Niculae Badalau (PSD), Daniel Breaz (PSD) si Maria Grapini (S&D) s-au facut de ras dovedind ca, la mai bine de zece ani de la aderarea Romaniei, inca nu stiu cu ce se ocupa aceste institutii si care este diferenta dintre ele.

Primul a fost ministrul Culturii, Daniel Breaz, care a declarat luni seara, intr-o emisiune la Digi24, ca Romania detine acum "presedintia Consiliului Europei". Daniel Breaz este rector al Universitatii "1 Decembrie" din Alba Iulia, dar si senator PSD.

Joi au urmat alte doua gafe din partea unor reprezentanti de top ai actualei majoritati guvernamentale. Ministrul Economiei, Niculae Badalau, a declarat in direct la un post de televiziune ca Romania conduce acum Consiliul European, functie detinuta, cum am mai precizat, de Donald Tusk.

"Vad ceva ce nu ar trebui sa se intample. Vad o implicare a domnului presedinte Klaus Iohannis in zona politica, ceea ce Constitutia interzice. Un garant al Constitutiei, cum este presedintele Romaniei, blocheaza activitatea Guvernului prin actele dansului.

Nu trebuie sa uitam ca in acest moment Romania conduce Consiliul european si cei doi ministri care ar trebui sa fie investiti sunt extrem de importanti", a declarat Badalau la Antena3, referindu-se la posturile vacante de la Transporturi si Dezvoltare.

Si mai vehement a fost europarlamentarul Maria Grapini, care i-a transmis o scrisoare deschisa presedintelui Iohannis, semnata de mana, in care ii cere imperios acestuia: "Va cer, domnule presedinte, sa intelegeti ca Presedintia Consiliului European este a tuturor romanilor, si nu a Guvernului! (...) Nu confiscati Presedintia Consiliului European pentru obiective politice personale! Maturizati-va!".

Ce este Consiliul European

Odata cu intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, pe 1 decembrie 2009, Consiliul European a devenit una dintre cele sapte institutii oficiale ale Uniunii Europene.

Consiliul European reuneste sefii de stat si de guvern din tarile membre UE, presedintele ales al acestei institutii, presedintele Comisiei Europene si Inaltul reprezentant pentru politica externa si politica de securitate.

Consiliul European defineste orientarile politice generale si prioritatile Uniunii Europene, avand rol de coordonare sau arbitraj si oferind solutii pentru problemele dificile cu care se confrunta tarile membre.

Presedintele Consiliului European este ales prin majoritate calificata si are un mandat de doi ani si jumatate, cu posibilitatea de a fi reinnoit o singura data. Donald Tusk a fost ales presedinte si si-a asumat aceasta functie la 1 decembrie 2014, fiind acum la al doilea mandat.

Citeste mai multe despre Tu stii care este diferenta dintre Consiliul Europei si Consiliul European?

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...