Trei ceasuri rele cu 128 de zile inainte de euroalegeri

Miercuri, 16 Ianuarie 2019, ora 15:45
6197 citiri
Trei ceasuri rele cu 128 de zile inainte de euroalegeri
Foto: Arhiva Facebook/PSD

Din ipostaza de titular executiv al Presedintiei Consiliului Uniunii Europene, Viorica Dancila a executat la Strasbourg un exercitiu de pseudosuveranism in fata unui Parlament European gol.

Poate ca plenul Parlamentului European nu este chiar locul in care sa dai in vileag intregul teanc de asi si jokeri cu care ti-ai propus sa administrezi cu succes, in urmatoarele sase luni, afacerile generale ale Uniunii. Poate ca e bine sa-ti pastrezi atuurile pentru momentele dificile care te asteapta.

E oarecum firesc, in acest caz, sa nu auzi in hemiciclul de la Strasbourg ce propuneri de compromis are (are?) in maneca premierul Romaniei in calitatea sa de "facilitator" intre pozitiile centrifuge care nu lasa marile probleme europene sa se rezolve. Detaliile se discuta mai intai cu partile implicate, pe coridoarele politicii, pe culoarele diplomatice.

Totul e o negociere, nu punem preturi plafonate, ca la mercurialul pietelor ceausiste. E de la sine inteles, atunci, sa nu ni se divulge intr-o declaratie politica pentru uzul largului public solutiile din jobenul Bucurestilor - cum ar fi pentru impasul tot mai adanc al negocerilor cu Marea Britanie.

Dar nu aceasta este concluzia principala, in urma discursului rostit de premierul Romaniei in plenul aproape gol al Parlamentului de la Strasbourg si, mai ales, dupa raspunsurile date celor care au intrebat-o ce a inteles majoritatea de la Bucuresti din insistenta cu care i se reproseaza ca greseste si persevereaza in greseli.

Iesirea la rampa a prim-ministrului Viorica Dancila la Strasbourg s-a incheiat cu gustul amar al unui discurs fals suveranist, sub a carui masca vine mesajul indirect adresat de guvernantii romani partenerilor europeni: o sa va raspundem arogant si pe langa subiect, pana o sa vi se faca lehamite si-o sa ne intoarceti spatele.

Pana o sa ne tratati ca o natiune incorijibila de care aveti voi nevoie si care v-ar vrea banii, daca nu ne-ati intreba ce vrem sa facem din ei. Dar pentru ca ne masurati fiecare cent pe care ni-l dati, nu va mai vrem nici banii.

Cam asa arata nu doar finalul vizitei premierului Dancila la Strasbourg, ci chiar interfata afacerilor europene din urmatoarele cateva luni: "facilitatorul", noul cuvant de suflet al Vioricai Dancila, facilitatorul de solutii este, de fapt, el insusi una dintre probleme.

Iar instrumentul de consens are tendinte de autoextractie din joc, pentru ca nu-i plac regulile jocului si nu le poate schimba. Ce crunta ironie: sa vii sa spui ce poti face pentru Uniunea Europeana si sa nu-ti iasa decat un mieunat de epigon plouat al marilor eurosceptici.

E dureros si periculos

"Nu am venit sa dau socoteala", a tinut sa repete Dancila in fata fostilor colegi din Legislativul comunitar. Numai ca, de data aceasta, hemiciclul de la Strasbourg a fost cam gol. De fapt, a fost gol de-a binelea. Poate fi dezinteres, poate fi dispret, poate fi lehamite. Oricum ar fi, e dureros si periculos.

Cu atat mai deprimant spectacolul din Parlamentul European, cu cat divagatiile premierului roman au fost intarite de unul dintre cei care ar trebui sa inteleaga cel mai bine ce risca imbratisand cauza unor politicieni corupti in detrimentul electoratului.

Este vorba despre liderul socialistilor din Legislativul comunitar, Udo Bullmann, al carui mesaj a imbrancit spre prapastie campania electorala pentru euroalegeri.

Bullmann a ales sa selecteze din lunga lista de probleme ale statului roman acea cauza care pare a favoriza politicienii condamnati, ignorand toate plangerile cetatenilor. Si a plusat cu un argument de tip stalinist ("nu ne mai dati lectii de democratie, voi, care i-ati exterminat pe indieni"): voi, care l-ati protejat pe Orban Viktor si PiS-ul polonez, voi ne cereti sa condamnam un partid care stie sa castige alegerile?

Din pacate, acest cartus din pusca stangii europene este un cadou al dreptei, care, de-a lungul anilor din urma, a tolerat derapajele din Ungaria sau Polonia. Si, totul, ca si acum, din calcule electorale.

Dragi europeni, mesajul politicienilor din marile familii istorice este limpede: cu 18 saptamani inainte de cele mai sensibile alegeri europarlamentare din istorie, cei care va cer votul nu inteleg nimic din ce li si ni se intampla.

Si pentru ca numarul ceasurilor rele de marti trebuia sa fie trei, in timp ce Viorica Dancila vitupera la adresa celor ce o intrebau la Strasbourg ce se mai aude cu 10 august, iar Carmen Dan isi musca buzele in plan secundar, nu departe de Orlando Teodorovici care gesticula catre presedintele Parlamentului European ca un jucator de fotbal care cere 11 metri in prelungiri, in tot acest timp, la Bucuresti, politizata Inspectie Judiciara a dispus cercetarea disciplinara a celor trei procurori militari care s-au implicat in anchetarea abuzurilor Jandarmeriei si ale autoritatilor din seara mitingului diasporei.

E un alt indicator al scopului actualei majoritati politice: Justitia suntem noi.

Pentru conformitate, asta se intampla intr-o tara in care cine intreaba despre evolutia acelor anchete se alege cu emisia suspendata zece minute din ordinul regulatorului audiovizual, ajuns, si el, doar o marioneta a puterii PSD-ALDE.

Cristian Stefanescu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#discurs Dancila Parlamentul European , #Viorica Dancila
Comentarii
Poza cartophil
cartophil
rank 5
Proasta satului in capul statului ....