Cum va evolua prețul combustibililor în perioada următoare. Analist: ”Petrolul va continua să se ieftinească”

Sambata, 06 August 2022, ora 03:00
5695 citiri
Cum va evolua prețul combustibililor în perioada următoare. Analist: ”Petrolul va continua să se ieftinească”
Un plin de combustibil va fi mai ieftin FOTO: Pixabay.com

Preţurile petrolului au scăzut la cele mai reduse niveluri din ultimele şase luni. Iar acest lucru se vede și în costul combustibilului. Analiștii estimează că vom avea benzină și motorină mai ieftină la pompă, dacă se va menține acest trend.

Datele din SUA ara că stocurile de ţiţei şi benzină au crescut în mod neaşteptat săptămâna trecută, în timp ce OPEC+ a anunţat că îşi va creşte ţinta de producţie a petrolului cu 100.000 de barili pe zi (bpd). Specialiștii estimează că o coborâre la 90 de dolari/barilul este acum o posibilitate foarte reală. Iar la pompă acest lucru s-ar traduce în scăderi de preț de 10-15%.

Prețul unui plin de combustibil a scăzut cu 18-20 de lei

Analistul economic Adrian Negrescu a explicat pentru Ziare.com de ce a scăzut prețul petrolului și cum se traduce acest lucru în prețul la pompă.

”Față de luna trecută, prețul unui plin de carburant a scăzut cu 20 de lei la benzină și cu 18 lei la motorină. Acest lucru arată datele statistice adunate de la majoritatea benzinăriilor din România.

Deci prețul carburanților a scăzut față de luna trecută pe fondul scăderii prețului petrolului.

De ce scade prețul petrolului? Pentru că cei mai mulți investitori, cei care mizau practic pe prețul petrolului și-au dat seama că această marfă nu va mai fi așa căutată în contextul în care economia mondială va intra în recesiune.

Deci, scăderea prețului petrolului trebuie pusă în legătură directă cu temerile investitorilor legate de recesiune, de faptul că nu va mai fi o cerere atât de mare de petrol și pe fondul creșterii producției țărilor OPEC – principalii producător de petrol care în această perioadă, iată că își confirmă angajamentele de a crește producția”, a explicat expertul.

De ce benzina și motorina nu se ieftinesc imediat când scade prețul petrolului

Analistul a mai explicat că, deși prețul barilului scade, o ieftinire a combustibilului la pompă poate fi simțit abia după două săptămâni.

”În condițiile în care SUA deja se află în recesiune tehnică, Germania se pregătește de această situație, iar Marea Britanie se așteaptă ca în toamna acestui an să intre și ea, iar aici vorbim de trei dintre principalele economii ale lumii, asta înseamnă că cererea de petrol la nivel internațional este probabil să scadă.

Dacă cererea de petrol va scădea și prețul petrolului va continua să scadă, astfel încât și noi, în România, pe lanțul economic, vom asista la o scădere a prețului la carburanți.

Întotdeauna, când vrem să înțelegem de ce avem un anumit preț la pompă, trebuie să ne uităm pe prețurile petrolului și să luăm o marjă de două săptămâni, timp în care această dinamică a prețurilor se transferă în prețurile din România, pentru că sunt niște produse procesate și există niște procese tehnologice care trebuie luate în calcul. Și mai sunt și stocurile de petrol care sunt achiziționate la un anumit termen”, a mai spus Adrian Negrescu.

Cât de mult se pot ieftini benzina și motorina

Nu este exclus ca în această toamnă să avem benzină și motorină mai ieftină chiar cu 15%. Însă trebuie luate în calcul mai multe elemente.

”În esență, petrolul va continua să se ieftinească, iar tarifele la pompă, chiar și din România, vor continua acest trend de scădere. Nu este exclus ca în toamna acestui an, prețul petrolului să ajungă la nivelul de 90 de dolari pe baril, iar efectele acestei ieftiniri să se vadă și la pompele din țara noastră.

O scădere a prețului de aproximativ 10-15% poate fi luată în calcul, dar doar în condițiile în care toate elementele care țin de prețuri, de modul în care se produce, se distribuie și se încasează din piața petrolului, se vor îndeplini”, a mai spus analistul economic.

Cum a scăzut petrolul în ultimele zile

Joi, 4 august, la bursa New York Mercantile Exchange, cotaţiile futures pentru ţiţeiului american West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în luna septembrie au scăzut cu 1% până la 89,80 dolari per baril, abandonând toate câştigurile înregistrate de la debutul războiului din Ucraina, pe măsură ce majorarea dobânzilor şi iminenta încetinire a economiei mondiale ameninţă cererea de petrol, scrie Agerpres care citează Bloomberg.

Miercuri, 3 august, atât cotaţiile pentru ţiţeiul WTI cât şi cele pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu aproximativ 4%, după ce Administraţia Americană pentru Informatii în Domeniul Energiei (EIA) a dat publicităţii un set de date care arată o cerere surprinzător de slabă de benzină în ultima săptămână. Faptul că stocurile de ţiţei au crescut săptămâna trecută, o surpriză având în vedere că ne aflăm în sezonul vacanţelor când consumul de carburanţi atinge un nivel crescut, a dat naştere la îngrijorări că preţul ridicat al petrolului începe să se resimtă asupra cererii celui mai mare consumator mondial.

Aceste îngrijorări au fost agravate joi de hotărârea Băncii Angliei de a majora dobânda de politică monetară cu 50 de puncte de bază, cea mai importantă majorare adoptată după 1995. În plus, Banca Angliei a prognozat că economia britanică va intra într-o recesiune prelungită în ultimul trimestru al acestui an, o situaţie cu care s-ar putea confrunta şi alte economii din Europa continentală.

Pe partea de ofertă, alianţa OPEC+, compusă din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători de ţiţei, a decis miercuri o majorare nesemnificativă a producţiei, cu doar 100.000 de barili pe zi începând din luna septembrie. Potrivit analiştilor, OPEC+ a decis să aştepte să vadă dacă o recesiune economică globală se va repercuta asupra cererii de petrol şi va duce la scăderea preţurilor, precum şi dacă statele occidentale vor implementa sancţiunile pe care le preconizează asupra petrolului rusesc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de anul 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#pret benzina Romania, #pret motorina Romania, #pret titei, #pret petrol scadere , #petrol
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Va ajunge să nu mai facă doi bani, fie că va dispărea, fie că vom