Cât costă un litru de benzină în Ucraina, țară cu rafinăriile atacate de ruși. Comparația cu prețurile din România

Vineri, 12 August 2022, ora 20:10
28500 citiri
Cât costă un litru de benzină în Ucraina, țară cu rafinăriile atacate de ruși. Comparația cu prețurile din România
Ucraina producea 40% din produsele petroliere înainte de război FOTO Pixabay

În Ucraina, între 6 și 12 august, prețul benzinei A-95 a scăzut cu 7 copeici pe litru, atingând un nivel mediu de 49,8 grivne (UAH) pe litru, aproximativ 6,5 lei/ litru.

Motorina a devenit mai ieftină cu 0,78 UAH/l, până la 53,52 UAH/l, aproximativ 6,95 lei/litru.

Cea mai mare rețea de benzinării a grupului „Privat” a menținut prețurile la nivelul anterior, prin urmare benzina A-95 a costat 49,00 UAH/l, marca premium A-95 – 49,50 UAH/l și motorina – 53,00 UAH/l.

Ministrul infrastructurii al Ucrainei, Oleksandr Kubrakov, a remarcat că Ucraina are încă o situație dificilă a combustibilului, dar situația s-a stabilizat parțial. Pentru a depăși complet deficitul, va fi nevoie de una sau două luni, crede ministrul.

El a reamintit că înainte de războiul cu Rusia, Ucraina producea 40% din produsele petroliere în mod independent. Cu toate acestea, uzina de la Kremenchug a fost atacată de trei ori, producția s-a oprit. În plus, rafinăriile din Belarus au încetat să vândă produse petroliere. O mică parte a fost acoperită de Polonia și România, în special cu combustibil premium. Dar primele trei surse nu există astăzi.

În plus, o serie de depozite de petrol cu ​​rezerve de combustibil au fost distruse de inamic. Iar importul de combustibil pe mare este imposibil din cauza blocării Mării Negre de către Rusia.

În România, prețurile reale pe care le plătim la pompă sunt de 7,60 lei pe litru la benzină și 8,23 de lei pe litru la motorină.

Liderul pieței de distribuție a carburanților din România, Petrom, a redus prețurile cu zece bani pe litru, atât la motorină, cât și la benzină, la începutul săptămânii.

Ieftinirea vine la trei zile de la precedenta, când compania a redus prețurile cu trei bani pe litru, doar la benzină.

Citește și:
Pericolul unui accident nuclear la centrala din Zaporojie determină autoritățile din România să cumpăre tabere pentru refugiaţii ucraineni
Pericolul unui accident nuclear la centrala din Zaporojie determină autoritățile din România să cumpăre tabere pentru refugiaţii ucraineni
Statul român se pregăteşte pentru eventualitatea ca războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei să ducă la creşterea numărului de refugiaţi proveniţi din ţara vecină şi vrea...
Rusia atacă România?
Rusia atacă România?
Recentele declarații ale președintelui rus Vladimir Putin obligă la reflecții! Mobilizarea parțială a armatei Federației Ruse aduce îngrijorare cu privirea la un posibil război mondial,...