Omul de afaceri Ion Sturza explică într-o postare pe Facebook, succint, parodoxul panicii care a cuprins România în seara zilei de miercuri, 9 martie.
Ion Sturza, fostul director general adjunct al grupului petrolier Rompetrol, a afișat o captură care indică faptul că un baril de petrol era cotat în seara zilei de miercuri, 9 martie, la ora 19.00, la prețul de 112,7 dolari pe bursa de specialitate din New York și continua să scadă.
Este o scădere uriașă, de peste 12%, comparativ cu ziua de ieri, când țițeiul Brent de referință ajunsese la 129,44 dolari pe baril. S-a întâmplat în contextul în care SUA și Marea Britanie au anunțat embargo la produsele petroliere vândute de Rusia.
Pe de altă parte, de la începutul războiului și până acum, cotația barilului de petrol se majorase cu aproximativ 30%, în total. Din acest motiv, cotația de astăzi reprezintă un reper pozitiv în actuala criză generată de război.
"Nu vă pare straniu? Prețul la petrol scade, noi ne panicăm", și-a completat Sturza mesajul de pe Facebook.
Tabelul care arată cum a fluctuat prețul petrolului de la începutul invaziei în Rusia până pe 9 martie SURSA Seeking Alpha
Fostul jurnalist Lucian Mândruță atrage atenția că statul român a reacționat foarte târziu la zvonistica lansată în țară România din dimineața zilei de 9 martie pe tema unei posibile scumpiri a benzinei. Abia spre orele serii, ministrul Economiei și purtătorul de cuvânt al Guvernului au ieșit cu mesaje de calmare, în condițiile cozilor formate la benzinării în toată țara.
Mesaje fără temei privitoare la majorarea prețului au circulat pe grupuri de WhatsApp și pe rețelele sociale fără ca instituțiile statului abilitate să le contracareze în timp util.