Prețul carburanților scade masiv în România pentru a treia zi la rând. Litrul de benzină, mai ieftin cu 2,40 lei comparativ cu luna iunie

Joi, 08 Decembrie 2022, ora 11:08
8932 citiri
Prețul carburanților scade masiv în România pentru a treia zi la rând. Litrul de benzină, mai ieftin cu 2,40 lei comparativ cu luna iunie
Benzinăriile Petrom au operat cea mai importantă reducere de preț FOTO Hepta

Cea mai importantă companie de distribuire a carburanților din România a operat joi, 8 decembrie, o nouă reducere consistentă a tarifelor de vânzare, pentru a treia zi consecutiv.

Petrom a afișat o reducere cu 15 bani a litrului de benzină și a cu aproximativ 20 de bani a litrului de motorină, fapt care a determinat și distribuitorii concurenți să scadă prețurile cu marje similare.

Portalul peco-online.ro arată că cel mai ieftin litru de benzină, după subvenția de 50 de bani susținută de statul român, costă 6,26 de lei, la o stație Petrom din Sectorul 5 al Bucureștiului.

La aceeași stație peco un litru de motorină subvenționată costă astăzi 7,41 de lei.

Cel mai ieftin litru de benzină la OMV, conform comparatorului peco-online, costă 6,37 de lei.

Este a treia zi consecutiv în care benzina scade cu 15 bani pe litru. În ultimele opt zile, prețul unui litru de benzină s-a redus cu 65 de bani, în medie, la nivel național.

Aceste ieftiniri masive au loc în contextul în care, acum patru zile, a intrat în vigoare embargoul impus de Comisia Europeană asupra importurilor de petrol rusesc pe cale maritimă și plafonarea de preț de 60 de dolari pe baril pentru țițeiul rusesc, arată publicația e-nergia.ro.

Totuși, decizia se explică prin cotațiile în scădere accentuată la produsele petroliere, cele care, alături de taxe, contează cel mai mult în stabilirea prețurilor la pompă. Astfel, ieri, cotațiile Platt’s Med, de referință pentru zona noastră erau de 718 dolari pe tona de benzină și de 818 dolari pe tona de motorină, în scădere cu 47, respectiv 70 de dolari pe tonă față de ziua anterioară. Nivelurile sunt mult mai mici față de cele din vară, când se ajunsese la 1.300 – 1.400 de dolari pe tonă, mai scriu cei de la e-nergia.ro.

În ultimii șapte ani, cel mai ieftin litru de benzină a costat în România 4,27 de lei, preț înregistrat în mai 2020, în mijlocul restricțiilor de circulație dure impuse la nivel mondial în contextul pandemiei de COVID.

Maximul istoric, în același interval de șapte ani, s-a înregistrat în iunie 2022, atunci când un litru de benzină a fost comercializat la pompă cu valoarea de 8,65 de lei. Reiese, pentru momentul actual, o scădere de 2,40 de lei pe litru.

Ministrul Energiei Virgil Popescu a afirmat la începutul săptămânii că embargoul asupra ţiţeiului rusesc nu va afecta România, în condiţiile în care companiile petroliere din ţara noastră au găsit resurse alternative şi nu mai aduc petrol din Federaţia Rusă, a declarat luni ministrul Energiei, Virgil Popescu, într-o conferinţă de presă.

"Nu am stat cu mâna în sân să aşteptăm 5 decembrie (data intrării în vigoare a embargoului - n.r.), ci am purtat "n" discuţii cu companiile petroliere şi toate rafinăriile din România încă de săptămâna trecută procesează doar ţiţei non-rusesc, deci România este independentă de ţiţeiul rusesc. Nu vom avea probleme cu aprovizionarea cu petrol şi cu produse petroliere, odată cu intrarea în vigoare a embargoului", a spus oficialul guvernamental, citat de Agerpres.

Practic, potrivit lui Popescu, începând de luni, 5 decembrie, toate cele trei rafinării din România - Petrom, Petromidia și Petrotel, nu mai procesează deloc țiței rusesc.

Ministrul Energiei a mai afirmat că decizia Guvernului de a subvenţiona cu 50 de bani pe litru preţul carburanţilor s-a dovedit bună și că intenționează s-o păstreze și după 1 ianuarie, atunci când expiră, teoretic. O decizie în acest sens va fi luată la mijlocul lunii decembrie.

"Stocurile de gaze sunt de peste 2,8 miliarde de metri cubi, le monitorizăm zilnic, nu este nicio problemă. Nu avem probleme nici în această iarnă cu aprovizionarea cu gaze, nici cu petrol, nici cu energie electrică. Vom trece cu bine această iarnă", a continuat Popescu.

El a mai spus că România susţine în continuare plafonarea preţului tuturor gazelor importate în UE.

"Pe 13 decembrie vom avea consiliu extraordinar pe energie, unde se va discuta de plafonarea preţului gazelor la import în toată Europa, indiferent de provenienţă. România este în grupul statelor care doresc această plafonare. Am spus că propunerea Comisiei Europene privind un plafon de 275 de euro este o invitaţie la creşterea preţului, nu suntem de acord şi se lucrează intens. Trebuie să ţinem cont de toate bursele din lume şi nu putem avea la nivel european preţuri mult mai mari decât la celelalte burse", a precizat ministrul.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#pret benzina, #tarif carburanti, #ieftinire motorina, #tarif petrom , #pret carburanti