Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină

Luni, 04 Iulie 2022, ora 03:27
9206 citiri
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Deși mulți politicieni se laudă cu soluția prețului la carburanți, mulți dintre ei nici nu au mașină FOTO Colaj Ziare.com

Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care văd această măsură ca pe o salvare nu dețin însă nici măcar carnet de conducere.

Pe 1 iulie Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență pentru reducerea prețului carburanților cu 50 de ani. Premierul Nicolae Ciucă a fost printre primii care făcut anunțul, precizând că ANPC, ANAF și COnsiliul Concurenței vor urmări situația din teren.

„Prețurile la carburanți au scăzut, este o realitate care se vede în dimineața aceasta în benzinării. În perioada următoare, este obligatoriu ca ANPC, ANAF și Consiliul Concurenței să urmărească situația din teren și să ia măsuri imediate. Instituțiile au acum un cadru legal, au instrumentele care le permit intervenția: ordonanța de urgență în ceea ce privește compensarea și ordonanța anti-speculă”, a declarat premierul Ciucă, într-o postare publicată pe Facebook.

Dintre guvernanții care au prezentat soluția pentru reducerea prețului la carburanți, premierul Nicolae Ciucă este printre singurii care deține un autovehicul. Acesta deține o Toyota Corolla din 2006, precum și o Toyota RAV 4 din 2020. De menționat însă că în vizitele oficiale, în calitate de prim-ministru, Ciucă este transportat de șoferii guvernului.

Benzină pentru barcă

Despre reducerea prețului carburanților a vorbit și liderul PSD Marcel Ciolacu. Marțea trecută, pe 28 iunie, Ciolacu afirma că „important este că acum avem un preț stabil care nu mai crește, dimpotrivă, a scăzut”. Acesta a mai adăugat și că România are al doilea cel mai mic preț în Europa și că „în acest moment este și trendul, dacă ne menținem în acest preț să nu mai crească”.

În ciuda celor spuse, Marcel Ciolacu nu deține niciun autovehicul. Conform ultimei declarații de avere, liderul PSD nu are nicio mențiune la „bunuri mobile”. Nici în declarația de avere din 2017 liderul PSD nu deținea vreo mașină. Avea în schimb două bărci.

Un alt politician care a lăudat reducerea prețului la benzină este ministrul Energiei Virgil Popescu. Vineri, 1 iulie, în ziua în care a intrat în vigoarea ordonanța de urgență, ministrul s-a trezit cu noaptea în cap pentru a fotografia prețurile mai multor benzinării. „Carburanți mai ieftini! Vreau să le mulțumesc tuturor companiilor care s-au conformat voluntar și au aplicat deja prevederile Ordonanței de Urgență cu privire la reducerea cu 50 de bani/litru a prețului la carburanți #DaSePoate”, scria Virgil Popescu pe Facebook.

În ciuda mesajului încurajator al ministrului, acesta, la fel ca și Marcel Ciolacu, nu deține niciun autovehicul, conform ultimei sale declarații de avere.

Nici Iohannis nu e afectat de prețul benzinei

Și președintele Klaus Iohannis a fost unul dintre promotorii soluției guvernului privind reducerea cu 50 de bani a prețului carburanților. Acesta afirma în urmă cu o săptămână că „până la urmă 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi mai dai când alimentezi la pompă”.

„Celelalte instrumente la dispoziţia Guvernului sunt sigur cele naţionale: să umble la TVA, la sprijin bugetar, la alte mecanisme. În situaţia în care şi la noi preţurile la pompă au crescut destul de mult, Guvernul pe bună dreptate a analizat chestiunea şi a ajuns la concluzia că trebuie să facă ceva, atât cât se poate”, a mai adăugat șeful Statului. O privire scurtă în ultima declarație de avere a sa dezvăluie însă că nici acesta nu deține vreun autovehicul. Nici în cea mai veche declarație de avere, cea din 2012, când era primar al Sibiului, Klaus Iohannis nu deținea vreo mașină.

Nici prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan nu deține un autovehicul conform ultimei sale declarații de avere, însă a vorbit, într-o postare pe Facebook, despre faptul că PNL „nu a vândut iluzii nici în privința prețului la carburanți, compensarea, atâta câtă este, a fost aprobată în coaliție, iar comunicarea a fost cinstită, nu populistă”.

Ce conduce Kelemen Hunor

Cel de-al treilea lider al coaliției de guvernare, președintele UDMR Kelemen Hunor, deține două autovehicule. Potrivit ultimei sale declarații de avere, liderul maghiar conduce un Ford din 2004 și o Toyota din 2020. Cât despre compensarea prețului la carburant cu 50 de bani, acesta a precizat într-o declarație că a fost agreată „în primul rând de către PNL și de premierul Nicolae Ciucă”, adăugând că ceilalți membri ai coaliției au fost solidari cu ea.

Kelemen Hunor a explicat apoi de ce România nu poate plafona prețul carburanților, așa cum a făcut Ungaria. Liderul UDMR a subliniat că statul de la Budapesta este acționar majoritar la MOL, care deține aproximativ 80% din industria petrolieră și că autoritățile din țara vecină au redus marja de profit, de unde a putut fi plafonat prețul.

„Toată lumea spune cum au făcut ungurii, cum au făcut alţii: noi am făcut o mare prostie, acum foarte mulţi ani şi trebuie să spunem acest lucru. Statul român nu mai controlează aproape nimic din ceea ce înseamnă industria de petrol, rafinăriile nu sunt în proprietatea statului. Şi, uite, acum se demonstrează că greşelile vechi au o umbră lungă, umbra lungă care vine până în 2022. Sigur, atunci noi am mers pe ideea că, domnule, totul trebuie să dai la privat. Nu prea ai dat la privat, că OMV cât de mult e privat, e altă discuţie, dar statul român a scăpat din mână tot ce înseamnă control pe acest sector şi nu numai”, a precizat vicepremierul.

Ce pregătește Nicolae Ciucă pentru Sebastian Burduja, care voia Primăria Capitalei: ”Cetăţenii l-au recomandat în sondaje"
Ce pregătește Nicolae Ciucă pentru Sebastian Burduja, care voia Primăria Capitalei: ”Cetăţenii l-au recomandat în sondaje"
După anunțurile PNL și PSD conform cărora nici Gabriela Firea și nici Sebastian Burduja nu vor candida din partea celor două partide la Primăria Capitalei, președintele PNL a găsit deja o...
Simion, acuzații grave spre Ciolacu privind interdicțiile de a intra în Moldova și Ucraina: ”Minte poporul român cu nerușinare”
Simion, acuzații grave spre Ciolacu privind interdicțiile de a intra în Moldova și Ucraina: ”Minte poporul român cu nerușinare”
Liderul partidului Alianţa pentru Unirea Românilor George Simion l-a acuzat pe prim-ministrul Marcel Ciolacu că a „'minţit cu neruşinare poporul român”, atunci când a „reciclat”...
#pret carburanti, #stiri potice, #marcel ciolacu, #Klaus Iohannis, #nicolae ciuca, #kelemen hunor , #stiri politice