Ce scumpiri majore ne mai așteaptă până la finalul anului. Analist: ”Pentru mulți, iarna aceasta va însemna întoarcerea la parizer și margarină”

Marti, 11 Octombrie 2022, ora 03:25
9347 citiri
Ce scumpiri majore ne mai așteaptă până la finalul anului. Analist: ”Pentru mulți, iarna aceasta va însemna întoarcerea la parizer și margarină”
Friptură de porc FOTO: Unsplash.com

Prețurile au explodat în ultima perioadă, la multe produse și servicii. Pe lângă costurile energiei, gazelor, carburanților, românii se văd în situația de a cumpăra mai puțină mâncare ca înainte. Și mai proastă calitativ.

Coșul zilnic abia mai cuprinde câteva produse, iar lucrurile nu vor sta mai bine în perioada următoare. Pe de altă parte, nu putem exclude ca în cazul în care oamenii vor avea frig în case să încerce surse de căldură improvizate. Se pare că această criză ne trimite 30 de ani înapoi, când coșul zilnic însemna, de multe ori, o bară de parizer, o cutie cu margarină și o pâine.

Producătorii nu-și vor mai permite să scoată pe piață foarte multe alimente, iar acest lucru va pune presiune pe preț. Și tot mai mulți români vor cumpăra ori produse foarte ieftine ori cantități foarte mici.

Analist: ”Prețul coșului săptămânal depășește 600-700 de lei. Este foarte mult”

Analistul economic Adrian Negrescu a explicat într-un interviu acordat Ziare.com ce se va întâmpla în perioada următoare cu prețurile. Românii nu vor avea de ales și vor cumpăra mai puțin.

”Vom vedea, din păcate, din ce în ce mai puține sortimente de alimente la raft deoarece și pentru producători, costurile cu energia, cu gazele, cu carburanții - care se scumpesc în această perioadă - vor pune presiune pe preț. Nu-și vor mai permite să producă o gamă atât de largă și de calitate de alimente, motiv pentru care, cel mai probabil, în această iarnă, vom mânca mai puțin și mai prost.

De ce mai puțin? Pentru că nu ne vom permite, mulți dintre noi, să cumpărăm alimente în exces, coșul de consum mediu de consum, depășind, săptămânal, 600- 700 de lei pe săptămână, ceea ce este foarte mult, raportat la nivelul din 2019. Iar mai prost, pentru că, din păcate, pe rafturile magazinelor vom vedea produse mai ieftine, dar foarte slabe din punct de vedere calitativ. Pentru mulți români, iarna aceasta va înseamna întoarcerea la parizer, margarină, cartofi, orez și celelalte alimente de care ne aducem aminte din anii 90 atunci când puterea de cumpărare era foarte redusă”, a spus Adrian Negrescu.

Ce vor pune pe mese românii de sărbători. ”Probabil că vom avea niște sărbători la suta de grame”

În mai puțin de două luni încep sărbătorile de iarnă. Prin tradiție, acesta este și sezonul în care magazinele sunt cele mai aglomerate. Oamenii își umplu cu vârf cărucioarele cu mâncare și băutură pentru mesele de Crăciun și Revelion. Multe dintre aceste produse ajung la gunoi. Anul acesta, românii vor fi obligați să fie mai cumpătați. Mulți nu-și mai vor permite mare lucru după ce vor plăti facturile.

”Probabil că vom avea niște sărbători la suta de grame. Oamenii vor cumpăra câte puțin din fiecare, cu feliuța, cu suta de grame, doar din dorința de a gusta atmosfera sărbătorilor.

Prețurile vor fi mari, atât la cozonac, cât și la produsele din carne, brânzeturi, legume, fructe, la băuturile alcoolice, astfel încât, pe fondul creșterii costurilor din viața de zi cu zi, energie, gaze, servicii, carburanți, oamenii vor încerca să taie de unde pot.

Vor avea o masă plină cu sute de grame de produse, ceea ce arată faptul că, din păcate, sărăcia se accentuează în România, iar politicile publice nu au reușit să scoată din această zonă mai mult de jumătate din populația țării”, a mai spus Negrescu.

Prețul cărnii de porc ar putea crește cu 100% în următoarea perioadă. Avertismentul vine de cei din industria alimentară, astfel că de la 22 de lei în medie pentru un kg de ceafă de porc va ajunge la 40 de lei, conform EuropaFM.

Această situație ar fi consecința mai multor factori, de la scumpirea energiei și a furajelor, până la pesta porcină africană.

Conform Raportulului de toamnă privind perspectivele pe termen scurt: piața agricolă a Uniunii Europene (UE), producția de carne de porc din UE urmează să scadă cu 5% în 2022. Germania, Polonia, Belgia, România și Italia sunt cele mai afectate state.

Situația nu va fi prea mult diferită nici în 2023. Comisia se așteaptă ca producția de carne de porc din UE să scadă în continuare ușor, cu încă 0,7%.

Prețul cărnii de pasăre este de așteptat să scadă ușor, cu până la 0,4% în 2023.

Începutul anului 2023 ar putea fi o provocare pentru producătorii de lactate, care se confruntă cu costuri mai mari ale inputurilor și disponibilitate mai scăzută a furajelor, pe lângă cererea potențial mai scăzută a consumatorilor din cauza inflației alimentare.

Câtă economie la încălzire vor fi dispuși românii să facă iarna aceasta

Deși criza energetică scade temperaturile în casele europenilor, românii vor fi mai puțin dispuși să țină frig în locuințe, mai ales dacă au copii mici sau bătrâni bolnavi.

”Oamenii vor face economie: la energie, la gaze, la ceea ce pun pe masă. Însă, familiile care au copii nu cred că vor scădea temperatura în casă chiar dacă ar salva câteva sute de lei. În general, românii au grijă de copii, de bătrâni și își dau ultimul ban pentru a le asigura comfortul necesar. Pentru cei care au salarii mici și pensionari care abia se mai descurcă în momentul de față, cel mai probabil că își vor aduce aminte de trecut, de vremea comunismului când găseau tot felul de soluții improvizate pentru a avea căldură, energie electrică, pentru a duce cât de cât o viață în condiții normale”, a mai arătat analistul.

În vestul Europei au fost anunțate pedepse drastice pentru cei care nu respectă limita impusă de 19 grade în locuințe.

Elvețienii, de exemplu, ar putea fi amendaţi zilnic de până la 3.000 de franci elveţieni şi ar putea fi condamnaţi la trei ani de închisoare.

Noile propuneri legislative radicale din ţară ar putea vedea cetăţenii să-şi denunţe vecinii pentru supraîncălzirea caselor.

Vor ieși românii în stradă sau vor suporta recesiunea? ”Noi ne-am obișnuit cu sărăcia”

Deși se pare că lucrurile se înrăutățesc de la o zi la alta și apar noi restricții, cel mai probabil românii se vor conforma. Obișnuiți cu frigul și lipsurile din perioada comunistă, mulți vor încerca să găsească soluții pentru propriile familii, mai degrabă decât să impună guvernanților să rezolve situațiile limită.

”Românii nu sunt un popor care să protesteze în stradă decât în momentul în care îi ajunge cuțitul la os. Revoltele au apărut în România doar pe teme foarte concrete și foarte stricte, nu neapărat legate de nivelul de trai, cât de disponibilizări, probleme care țin de justiție, de funcționarea statului.

Nu suntem un popor care să protestăm din perspectiva scăderii nivelului de trai. De ce? Pentru că este în ADN-ul poporului român să supraviețuiască, să găsească soluții pentru a trece cu bine peste orice provocări de natură financiară. Noi ne-am obișnuit cu sărăcia, ne-am obișnuit cu puținul, motiv pentru care, orice curbă de sacrificiu am experimenta în momentul de față, oamenii găsesc soluții să-și asigure strictul necesar”, a mai spus Adrian Negrescu.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#pret carne, #scumpire cosul zilnic, #parizer cu paine, #margarina, #bani putini, #criza energie , #stiri economice