Cu cât se vor scumpi gazele. Intrăm într-o nouă criză, cresc tendințele de dezindustrializare

Duminica, 08 Decembrie 2024, ora 10:28
4800 citiri
Cu cât se vor scumpi gazele. Intrăm într-o nouă criză, cresc tendințele de dezindustrializare
Gazoduct FOTO Hepta

Industria europeană se pregăteşte pentru o nouă criză a preţurilor gazelor naturale

Industria europeană, deja afectată de criza energetică din 2022, se pregăteşte pentru un nou şoc al preţurilor gazelor în lunile de iarnă, în condiţiile în care factori precum competiţia crescută cu Asia pentru gaze naturale lichefiate (LNG), scăderea stocurilor de gaze şi incertitudinea privind livrările ruseşti ameninţă să accentueze dificultăţile economice ale regiunii, transmite Reuters.

Creşterea preţurilor şi impactul asupra industriei

Deşi preţurile gazelor naturale din UE sunt sub nivelurile record din 2022, ele au ajuns recent la cel mai ridicat nivel din ultimul an.

Experţii prognozează o posibilă creştere până la 70 euro/MWh în 2025, comparativ cu aproximativ 50 euro/MWh în prezent. Aceasta este o diferenţă semnificativă faţă de media pre-pandemică de 17,58 euro/MWh

Industria europeană a fost puternic afectată de costurile ridicate ale energiei: zeci de fabrici s-au închis, iar aproape un milion de locuri de muncă din producţie s-au pierdut în ultimii patru ani. În Germania, sondaje ale camerelor de comerţ (DIHK) arată că multe firme consideră relocarea din cauza incertitudinilor legate de preţurile energiei.

Stocurile de gaze din UE sunt pline în proporţie de 85%, cu 10 puncte procentuale mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Această situaţie poate deveni critică în cazul unor episoade de frig extrem, care ar accelera golirea rezervelor.

În plus, Europa trebuie să concureze mai agresiv cu Asia pentru LNG, întrucât importurile ruseşti sunt limitate de reglementările UE.

În noiembrie, Europa a importat 11,3 miliarde de metri cubi de LNG, în principal din Statele Unite şi Orientul Mijlociu, dar preţurile cresc pe fondul cererii globale.

Fostul preşedinte al BCE, Mario Draghi, a subliniat că pierderea gazului rusesc ieftin a avut ”un cost uriaş” pentru economia europeană, iar combustibilii fosili vor rămâne esenţiali cel puţin până la sfârşitul deceniului.

Preţurile ridicate ale energiei afectează competitivitatea Europei, unde costurile sunt de 2-3 ori mai mari decât în SUA.

Industria chimică franceză, de exemplu, că va funcţiona doar la 70-80% din capacitate în această iarnă, conform Uniunii Industriale din Franţa (Uniden).

Măsuri şi perspective

Comisia Europeană a stabilit ţinte mai ridicate pentru stocarea gazelor şi a limitat accesul companiilor ruseşti la infrastructura de gaze. Cu toate acestea, aceste măsuri riscă să accentueze competiţia pentru LNG şi să mărească presiunea asupra preţurilor.

Industria europeană continuă să traverseze o perioadă de riscuri majore de relocare a producţiei şi creşterea tendinţelor de ”dezindustrializare”.

Peștele care venea până azi din import, acum în Marea Neagră. Ministrul Mediului: „Nu se va plimba nimeni cu cutiile cu peşte printre şezlonguri”
Peștele care venea până azi din import, acum în Marea Neagră. Ministrul Mediului: „Nu se va plimba nimeni cu cutiile cu peşte printre şezlonguri”
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat marți, 21 ianuarie, că din acest an consumatorii vor putea găsi midii și stridii produse în fermele piscicole de la Marea Neagră, precum și...
Studenții cer Guvernului să abroge prevederile ”Ordonanţei Trenuleţ” ce limitează aplicarea reducerii de 90% la transport: „Nu se bazează pe analize, ci pe raţiuni arbitrare”
Studenții cer Guvernului să abroge prevederile ”Ordonanţei Trenuleţ” ce limitează aplicarea reducerii de 90% la transport: „Nu se bazează pe analize, ci pe raţiuni arbitrare”
Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) solicită guvernanţilor să abroge prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului care limitează aplicarea reducerii...
#pret gaze, #crestere pret gaze, #gaze naturale, #competitie, #economie, #productie , #pret gaze
  1. Un economist celebru critică politica "verde" a UE: "Ribbentrop-Molotov deal, nu Green Deal"
  2. Studenții cer Guvernului să abroge prevederile ”Ordonanţei Trenuleţ” ce limitează aplicarea reducerii de 90% la transport: „Nu se bazează pe analize, ci pe raţiuni arbitrare”
  3. Dacia 1300 electrică, vis transformat în realitate pentru un clujean, mândru de numerele sale verzi VIDEO
  4. Apple în centrul unui scandal: curelele Apple Watch conțin chimicale periculoase care „nu dispar niciodată”
  5. Un profesor de economie avertizează: ”Nu este un guvern de sacrificiu, ci mai degrabă unul care ne va sacrifica pe noi”
  6. Companie de stat care funcționează patru luni, dar angajații și membrii Consiliului de Administrație sunt plătiți tot anul
  7. Apple pregătește iPad Air cu procesor M3: iată ce știm până acum
  8. Un fost director de bancă avertizează că începe criza similară cu cea din 2008. Care vor fi sectoarele cele mai afectate: "Tsunami economic. Am un deja vu"
  9. Formele ”invizibile” ale inflației. Scoți mai mulți bani din buzunar, dar nu îți dai seama
  10. Rămâne Europa în urmă? – TradeVille