Patronat: Pâinea s-a scumpit în medie cu 23% în ultimele șase luni. "Nu e pandemia de vină"

Marti, 04 Ianuarie 2022, ora 22:25
2379 citiri
Patronat: Pâinea s-a scumpit în medie cu 23% în ultimele șase luni. "Nu e pandemia de vină"
Prețul pâinii va continua să crească FOTO Pixabay

După scumpirile din ultimul an, este posibil să ne așteptăm și la alte creșteri de preț în perioada care urmează.

Aurel Popescu, preşedinte al Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN), a declarat marți, 4 ianuarie, pentru Ziare.com, că pâinea s-a scumpit în medie cu 23% în ultimele șase luni, în special din cauza creșterii prețurilor cu energia electrică și gazele naturale, dar și a materiei prime, grâul.

”Anul trecut, am avut cea mai mare recoltă de grâu din istoria României! 11,3 milioane tone, o creștere de 40% față de anul anterior. În același timp, s-a înregistrat și cel mai mare preț (al grâului, n.r.). În anul 2020, a fost și secetă și s-a înregistrat cea mai mică recoltă de grâu. Estimez că în ultimele șase luni pâinea s-a scumpit în medie cu 23%, este o estimare a mea, unii au scumpit cu mai mult, alții cu mai puțin”, a declarat marți, pentru Ziare.com Aurel Popescu, preşedinte al Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN).

El spune că de vină pentru aceste scumpiri nu a fost pandemia.

”Nu e pandemia de vină. Ci din cauza scumpirii energiei electrice, chiar și de cinci ori, a gazelor, de zece ori. S-a scumpit și materia primă. Tona de grâu este acum 1.400 lei, față de 750 lei în luna iulie 2021. Nu pot să estimez ce se va întâmpla. Probabil va mai crește”, a spus Aurel Popescu.

Acesta a precizat totodată că își dorește ca 2022 să fie un an mai bun decât cel care tocmai s-a încheiat.

Potrivit datelor publicate în luna decembrie de Institutul Naţional de Statistică (INS), rata anuală a inflaţiei a coborât la 7,8% în luna noiembrie 2021, de la 7,9% în octombrie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 10,49%, mărfurile alimentare cu 6,10%, iar serviciile cu 4,09%, faţă de noiembrie 2020.

Dintre mărfurile alimentare, cel mai mult s-au scumpit: uleiul comestibil, cu 28,17% în noiembrie faţă de noiembrie 2020 şi cu 2,31% faţă de octombrie 2021, uleiul, slănina şi grăsimile, cu 25,39% faţă de noiembrie 2020 şi cu 2,25% faţă de octombrie 2021.

Dintre mărfurile nealimentare, cel mai mult s-au scumpit gazele, cu 49,42% faţă de noiembrie 2020 şi cu 2,29% faţă de octombrie 2021, combustibilii, cu 25,55% faţă de noiembrie 2020 şi cu 1,67% faţă de octombrie 2021, dar şi energia electrică, gazele şi încălzirea centrală, cu 23,18% faţă de noiembrie 2020 şi s-au ieftinit cu 5,16% faţă de luna octombrie 2021.

La capitolul servicii, serviciul de apă, canal, salubritate s-a scumpit cu 6,88% în noiembrie faţă de noiembrie 2020 şi cu 0,10% faţă de octombrie 2021.

A venit prima lovitură încasată de Trump: O mare putere ”izbește” SUA, printr-o mișcare rapidă
A venit prima lovitură încasată de Trump: O mare putere ”izbește” SUA, printr-o mișcare rapidă
Cum Donald Trump este gata să impună tarife suplimentare de până la 100% pentru produsele importate de America, odată cu preluarea noului mandat de la Casa Albă, iată că o mare putere...
Cele mai populare mituri despre tehnologie: Adevărat sau fals?
Cele mai populare mituri despre tehnologie: Adevărat sau fals?
Tehnologia face parte din viața noastră de zi cu zi, însă multe dintre informațiile pe care le auzim despre gadgeturi și funcțiile lor sunt, de fapt, mituri. Unele pot fi inofensive, dar...
#pret paine, #scumpire paine, #Rompan, #paine 2022 , #analiza pret
  1. A venit prima lovitură încasată de Trump: O mare putere ”izbește” SUA, printr-o mișcare rapidă
  2. Cele mai populare mituri despre tehnologie: Adevărat sau fals?
  3. Un telefon și o tabletă de top au sosit pe piața din Europa. Despre ce dispozitive este vorba și cât costă
  4. Samsung schimbă strategia. Gigantul tech vrea să renunțe la dependența de materialele rare furnizate de China
  5. Care sunt cele mai puternice smartphone-uri din noiembrie 2024. Locul 1 domină clasamentul flagship-urilor
  6. Smartphone-urile Pixel: de la camere excepționale la probleme de supraîncălzire. Ce pregătește gigantul tech pentru viitor
  7. Apple pregătește o revoluție în display-uri. Ce ecrane pregătește pentru noua serie de iPhone 17 Pro
  8. Horia Cardoș (Agroland) la Quarterly Report: „Perioada dificilă a adus oportunități. Ne uităm serios la achiziții de ferme vegetale”
  9. Gadgeturi simple care îți pot ușura viața acasă. De la becuri smart, prize inteligente și până la aspiratoare robot
  10. Oana Barna (Grup Șerban Holding), la Quarterly Report: „Numerarul merge spre finanțarea proiectelor. Vom putea distribui dividende cel mai devreme în 2027”